Ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης σε πολιτική εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ στη Μυτιλήνη
20 Απριλίου 2019
Η τέχνη της προστασίας & ανάδειξης απολιθωμένων κορμών δένδρων ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών στη Λέσβο
20 Απριλίου 2019

«Ιστορίες του παππού Μυριβήλη» στο Γυμνάσιο Πέτρας

Μοιράσου το άρθρο:

Με την επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης του Γυμνασίου Πέτρας Λέσβου, κατά το σχολικό έτος 2018-2019, δημιουργήθηκε στο σχολείο ένας ζωντανός πυρήνας μάθησης, επικοινωνίας, συνεργασίας και δημιουργίας. Σε αυτό το πλαίσιο, κατόπιν πρόσκλησης της υπεύθυνης εκπαιδευτικού της σχολικής Βιβλιοθήκης κ. Παναγιώτας Θηβαίου, η εγγονή του Στράτη Μυριβήλη κ. Χριστίνα Αγγελοπούλου – Μυριβήλη τίμησε με την παρουσία της και ομιλία με θέμα «Ιστορίες του παππού Μυριβήλη»,  το αφιέρωμα της Βιβλιοθήκης στον σπουδαίο Λέσβιο λογοτέχνη, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποδημία του.

Η κ. Χριστίνα Αγγελοπούλου – Μυριβήλη απάντησε στις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των μαθητριών και μαθητών, που είχαν ως αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν άγνωστες πτυχές του Μυριβήλη, ως ανθρώπου και συγγραφέα. Η Χριστίνα θυμήθηκε τον παππού της στο σπίτι των Εξαρχείων, που μικρή μαζί με τους γονείς της επισκέπτονταν τα Σαββατοκύριακα. Ένα βράδυ, πολύ αργά μέσα στη νύχτα, όταν όλοι κοιμόντουσαν, εκείνη ξύπνησε. Τα ηλεκτρικά φώτα ήταν σβηστά. Βγήκε φοβισμένη από το δωμάτιό της όταν είδε ένα αχνό φως να βγαίνει από το δωμάτιο του παππού. Προχώρησε σιγά-σιγά και είδε μέσα από τη μισάνοιχτη πόρτα τον παππού, απορροφημένο σε ένα δικό του κόσμο, να γράφει κάτω από το αχνό φως μιας λάμπας. Εκείνος, δεν άργησε να αντιληφθεί την παρουσία της. Άφησε κάτω την πένα του και την πήρε αγκαλιά…

Η Χριστίνα, θυμήθηκε ακόμα τον παππού της, όταν γέρασε πολύ και δεν μπορούσε πια να γράψει. Είχε όμως πολλά ακόμα να πει, οπότε προσέλαβαν μία γραμματέα για να της αφηγείται και εκείνη να γράφει. Έτσι, ξεκίνησε να γράφει ένα βιβλίο, που έμελε να είναι και το τελευταίο. Θα το τιτλοφορούσε «Το  σπίτι με τις Ροδιές» ή «Ο Μαέστρος». Όμως, το βιβλίο αυτό έμεινε ατελείωτο, καθώς μια μέρα ο Μυριβήλης είπε στη γραμματέα του: «Θα σταματήσουμε. Δεν  μπορώ να συνεχίσω την ιστορία αν δεν γράφω ο ίδιος. Το μυαλό μου επικοινωνεί με την πένα μου».

 

Την ημέρα του αφιερώματος, οι μαθήτριες και μαθητές του σχολείου παρουσίασαν δημιουργίες (εικαστικές, φωτογραφία, κατασκευές, νέες τεχνολογίες), που εμπνεύσθηκαν από τα έργα του λογοτέχνη, με τίτλο «Τα παιδιά συνομιλούν με τον  Στράτη Μυριβήλη», και οι οποίες θα αποτελέσουν μέρος της πρώτης εκδοτικής προσπάθειας της Βιβλιοθήκης.

Τέλος, η κ. Χριστίνα Μυριβήλη – Αγγελοπούλου, συγκινημένη με τις δημιουργίες των παιδιών, τα αποχαιρέτησε δωρίζοντας στη σχολική Βιβλιοθήκη μία πλήρη σειρά βιβλίων του μεγάλου λογοτέχνη, που μαζί με τη δωρεά βιβλίων Λέσβιων συγγραφέων του Εκδοτικού Οίκου Εστία, εμπλούτισαν σημαντικά τη Βιβλιοθήκη.

Μοιράσου το άρθρο: