13 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή στον 79χρονο από την Μόρια που πυροβόλισε 15χρονο Σύρο
19 Απριλίου 2019
Δήλωση του Σταύρου Τάσσου υποψήφιου Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για τη μεταφορά προσφύγων από το ένα νησί στο άλλο
20 Απριλίου 2019

Ημερίδα και συναντήσεις για τα δικαιώματα των Α.με.Α στη Λήμνο

Μοιράσου το άρθρο:

Ολοκληρώθηκε η  4ημερη επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Δ.Σ. της Π.Ο.Α.με Α.Β.Α. στη Λήμνο, η οποία πραγματοποιήθηκε  από τις 10  έως τις 13 Απριλίου 2019.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η υποστήριξη  του αγώνα του τοπικού σωματείου Α.με.Α. «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» για ίδρυση και λειτουργία δομών όπως ΚΕΠΑ,ΚΔΑΠΜΕΑ, προσβασιμότητα στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον , ίδρυση ιατροπαιδαγωγικού κέντρου, ειδική αγωγή και εκπαίδευση , ενημέρωση  κα ευαισθητοποίηση της κοινότητας.

Η πρόεδρος της Π.Ο.Α.με Α.Β.Α., κ. Σοφία Μιχάλα και τα μέλη  του Δ.Σ. μαζί με τον πρόεδρο και την Γ.Γ. του σωματείου «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», επισκέφθηκαν διαδοχικά και παρέδωσαν ψήφισμα  την Πέμπτη , 11-04-2019, στην προϊσταμένη του ΙΚΑ και ΕΦΚΑ, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Επαρχο και τον Δήμαρχο Λήμνου και συζήτησαν μαζί τους τα προβλήματα, αξιώνοντας να δοθούν άμεσες λύσεις.

Όλοι αναγνώρισαν το δίκαιο  των αιτημάτων και δεσμεύτηκαν ότι θα προσπαθήσουν για την επιλυσή τους, προωθώντας τα αιτήματα σε ανωτέρους θεσμικούς  παράγοντες.

Η απάντηση δεν ικανοποίησε  την αντιπροσωπεία της Π.Ο.Α.με Α.Β.Α. και του τοπικού σωματείου  και δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται  για πιο δραστικές παρεμβάσεις, αν τα αιτήματα δεν ικανοποιηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα .

Την Παρασκευή,11-04-2019,  επισκεφθήκαμε το 1ο Δημοτικό σχολείο Μύρινας και υλοποιήσαμε δράσεις ευαισθητοποίησης και προσομοίωσης της αναπηρίας , μαζί  με τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των ειδικών σχολείων ( νηπ/γείου & δημοτικού Καλλιθέας και ΕΕΕΕΚ Ρεπανιδίου.) Το πλούσιο πρόγραμμα που ετοίμασαν οι Δ/ντριες οι δάσκαλοι και οι καθηγητές  των ειδικών σχολείων , καθήλωσε τα παιδιά και με ενθουσιασμό συμμετείχαν στις βιωματικές δράσεις που ακολούθησαν, (καλύπτοντας όλες τις ώρες του ημερήσιου διδακτικού προγράμματος) μπήκαν σε ρόλο  ατόμου με αναπηρία, προκειμένου να αντιληφθούν  τις δυσκολίες και πώς αντιμετωπίζονται τα εμπόδια που συναντούν στην προσπάθειά τους να εξυπηρετηθούν στις πόλεις που ζουν.

Τα παιδιά έδεσαν μάτια, έκλεισαν αυτιά, κάθισαν σε αναπηρικό  αμαξίδιο και κυκλοφόρησαν στην πόλη  της Μύρινας, η οποία δυστυχώς αποδείχτηκε παντελώς εχθρική  και αφιλόξενη για τα άτομα με αναπηρία.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφθήκαμε τα ειδικά σχολεία, Νηπ/γειο, Δημ/κό και ΕΕΕΕΚ, στα οποία διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά τα αποτελέσματα της άοκνης εργασίας και συνεργασίας δασκάλων, Ειδικών Εκπ/των και παιδιών. Η αγάπη και η ζεστασιά ξεχείλιζε και παρότι τα σχολεία ήταν άδεια, νιώσαμε το « αγκάλιασμα τους».Τα σχολεία στεγάζονται σε παλαιά κτίρια και χρειάζονται συνεχείς επισκευές και φροντίδα, την οποία οφείλει να παρέχει ο Δήμος, ως αρμόδιος Φορέας. Παράλληλα, το παρακείμενο κτίριο στο Ειδικό Δημ/κό ,το οποίο προοριζόταν να γίνει χώρος πολλαπλών δραστηριοτήτων, δεν λειτουργεί γιατί η σκεπή είναι τρύπια και μπάζει νερά. Στο κτίριο αυτό έχουν αποθηκευτεί μηχανήματα υψηλού κόστους που προορίζονταν για χρήση όταν θα λειτουργήσει η αίθουσα. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για επισκευή της στέγης , ο Δήμος δεν ανταποκρίνεται, παρά το γεγονός ότι έχουν προσφερθεί από ιδιώτη, ως Δωρεά, πέντε χιλιάδες ( 5000,00) ευρώ,για το σκοπό αυτό. Διαπιστώσαμε ακόμα ότι τα σχολεία αυτά απέχουν πολύ από το νοσοκομείο Λήμνου (   17 Χιλιόμετρα από το Ειδικό Δημοτικό/Νηπιαγωγείο και 30 χλμ .από το ΕΕΕΕΚ) χωρίς ούτε  ένα αγροτικό ιατρείο κοντά, αντίθετα με τον κανονισμό.

Το Σάββατο, 13-04-2019, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ημερίδα με θέμα « Η Ζωή των Α.με Α. στην Ακριτική Λήμνο»  , στην οποία πήραν μέρος ομιλητές από την Λήμνο και ανέπτυξαν θέματα τα οποία περιελάμβαναν το πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους όπως στην Υγεία, στην Ειδική Αγωγή, στον αθλητισμό, στη λειτουργία του ΚΕΠΑ, στην ανάγκη ίδρυσης ΚΔΑΠΜΕΑ, στο ρόλο των γονέων παιδιών με αναπηρία, στην εργασία και την κοινωνική ένταξη.

Ο πρόεδρος του Επαρχιακού σωματείου Α.με Α. «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»κ. Κυριαζής Παλαιολόγος κατά τον χαιρετισμό του υπογράμμισε την παντελή έλλειψη δομών για τα Α.με Α. στο νησί και  αιτιολόγησε την αναγκαιότητα της λειτουργίας ΚΕΠΑ και ΚΔΑΠμεΑ. Το ίδιο υποστήριξε και η πρόεδρος της Π.Ο.Α.με Α.Β.Α. κ.Σοφία Μιχάλα τονίζοντας ότι η κατάσταση όπως παρουσιάζεται στη Λήμνο αποτελεί κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων των Α.με Α. και θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η αδικία και να αποδοθούν στους κατοίκους όλα όσα δικαιούνται. Παράλληλα κάλεσε τα ίδια τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να πλαισιώνουν τον τοπικό σύλλογο στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιεί, ενώνοντας και ενισχύοντας τη φωνή του με την δική τους.

Η Γεν. Γραμματέας των «ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ» και Δντρια του Ειδικού Δημ. Σχολείου κ.Κατεβαινίδου Γεσθημανή ανέλυσε την κατάσταση της Ειδικής Αγωγής, όπως παρουσιάζεται στη Λήμνο, αναφέροντας ότι η κοινωνία στο νησί την έχει  δαιμονοποιήσει και δεν αναγνωρίζει τη δουλειά που γίνεται, γεγονός που αφενός δεν φέρνει παιδιά με αναπηρία στη Ειδική Εκπ/ση, αφετέρου  απογοητεύει τους δασκάλους και εκπ/τές ,οι οποίοι όπως και εμείς διαπιστώσαμε, δίνουν την ψυχή τους, στα παιδιά που φοιτούν σε αυτά. Η δουλειά εξάλλου που γίνεται για την ανάδειξη των προβλημάτων που αφορούν στα θέματα αναπηρίας, οφείλεται αποκλειστικά στην  δουλειά αυτών των λίγων που  φιλότιμα προσπαθούν να τα κρατήσουν ζωντανά και στην επικαιρότητα.

Χαιρετισμό επίσης απεύθυναν  ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Έπαρχος και ο Δήμαρχος της Λήμνου, οι οποίοι όμως δεν δεσμεύτηκαν για κανένα  αίτημα. Θα πρέπει να τους αναγνωρίσουμε όμως ότι παρέμειναν μέχρι το τέλος της ημερίδας  και άκουσαν όλους τους ομιλητές.

Οι διοργανωτές κ. Κυριαζής και κ. Κατεβαινίδου ευχαριστούν όλους τους  ομιλητές για την συμμετοχή τους, την συντονίστρια κ. Δέσποινα Βασιλειάδου για την επιτυχή σύνδεση και παρουσίαση των ομιλητών, καθώς και όλους όσους παρακολούθησαν την ημερίδα . Υπόσχονται δε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ατόμων  με Αναπηρία, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, διεκδικώντας τα δικαιώματα τους  με κάθε νόμιμο τρόπο.

Τέλος η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ βεβαιώνει ότι  θα παρευρίσκεται  στο πλευρό του σωματείου  και στην προσπάθεια  του για  κάθε  δίκαιη διεκδίκηση, ενισχύοντας  τη  φωνή τους τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

Οι δυσκολίες των νησιωτών ΑμεΑ επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο λόγω της νησιωτικότητας, της ελλιπούς  και ακριβής ακτοπλοϊκής και αεροπορικής σύνδεσης και του ακριτικού χώρου του νησιού.

Όλα λειτουργούν προσθετικά με αποτέλεσμα τον διπλό  αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση  των ΑμεΑ στα νησιά του Β. Αιγαίου και όχι μόνο !!

Ψήφισμα για την Δημιουργία ΚΕΠΑ στη Λήμνου από το σύλλογο “Ορίζοντες”:

Έχει γίνει ασφυκτικό πλέον το πρόβλημα της εξέτασης των ΑΜΕΑ από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) στη Λήμνο, καθώς η αρμόδια επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση, έρχεται περιστασιακά στο νησί μας.

Η τελευταία Επιτροπή ΚΕΠΑ έχει να έρθει από το Σεπτέμβριο του 2018 και μόνο για την εξέταση ασθενών κατ΄οίκον.

Αυτό έχει ως συνέπεια, τα ΑΜΕΑ και οι οικογένειες τους να υποβάλλονται σε μια τεράστια ταλαιπωρία, τόσο σωματική, όσο και οικονομική, αφού είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν και να διαμείνουν στο νησί της Μυτιλήνης, για τουλάχιστον 3 ημέρες, πολλές φορές δε, μπορεί να χρειαστεί  να  μετακινηθούν  περισσότερες από  3 φορές για την εξυπηρέτησή τους. Επισημαίνουμε ότι δεν είναι λίγα εκείνα τα Άτομα με Αναπηρία, των οποίων η μετακίνηση κρίνεται αδύνατη  και είναι απαραίτητο να εξεταστούν κατ’ οίκον.

Όταν ένας άνθρωπος υποβάλλει αίτημα για πολλαπλή αναπηρία  θα πρέπει οι Επιτροπές να είναι στελεχωμένες με όλες τις ανάλογες ειδικότητες γιατί ο εξεταζόμενος θα πρέπει να ταξιδέψει 2και 3 φορές μέχρι τη Μυτιλήνη επωμιζόμενος όλο το κόστος ο ίδιος και η οικογένειά του.

Διαμαρτυρόμαστε  για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις που διαμένουν στο νησί μας και απαιτούμε:

-Ίδρυση ΚΕΠΑ στη Λήμνο, για να λήξει η ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους ταξιδεύοντας στη Λέσβο και την Αθήνα,

 • Να μη μείνει κανείς χωρίς τα αναγκαία φάρμακα και θεραπείες.
 • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία πρόνοια και ειδική αγωγή με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης
 • Να επανδρωθεί το Νοσοκομείο Λήμνου με όλες τις ειδικότητες σε ιατρικό προσωπικό.
 • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία πρόνοια και ειδική αγωγή με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης

 

Ο Σύλλογός μας διαμαρτύρεται για άλλη μια φορά για την  παντελή έλλειψη κρατικών υποδομών και Πρόνοιας, την υποβάθμιση των υπαρχόντων για τα ΑμεΑ στα νησιά λόγω της χρόνιας πολιτικής που ακολουθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και υπηρετείται απαρέγκλιτα από τις Τοπικές Διοικήσεις στην Περιφέρεια και τους Δήμους.

Ως κύρια αιτία αναδεικνύεται ότι τα Άτομα με αναπηρία αποτελούν κόστος για το κράτος. Η έλλειψη κρατικών δομών και υπηρεσιών, «βολεύει» αφού ενισχύει τα ιδιωτικά κέντρα μέσω νοσηλίων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Στην υγεία τα πάντα μετρώνται με όρους οικονομίας, «κόστους-οφέλους», με όρους επενδύσεων, ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας.

 

Διεκδικούμε και απαιτούμε  με βάση τις σημερινές μας ανάγκες και αποκλειστικά κρατική ευθύνη:

    Την πρόσβαση στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον είναι  ζητούμενο, αφού τα έργα πρόσβασης περιορίζονται στην κατασκευή ράμπας στην είσοδο των κτιρίων και όχι σε όλα (τα παλαιά κτίρια δεν διαθέτουν ράμπα).Οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια της πόλης είναι απροσπέλαστα.

 1. Την ίδρυση Επιτροπής ΚΕΠΑ στη Λήμνο στελεχωμένη με όλες τις ανάλογες προς τις αναπηρίες ειδικότητες ιατρών.

 

 1. Την ίδρυση ΚΔΑΠμεΑ –Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για τα ΆμεΑ ανεξαρτήτου ηλικίας.

 

 1. Την ίδρυση Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου στο Νοσοκομείο Λήμνου στελεχωμένου με όλες τις Ειδικότητες

 

 1. Άμεση φροντίδα στα παιδιά που ολοκληρώνουν τα ΕΕΕΕΚ για τη συνέχιση της εκπαίδευσής   τους.
 2. Άμεση αντιμετώπιση του κτιριακού: Την άμεση επισκευή του Βοηθητικού κτιρίου Δούκας Παλαιολόγος(Προορισμένο για αίθουσα ψυχοκινητικής) του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας το οποίο καταρρέει και έχει γίνει κατοικία τρωκτικών και επισκευή και ελαιοχρωματισμός της πρόσοψης.Την προσθήκη αίθουσας στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ρεπανιδίου για να αξιοποιηθεί όλος ο υπάρχων εξοπλισμός για τη δημιουργία Εργαστηρίου Κεραμικής.
 3. Προσλήψεις μόνιμου Ειδικού Επιστημονικού και Βοηθητικού προσωπικού και ειδικοτήτων (ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κλπ), ανάλογα με τις ανάγκες..
 4. Να προχωρήσει άμεσα η απογραφή σε όλα τα νησιά της Περιφέρειάς μας, χωρίς να γίνει το άλλοθι ώστε να μην προχωρήσουν ταυτόχρονα όλα τα υπόλοιπα ζητήματα.
 5. Ταυτόχρονα με την απογραφή, να καταρτιστεί αναλυτικός σχεδιασμός και μελέτη για την πρόσβαση σε κάθε νησί.
 6. Διεύρυνση της έκπτωσης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σε ΑμεΑ και των συνοδών τους και στα αεροπορικά εισιτήρια και με ΠΑ 50% και όχι 80% που είναι σήμερα.
 7. Άμεσα οι Δήμοι της Περιφέρειας, ως ελάχιστο, να απαλλάξουν τα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67% από τα ανταποδοτικά τέλη.
 1. Να μην καταργηθεί η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά, όπου ισχύει ακόμα και να επανέλθει ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά που καταργήθηκε
 2. Να δοθεί λύση στο πρόβλημα της ανεργίας στα Α.μεΑ., που ξεπερνάει το 90%. Εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών εργασίας, ανάλογα με το είδος της αναπηρίας.
 3. Να μην υπολογίζεται το επίδομα πρόνοιας ως φορολογητέο εισόδημα, αφού αφορά στην εξυπηρέτηση αναγκών, που η αναπηρία επιφέρει.

. Δεν εφησυχάζουμε! Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει,  ακόμα πιο δυνατά ακόμα πιο αποφασιστικά με όλο το λαό.

 

 

Μοιράσου το άρθρο: