Υποψήφιοι με την Ανταρσία στη Λέσβο
18 Μαρτίου 2019
18-22 Μαρτίου: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Παιδείας στα Μέσα
18 Μαρτίου 2019

Μικροί επιστήμονες της Λέσβου παρουσίασαν τις εργασίες τους στο STEM Festival

Μοιράσου το άρθρο:

Με μεγάλη επιτυχία και συγκινητική προσέλευση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019, στις 11 το πρωί, η εκδήλωση ‘Lesvos STEM Festival’ στο ισόγειο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου.

Το STEM αποτελεί προσέγγιση στην εκπαίδευση που σχεδιάζεται στη διδασκαλία των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών και είναι ζωτικής σημασίας για μια βασική κατανόηση του σύμπαντος. Το STEM μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν ένα νέος «μετά-επιστημονικός κλάδος».

Η εκδήλωση ήταν πρωτοβουλία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Λέσβου και του ΕΚΦΕ Λέσβου (Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών) στη διοργάνωση της οποίας συμμετείχε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Ευεργέτουλα.

Οι μικροί μαθητές από έξι (6) Δημοτικά Σχολεία του νησιού τα οποία και βραβεύθηκαν, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν εργασίες- πειράματα, αναφορικά με τις Θετικές Επιστήμες, που εμπνεύστηκαν και εκπόνησαν με μεγάλο ζήλο και υπευθυνότητα.

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά ασχολήθηκαν :

1. Ηλεκτρογεννήτρια

2. Ηλεκτροκινητήρας

3. Δίσκος του Νεύτωνα

4. Στατικός Ηλεκτρισμός

5. Μάζα του αέρα

6. Υγρασία του αέρα

Στη συνέχεια, οι ομάδες μαθητών του κάθε Δημοτικού Σχολείου βραβεύθηκαν με Arduino Educational Kits, μία χορηγία της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεφυλλίσουν Παλαιά Βιβλία Φυσικών Επιστημών, από την προσωπική συλλογή του Δ/ντή της Δ/θμιας Εκπ/σης Λέσβου, κ. Καπιωτά Μιχαήλ, ο οποίος  ευχαριστεί την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, το ΚΠΕ Ευεργέτουλα και το Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου για την πολύτιμη συνεισφορά και στήριξη αλά και   όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την προσπάθεια παιδιών και εκπαιδευτικών.

Το “STEM” είναι μια προσέγγιση στην Εκπαίδευση που σχεδιάζεται ώστε στη διδασκαλία των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών, που είναι ζωτικής σημασίας για μια βασική κατανόηση του σύμπαντος, να εισαχθούν οι Τεχνολογίες και η Επιστήμη των Μηχανικών, που αποτελούν για τον άνθρωπο τα μέσα αλληλεπίδρασης με το σύμπαν. Είναι ένας νέος  “μετά – επιστημονικός κλάδος”! Στο Πανεπιστήμιο της Columbia αναφέρεται ότι το βασικό ερώτημα είναι: “Πώς μπορούμε να κάνουμε τη μάθηση να αποκτήσει τέτοιο νόημα για τους μαθητές ώστε να παραμένουν στο σχολείο, να επιτυγχάνουν υψηλές επιδόσεις, και με επιτυχία να αποφοιτούν από το λύκειο προς την  τριτοβάθμια εκπαίδευση ή προς μια δουλειά της επιλογής τους;”

Μοιράσου το άρθρο: