Συντήρηση απολιθωμάτων δεινοσαύρων στην Κίνα από επιστήμονες του Μουσείου Σιγρίου
29 Οκτωβρίου 2018
ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου: “Εναπομείναντα κενά και δυσλειτουργία του ΠΥΣΔΕ”
29 Οκτωβρίου 2018

Και ο δήμος Λέσβου ζητά τη μονιμοποίηση του συνόλου των εργαζομένων στο “Βοήθεια στο σπίτι”

Μοιράσου το άρθρο:

Υπερ  της μονιμοποίησης του συνόλου των εργαζομένων στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι τάσσετε και ο δήμος Λέσβου μετά το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και προβλέπει τη μονιμοποίηση 3.000 εργαζομένων μέσα από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου με νομοθετική ρύθμιση κάτι όμως που συναντά συνταγματικά εμπόδια και δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Η λύση που προωθεί η κυβέρνηση για διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την κάλυψη 3.000 θέσεων συναντά την αντίδραση των εργαζομένων καθώς οι συμβασιούχοι σήμερα του προγράμματος είναι 3.000 σε όλη τη χώρα (67 στο δήμο Λέσβου) ενώ οι εργαζόμενοι κυρίως δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης που δουλεύουν για πάνω από 15 χρόνια στο πρόγραμμα θεωρούν ότι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός από την υψηλή μοριοδότηση ειδικών κατηγοριών (άνεργοι, πολύτεκνοι κτλ) που θα διεκδικήσουν μια θέση στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Στο δημοτικός συμβούλιο Λέσβου συζητήθηκε το θέμα και εγκρίθηκε αίτημα με το οποίο ζητείται η μετατροπή των συμβάσεων του προσωπικού που απασχολείται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στο Δήμο Λέσβου, από ορισμένου σε Αορίστου χρόνου με φορέα πρόσληψης ένα εκ των συναρμόδιων Υπουργείων (Εσωτερικών ή Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

Ακολουθεί η εισήγηση της αρμόδιας αντιδημάρχου Αναστασίας Αντωνέλλη:

«Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας με παροχή οργανωμένης και συστηματικής κοινωνικής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία, χρόνια πάσχοντες, ηλικιωμένους, συνταξιούχους, οικονομικά αδύναμους, πάσχοντες συνανθρώπους μας, κ.λπ. Είναι βασικό πρόγραμμα στήριξης της αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης για την παραμονή στο φυσικό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον για την αποφυγή της ιδρυματοποίησης. Ειδικά στο νησί μας έναν αποδεδειγμένα τόπο κατοικίας υπερηλίκων, μοναχικών στην πλειοψηφία τους, η συνέχιση της εργασίας των εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι κρίνεται όχι μόνο αναγκαία, αλλά ίσως να αποτελεί και υπηρεσία ζωτικής σημασίας για την ζωή των υπερηλίκων του τόπου μας.

Οι περίπου 3.500 Πανελλαδικά εργαζόμενοι που απασχολούνται στο πρόγραμμα (67 εργαζόμενοι στο Δήμο Λέσβου) όλων των κατηγοριών, ουσιαστικά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία, καθώς εργάζονται έως και 15 συνεχή έτη. Απαιτείται να συνεχίσουν να εργάζονται για τη διασφάλιση των σκοπών του προγράμματος, χωρίς να φοβούνται τον κίνδυνο της απόλυσης ευρισκόμενοι σε μια διαχρονική εργασιακή ομηρία.

Πρόσφατα διακρίνεται η βούληση της παρούσας Κυβέρνησης να δοθεί επιτέλους λύση στην ομηρία που προανέφερα. ΩΜΩΣ: Μια προκήρυξη πλήρωσης των θέσεων του προσωπικού ενέχει σοβαρό κίνδυνο να απολυθούν εργαζόμενοι, καθώς δεν διασφαλίζεται η πρόσληψη μόνο του υφιστάμενου προσωπικού, το οποίο έχει προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ! Η μοναδική λύση σε αυτό τον κίνδυνο είναι η μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου και η εξασφάλιση των αποδοχών τους.

Θυμίζω ότι: το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» σήμερα χρηματοδοτείται από: α) το λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης συνταξιούχων, που τηρείται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (Α.Κ.Α.ΓΕ.), β) τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ειδικότερα τον Ειδικό Φορέα 33 – 220, γ) την ειδική εισφορά ασφαλισμένων, που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 138 του ν. 4052/2012 (Α’ 41) για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» και δ) τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ως εκ τούτου η μόνη λύση είναι η οργανική ένταξη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε ένα εκ των συναρμοδίων Υπουργείων, είτε στο Υπουργείο Εσωτερικών είτε στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς η πάγια τακτική των εκάστοτε κυβερνήσεων είναι να εκχωρούν στους Δήμους αρμοδιότητες χωρίς να μεταβιβάζουν και τους ανάλογους πόρους για τη λειτουργία τους. Σε αντίθετη περίπτωση, οι Δήμοι δε θα είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες μισθοδοσίας και το λειτουργικό κόστος του προγράμματος, με συνέπεια να μην είναι σε θέση να εκδώσει βεβαιώσεις πιστώσεων και να προσλάβει το σύνολο του προσωπικού»

Μοιράσου το άρθρο: