Απαντήσεις περιμένει ο “Χρούσος” για την παράνομη αμμοληψία
23 Μαΐου 2019
Σε ΦΕΚ η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για τα άτοκα δάνεια που δικαιούνται οι σεισμόπληκτοι
23 Μαΐου 2019

Αδιαφανή διαδικασία στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας καταγγέλλει ο επικεφαλής της ΛΑΣ Στρατής Κόρακας

Μοιράσου το άρθρο:

Αδιαφανή διαδικασία στην  Οικονομική Επιτροπή  της Περιφέρειας καταγγέλλει ο επικεφαλής της ΛΑΣ Στρατής Κόρακας. Εδώ και μερικούς μήνες έρχονται, στις  συνεδριάσεις πλήθος εισηγήσεων  για την πληρωμή  απολογιστικών τιμολογίων,  πολλών εκατομμυρίων συνολικά, για εργασίες καθαρισμού ρεμάτων, που ανατέθηκαν απευθείας, χωρίς μειοδοτικούς διαγωνισμούς, σε εργολήπτες ,με το πρόσχημα ότι η Λέσβος έχει κηρυχθεί σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και γι’ αυτό «επιτρέπονται οι απευθείας αναθέσεις».

Όπως τονίζει ο επικεφαλής της ΛΑΣ Στρατής Κόρακας “Ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και με συναίσθηση της ευθύνης που μου δίνει αυτή η ιδιότητα νιώθω την ανάγκη και υποχρέωση να ενημερώσω τους κατοίκους της Λέσβου για μια αδιαφανή διαδικασία που ακολουθείται εδώ και καιρό στην Οικονομική Επιτροπή, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες μου. Εδώ και μερικούς μήνες έρχονται, στις  συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής τη Περιφέρειας Β. Αιγαίου  -και σ’ αυτήν της 20ης Μαΐου)  πλήθος εισηγήσεων  για την πληρωμή  απολογιστικών τιμολογίων,  πολλών εκατομμυρίων συνολικά, για εργασίες καθαρισμού ρευμάτων, που ανατέθηκαν απευθείας, χωρίς μειοδοτικούς διαγωνισμούς, σε εργολήπτες κατόχους των αναγκαίων μηχανημάτων, με το πρόσχημα ότι η Λέσβος έχει κηρυχθεί σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και γι’ αυτό «επιτρέπονται οι απευθείας αναθέσεις». Στα τιμολόγια αυτά αναφέρονται τα μηχανήματα, οι ώρες και ημέρες που χρησιμοποιήθηκαν  καθώς και η αμοιβή τους που κυμαίνεται μεταξύ 40 και 70 ευρώ την ώρα. Και αυτά κατά δήλωση του εργολήπτη

Ως Λαϊκή Συσπείρωση εκφράσαμε ήδη από την πρώτη παρόμοια εισήγηση την κατηγορηματική διαφωνία μας με αυτή την απόλυτα αδιαφανή διαδικασία . Το επιχείρημα ότι τις εισηγήσεις για την πληρωμή των τιμολογίων τις υπογράφουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν αίρει  τις διαφωνίες μας αφού δεν μπορεί να υπάρξει καθημερινός έλεγχος για την ακρίβεια των στοιχείων των τιμολογίων που παρουσιάζουν  οι εργολήπτες. Προτείναμε για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών να γίνονται ετήσιοι μειοδοτικοί διαγωνισμοί για συγκεκριμένες ευαίσθητες σε καιρικά φαινόμενα περιοχές ή, για επείγουσες ανάγκες να καλούνται οι εργολήπτες και να κάνουν προσφορές με βάση ένα προκαθορισμένο προϋπολογισμό για τα ρέματα κάθε περιοχής. Ένα άλλο στοιχείο που επιτείνει την επιφύλαξη-διαφωνία μας είναι ότι η πληρωμή του κάθε εργολήπτη γίνεται τμηματικά ώστε η κάθε μια να  μην φθάνει τις 200,000 ευρώ, για  να μην περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο!! Σημειώνουμε ακόμα ότι στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες (ΧΙΟ και ΣΑΜΟ) γίνονται διαγωνισμοί για τέτοια έργα και επιτυγχάνεται μεγάλη εξοικονόμηση πόρων, λόγω μεγάλων εκπτώσεων που δίνουν οι εργολήπτες. Ως ελάχιστη διασφάλιση για την ακρίβεια των στοιχείων των τιμολογίων, ζητήσαμε γραπτά και προφορικά να μα δοθούν οι μισθολογικές καταστάσεις του ΙΚΑ. Το αίτημα μας δεν ικανοποιήθηκε. Διερωτόμαστε γιατί;”

Μοιράσου το άρθρο: