Επιχειρηματίας πλήρωσε από τον Ιούλιο στα ΕΛΤΑ λογαριασμό της ΔΕΗ και του κόβουν το ρεύμα γιατί φαίνεται απλήρωτο
11 Φεβρουαρίου 2019
Τέρμα οι εργολαβίες και στο “Θεομήτωρ”
11 Φεβρουαρίου 2019

Η. Ψυρούκης: Οφείλουμε πολλά στον καθηγητή μας Γ. Κοντέλλη που μας εμπιστεύτηκε

Μοιράσου το άρθρο:

Είμασταν σίγουροι 10 χρόνια πριν όταν συναντούσαμε την ομάδα του Γ΄Λυκείου Μυτιλήνης και τους μαθητές τότε Ηλία Ψυρούκη και Ηλία Θεοδωρίδη, να εκτοξεύουν τους αυτοσχέδιους δορυφόρους τους με τον καθηγητή Γιώργο Κοντέλλη, ότι τα παιδιά αυτά θα τα ξανασυναντούσαμε και μας έκαναν περήφανους . Πριν από λίγες μέρες στην εκτόξευση του ελληνικού δορυφόρου, κέρδισαν τη συμμετοχή τους και βρέθηκαν στη Γαλλική Γουιάνα.

Ο Ηλίας Ψυρούκης μίλησε στην ΕΡΤ Αιγαίου και δεν ξεχνά την εμπιστοσύνη που τους είχε δείξει ο καθηγητής τους τότε Γιώργος Κοντέλλης δίνοντάς τους τα κλειδιά του εργαστηρίου. Στόχος του τα επόμενα χρόνια να εκτοξεύσουν το δικό τους πείραμα στο διάστημα:

Σκεφτόσουν, το ονειρευόσουν πριν από χρόνια όταν ξεκινούσες με τους αυτοσχέδιους δορυφόρους στο 3ο Λύκειο, ότι θα συνεισφέρεις σήμερα στην ανάπτυξη του τομέα του διαστήματος;

Αρχικά, στην αποστολή συμμετείχαμε με τον Ηλία Θεοδωρίδη με τον οποίο δουλεύουμε συστηματικά μαζί από το Λύκειο. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τίποτα από όσα έχουμε πραγματοποιήσει από μαθητές μέχρι σήμερα, μάλλον δε θα είχαν συμβεί χωρίς τον κύριο Γιώργο Κοντέλλη. Όταν ο καθηγητής μας στη δευτέρα λυκείου μας εμπιστεύτηκε, μας έδωσε τα κλειδιά του σχολικού εργαστηρίου και μας είπε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, εμείς αρχίσαμε να δουλεύουμε πολλές ώρες για να φτιάξουμε το CanSat μας. Αυτή η εμπειρία μάς έχει αφήσει κάποια πολύ σημαντικά πράγματα, μας έκανε ομάδα με τον Ηλία και τα τελευταία 9 χρόνια δουλεύουμε μαζί, μας έδωσε τη κατανόηση ότι όπου και να βρίσκεσαι σήμερα μπορείς να πραγματοποιήσεις κάποιους από τους πιο τρελούς σου στόχους και μας παρότρυνε να βοηθήσουμε και άλλους νέους να ασχοληθούν με τον τομέα του διαστήματος.

Η αλήθεια είναι ότι αν σκεφτείτε ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερες από 35 με 2000 εργαζόμενους και περισσότερα από 15 ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια πανεπιστημιακών σχολών που εργάζονται και καινοτομούν σε διεθνές επίπεδο, εμείς είμαστε ακόμα στην αρχή. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να ασχολούμαστε με το Διάστημα που πραγματικά αγαπάμε και να ακολουθούμε αυτά που μας εξιτάρουν προσπαθώντας να μη συμβιβαζόμαστε.

Αυτή τη στιγμή είμαστε και οι δύο φοιτητές της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και παράλληλα με το πτυχίο μας και με την υποστήριξη της Σχολής ασχολούμαστε με τον τομέα του διαστήματος. Έχουμε ιδρύσει τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SPIN – Space Innovation και μαζί με περίπου 50 εθελοντές υλοποιούμε κάποια προγράμματα. Ο πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής CanSat in Greece, που διοργανώνουμε, φέτος τρέχει για 3η συνεχή χρονιά με περισσότερους από 350 μαθητές και φοιτητές να έχουν σχεδιάσει και κατασκευάσει τους δικούς τους μικρούς δορυφόρους. Επίσης, είμαστε η 1η ομάδα στην Ελλάδα που έχουμε σχεδιάσει, κατασκευάσει και εκτοξεύσει πύραυλο υψηλής ισχύος στερεού καυσίμου. Επιπλέον, έχουμε εκπαιδεύσει δωρεάν περισσότερους από 400 καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητές πάνω σε τεχνολογίες Internet of Things. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα από αυτά που κάνουμε είναι open source και με τη δημιουργία της νέα μας ιστοσελίδας οποιοσδήποτε το επιθυμεί θα μπορεί να ξεκινήσει το δικό του πρότζεκτ βασισμένος στη δική μας έρευνα. Τέλος, στόχος μας είναι να καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια να στείλουμε κάποιο δικό μας πείραμα στο διάστημα.

Το ταξίδι στη Γαλλική Γουιάνα

Το ταξίδι μας στη Γαλλική Γουιάνα για να παρακολουθήσουμε την εκτόξευση του Hellas Sat 4 ήταν το έπαθλο για τη 2η θέση που λάβαμε στο διαγωνισμό Copernicus Hackathon in Athens που διοργάνωσε το Corallia. Η παρουσία μας στην ελληνική αποστολή πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) και της Hellas Sat. Η αποστολή αυτή είναι μία πολύ σημαντική εμπειρία για εμάς γιατί παρακολουθήσαμε από κοντά όλες τις διεργασίας κατά τη προετοιμασία της εκτόξευσης και είδαμε πως σπουδαίοι μηχανικοί από πολλές χώρες αντιμετωπίζουν και τη παραμικρή λεπτομέρεια για μια επιτυχημένη αποστολή. Ελπίζουμε ότι η εκτόξευση του Hellas Sat 4 είναι μόνο η αρχή για το διαστημικό τομέα στην Ελλάδα.

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: