Θα βραβεύσουν τους πολίτες που στηρίζουν το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
29 Ιανουαρίου 2019
Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα στους σχολικούς φύλακες
30 Ιανουαρίου 2019

Δημιουργεί εντάσεις η λειτουργία των ΔΥΕΠ

Μοιράσου το άρθρο:

Στιγμές μεγάλης έντασης προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της Σάμου, με θέμα τη λειτουργία των   ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων) στα σχολεία του νησιού. Στο αμφιθέατρο συγκεντρώθηκαν πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων αλλά και δάσκαλοι και καθηγητές. Τη συζήτηση συντόνιζε τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από τους κ. Μανώλη Φλωρούς, Γιώργο Κολλάρο και Νίκο Τρικαλινό, ενώ η κα Θωμασούλη πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Βαθέος παρείχε και διευκρινίσεις λόγω και της ιδιότητάς της ως δικηγόρου σχετικά με το ΦΕΚ λειτουργίας των σχετικών δομών.

«Είμαστε σύμφωνοι να στηρίξουμε όλα τα προσφυγοπούλα στην ομαλή ενσωμάτωση τους στην ελληνική κοινωνία χωρίς εκπτώσεις στην εκπαίδευση των ήδη φοιτούντων μαθητών μας και για αυτό ήρθε η ώρα να ορθώσουμε ανάστημα για προστατεύσουμε τα δικαιώματα των όλων παιδιών που με προχειρότητα και χωρίς κατάλληλες συνθήκες επιδιώκουν οι αρμόδιοι να συνυπάρξουν χωρίς υποδομές!» δήλωσαν οι περισσότεροι εκπρόσωποι των συλλόγων.

Ιδιαίτερη ένταση επικράτησε όταν εκπαιδευτικοί που ζήτησαν και πήραν το λόγο, ήταν υπέρ της ένταξης των μαθητών στις τάξεις.

Στην συνέλευση κατατέθηκαν δύο προτάσεις. Η πρώτη αφορούσε το από κοινού ψήφισμα των Δημοτικών σχολείων πόλεως Σάμου και Βαθέος, δηλαδή να λειτουργήσουν τάξεις ΔΥΕΠ, εκτός των ήδη υπαρχόντων σχολικών μονάδων και η δεύτερη ήταν του 2ου Γυμνασίου πόλεως Σάμου, που προτείνει να λειτουργήσουν ΔΥΕΠ εντός των σχολικών μονάδων, με την προϋπόθεση να γίνουν οι όποιες αναβαθμίσεις συγκεκριμένων αιθουσών και εγκαταστάσεων. Οι προτάσεις θα συζητηθούν από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων όλων των σχολείων του νησιού για να ψηφίσουν με ποια συμφωνούν.

Ωστόσο με ανακοίνωση του ο Σύλλογος  Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου εκφράζει την αντίθεσή του  σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν στη Συνέλευση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

 Ο Σύλλογος διευκρινίζει πως δεν παρευρέθηκε στη Συνέλευση, από τη στιγμή που δεν υπήρξε επίσημο κάλεσμα και δεν είχε πάρει και αντίστοιχη απόφαση η πλειοψηφία του Δ.Σ, και επισημαίνει πως η οποιαδήποτε παρέμβαση εκπαιδευτικών – μελών δύναται να ερμηνευτεί ως προσωπική ή παραταξιακή πρωτοβουλία και ουδεμία σχέση έχει με συλλογική απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου, καταδικάζοντας ωστόσο  την αφαίρεση λόγου από οποιονδήποτε συνάδελφο που θέλει να εκφράσει τις απόψεις του.

 

Παράλληλα αναφέρει πως η επίσημη θέση του Συλλόγου είναι ξεκάθαρη και ειδικότερα πως η εκπαίδευση- μόρφωση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των παιδιών, ενώ για την ένταξη όλων των παιδιών στο σχολείο θα πρέπει να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες υποδομές και αναγκαίοι διορισμοί.

 

“Ως εκπαιδευτικοί και ως γονείς συμμεριζόμαστε τους φόβους, τις αγωνίες και τις επιφυλάξεις των γονέων – κηδεμόνων, όμως ουδέποτε θα επιτρέπαμε την εφαρμογή μη λειτουργικών πλαισίων στις σχολικές μονάδες, πόσο μάλλον αν αυτά έθεταν σε κίνδυνο την υγεία (σωματική και ψυχική) των μαθητών μας. Αυτό αποδείχτηκε άλλωστε με τη λειτουργία του πρώτου τμήματος ΖΕΠ στο νησί , αποκλειστικά με προσφυγόπουλα . (στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου). Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τις καλές πρακτικές (πάντα σε στενή συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων) που προασπίζουν τα δικαιώματα ΟΛΩΝ των παιδιών χωρίς καμιά εξαίρεση”, αναφέρει ο Σύλλογος, παραθέτοντας το πλαίσιο των απαιτήσεων του που είναι το εξής:

 

* Σχολείο που να χωράει όλα τα παιδιά για την ομαλή ένταξη των παιδιών, των προσφύγων και των μεταναστών, στα πρωινά Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία.

 

* Τη λειτουργία τάξεων υποδοχής σε όλα τα σχολεία.

 

* Υποστηρικτικές δομές για όλα τα παιδιά.

 

* Ορθολογική κατανομή των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

 

* Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς τους.

 

* Επαρκή χρηματοδότηση, καμία εμπλοκή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Μοιράσου το άρθρο: