Ο Γιάννης Σπιλάνης στην ΕΡΤ Αιγαίου: «Έχουμε πολιτικό όραμα και σχέδιο να υλοποιήσουμε»
18 Απριλίου 2019
Απειλές από ακροδεξιούς καταγγέλλει ότι δέχεται η Ανταρσία στο Αιγαίο
19 Απριλίου 2019

Αντιδράσεις προκαλέι η μετακίνηση προσφύγων από τη Σάμο στη Λέσβο

Μοιράσου το άρθρο:

50 πρόσφυγες μετακινήθηκαν σήμερα το απόγευμα από το ΚΥΤ της Σάμου στη Λέσβο . Εδώ και μια εβδομάδα στη Σάμο συνεχίζονται εντατικά οι μετακινήσεις προσφύγων στην ενδοχώρα με σκοπό να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων στους 1200 , όσους δηλαδή θα μπορεί να φιλοξενεί το νέο ΚΥΤ που θα δημιουργηθεί στη θέση Ζερβού. Αυτή τη στιγμή το χωρητικότητας 700 ανθρώπων κέντρο “φιλοξενεί” 3.500 άτομα. Όπως είχε πεί στους φορείς της Σάμου ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, οι νέοι πρόσφυγες που θα φτάνουν από τα απέναντι παράλια στη Σάμο θα μετακινούνται για να καταγράφονται στα ΚΥΤ της Κω και της Λέσβου.
Με τη σημερινή όμως άφιξη με πλοίο του λιμενικού των 50 προσφύγων από τη Σάμο υπήρξαν αντιδράσεις και μια οργισμένη επιστολή έστειλε στον ΥΜΕΠΟ Δημήτρη Βίτσα η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

«Είμαστε υποχρεωμένοι με την πιο δυνατή ένταση της φωνής μας μετά το σημερινό γεγονός έλευσης αριθμού μεταναστών και προσφύγων στο νησί της Σάμου και μετακίνησής τους αμέσως μετά στο νησί της Λέσβου, να επισημάνουμε για μία ακόμη φορά την άμεση ανάγκη αποσυμφόρησης και των τριών νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Έχουμε επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι οι δυνατότητες προσωρινής παραμονής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στα νησιά μας, εξαντλούνται στη δυναμικότητα των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, αριθμού 5.500 ατόμων (3.400 στη Λέσβο, 850 στη Σάμο και 1200 στη Χίο).

Πρακτικές μετακίνησης μεταναστών και προσφύγων από το ένα νησί του Βορείου Αιγαίου στο άλλο, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αλλά, αντιθέτως, το επιβαρύνουν. Η απαράδεκτη αυτή τακτική δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Περιμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας».

Μοιράσου το άρθρο: