Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για τα 8 σεισμόπληκτα σχολεία-Δημοπρατούνται αρχές του ΄18
5 Δεκεμβρίου 2017
Συντονιστικό φορέων «Χάθηκε το μειωμένο ΦΠΑ- Ήρθε η ώρα να μιλήσει η Λέσβος»
5 Δεκεμβρίου 2017

Σε «καλό κλίμα» αλλά με τις «γνωστές διαφωνίες» η συνάντηση Γ. Μουζάλα και δημάρχων Λέσβου, Χίου, Σάμου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερες από δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής με τους δημάρχους της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου σχετικά με το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι δήμαρχοι επέστρεψαν στο υπουργείο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά τη συνάντηση στο υπουργείο ο κ. Μουζάλας είπε στους δημοσιογράφους ότι η συνάντηση «έγινε σε καλό κλίμα», αν και υπήρξαν «οι γνωστές διαφωνίες». «Συνεχίζουμε την προσπάθεια για να βρούμε λύσεις και πιστεύουμε ότι στο τέλος θα βρεθούν», συμπλήρωσε.

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έκανε λόγο για «μια συζήτηση καλή, χωρίς ωστόσο να παρθούν αποφάσεις» και τόνισε ότι «θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική» γιατί το κυρίαρχο είναι «πώς θα διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή και πώς θα προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές που σήμερα κινδυνεύουν». Συμπλήρωσε δε χαρακτηριστικά ότι «ο δογματισμός και η εμμονή δεν βοηθούν στην εξεύρεση λύσεων».

Επίσης, ο κ. Γαληνός εξήγησε ότι οι κινητοποιήσεις των δημάρχων θα συνεχιστούν «έως ότου καταφέρουμε να επικρατήσει και πάλι η γαλήνη στα νησιά μας» και προκειμένου «να αντισταθούμε στο να μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές».

Να προχωρήσουν άμεσα οι επιστροφές στην Τουρκία ζήτησε ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, όπως και να λειτουργήσουν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα «κάτι που πρότεινε το υπουργείο, αλλά εμείς το έχουμε ζητήσει εδώ και πέντε με έξι μήνες, αλλά δεν έχουν γίνει κινήσεις από την πλευρά του υπουργείου για να υλοποιηθεί». Επίσης, όπως είπε, ο υπουργός εξήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα «θα προχωρήσει σε αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου», προκειμένου να βελτιωθούν οι διαδικασίες ασύλου.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει επόμενη συνάντηση με το υπουργείο, ο κ. Βουρνούς απάντησε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει λόγος να γίνει επόμενη συνάντηση όταν υπάρχουν τόσες διαφορές».

Από την άλλη πλευρά, ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, αποχώρησε νωρίτερα από τη συνάντηση φανερά ενοχλημένος και χωρίς να κάνει δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενόχλησή του προήλθε από δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τις οποίες επέρριψε ευθύνες στους δημάρχους για την πολιτική που ασκούν στο προσφυγικό. Σχετικά με την αποχώρηση του κ. Αγγελόπουλου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολίασε ότι «και εμένα με ενόχλησαν άλλες δηλώσεις, αλλά δεν έφυγα».

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία του Υπουργείου Εσωτερικών και Μετανστευτικής πολιτικής στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 13:00. Στη συγκέντρωση μεταξύ άλλων παρεβρέθηκαν ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, Χίου Μανώλη Βουρνού, Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου εκπρόσωποι των Δημάρχων Κω και Λέρου, εκπρόσωποι συλλόγων από όλα τα νησιά, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Παττούλης, ο τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής Ν.Δ κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου ΚΚΕ κ. Σταύρος Τάσσος, ο Βουλευτής Ν. Χίου κ. Μιτταράκης και ο ανεξάρτητος Βουλευτής κ. Χάρης Θεοχάρης, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων, Δημοτικοί Σύμβουλοι αλλά και απλοί πολίτες.

Έπειτα από τις ομιλίες όλων των Δημάρχων, των Προέδρων Κοινοτήτων και του Προέδρου της ΚΕΔΕ, ακολούθησε η συνάντηση με τον Υπουργό κ. Μουζάλα στον οποίο επιδώθηκε ψήφισμα ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρουσίασαν ο κάθε Δήμαρχος τη θέση τους και τη κατάσταση που επικρατεί στο κάθε νησί.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λέσβου ανέφερε τα εξής : “Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα εδώ και έδωσαν το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού μας, τη δύναμη της ψυχής και της καρδιάς των νησιωτών μας. Αυτών των ανθρώπων, που εδώ και πάρα πολύ διάστημα σηκώνουν για λογαριασμό της ελλάδος και της ευρώπης ένα τεράστιο βάρος. Αυτοί που κρατήσαν ψηλά αξίες πανανθρώπινες όπως είναι η ανθρωπιά η αλληλεγγύη η δημοκρατία, πράγματα τα οποία κάποιοι τα έχουν ξεχάσει. Εκείνοι όμως ,που είδαν και επένεσαν τη στάση των νησιωτών τώρα κωφεύουν, τη στιγμή που τα νησιά πραγματικά κινδυνεύουν. Υπάρχει ανάγκη αποσυμφόρησης τώρα διότι ακριβώς τα νησιά και ιδίως η Λέσβος που έχει το περισσότερο κόσμο βιώνει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μια κατάσταση που επιβάλλει να ληφθούν αποφάσεις σήμερα και να υλοποιηθούν χθές. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Ήρθαμε εδώ να μεταφέρουμε τη φωνή των ακριτών των νησιών μας αλλά παράλληλα να μεταφέρουμε και τη φωνή ανθρώπων προσφύγων και μεταναστών που ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες και σε ακατάλληλους χώρους. Ανθρώπουν που κινδυνεύει η ζωή τους από τις καιρικές συνθήκες. Τέτοιες εικόνες φεύγουν από τα νησιά μας και δυσφημίζουν την Ελλάδα παγκόσμια αλλά κυρίως οι ζωές που κινδυνεύουν. Η κατάσταση έχει διαμορφωθεί με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου το οποίο κωφεύει στις εκκλήσεις μας εδώ και πάρα πολύ καιρό. Κωφεύει στα επιχειρήματα και δε παίρνει αποφάσεις, προχωράει θα έλεγα σε έναν ιδιότυπο ψυχολογικό εκβιασμό κατά των νησιωτών μας. Αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν και να διαμορφωθούν συνθήκες επικίνδυνες και στη συνέχεια να δείχνει με το δάχτυλο και να λέει ότι ευθυνόμαστε εμείς γιατί είμαστε ρατσιστές και άλλα πολλά. Όμως η αποκλειστική ευθύνη ανήκει στο Υπουργείο, δε θα μιλήσω για λάθος πολιτικές γιατί σήμερα στη κατάσταση που βιώνουμε δε συζητάμε γι’ αυτό. Σήμερα συζητάμε για κατάσταση έκτακτης ανάγκης κ. Υπουργέ και κύριοι της κυβέρνησης, που πρέπετι να βρεθούν λύσεις τώρα. Οι πολιτικές είναι για επόμενο στάδιο. Θα ήθελα να σας ενημερώσω όλους ότι κάναμε μια προσπάθεια για να συναντήσουμε τον Υπουργό ο οποίος μας περιμένει να του επιδώσουμε τα ψηφίσματα από όλα τα νησιά. Παράλληλα πριν από λίγο επικοινώνησαν μαζί μου από το γραφείο του Πρωθυπουργού και με ενημέρωσαν ότι σε λίγη ώρα μας περιμένει στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Τσίπρας να του επιδώσουμε το ψήφισμα και να του εκθέσουμε τις απόψεις μας. Σας ευχαριστώ και πάλι που είστε εδώ, δείχνουμε και πάλι όλοι μαζί ανεξάρτητα του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται εδώ, μη μετράτε κεφάλια και πόσοι παρεβρίσκονται σε μια εκδήλωση διαμρτυρίας σήμερα εδώ βρίσκεται όλη η Λέσβος, βρίσκεται ολόκληρο το Αιγαίο. Το Αιγαίο που κινδυνεύει και δεν είναι πρόβλημα αλλά ευκαιρία για την Ελλάδα. Κάθε τι που γίνεται σε αυτά τα ακριτικά αλλά πανέμορφα νησιά είναι επένδυση για τη πατρίδα μας. Για τη πατρίδα μας παλεύουμε, για το τόπο μας και τα παιδιά μας.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: