Γιάννης Συκάς «Αυτοδιοίκηση είναι η ενεργός συμμετοχή του κόσμου , αυτό θα επιδιώξουμε»
23 Απριλίου 2019
Ενημέρωση των Μοριανών για το δίκτυο αποχέτευσης του ΚΥΤ
23 Απριλίου 2019

“Βάψιμο” και “διακόσμηση” των πασχαλινών αυγών στην Ερμού στη Μυτιλήνη

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Μοιράσου το άρθρο:

Όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή του “Πάσχα 2019 ” στη Μυτιλήνη , οργανώνουν το Μεγάλο Σάββατο, 27 Απριλίου 2019 στις 11:30 το πρωί στην κεντρική αγορά (Στοά Βεκρέλη, Ερμού), εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση & αναπαράσταση από νοικοκυρές της πόλης που συγκροτούν τη “Λαογραφική Ομάδα Μυτιλήνης”, του τρόπου που γινόταν το “βάψιμο” και η “διακόσμηση” των πασχαλινών αυγών, με τον παραδοσιακό λεσβιακό τρόπο (επιμέλεια: Βαγγέλης Χατζημανώλης & Ειρήνη Παράσχου).

Θα ακολουθήσει επίδειξη και βράβευση των πιο ωραίων και πρωτότυπων λαμπριάτικων συνόλων (κουλούρες με βαμμένα αυγά, λαμπάδες, αυγά βαμμένα και τοποθετημένα σε πανεράκια, κούπες, φρουτιέρες, κ.λπ.), που θα προετοιμαστούν και θα παρουσιαστούν έτοιμα εκείνη τη στιγμή, από νοικοκυρές και επαγγελματίες της πόλης. Οι κάτοχοι των τριών καλύτερων “συνόλων”, θα βραβευθούν με μία καλλωπισμένη αναστάσιμη λαμπάδα και μια κουλούρα.

Η εκδήλωση θα κλείσει, με προσφορά στους διερχόμενους πιστούς, της πατροπαράδοτης κουλούρας (τσουρέκι), για την Ανάσταση.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

 

Υπενθυμίζονται οι τρεις άλλες εκδηλώσεις – πασχαλινά έθιμα, που θα πραγματοποιηθούν φέτος, με την επιμέλεια της Οργανωτικής Επιτροπής του “Πάσχα 2019 … στη Μυτιλήνη”:

 

  • Μεγάλη Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019, ξωκλήσι Παναγίας Αμαλής, ώρα 10:30 μ.μ.: Μετάβαση με πούλμαν ή Ι.Χ. αυτοκίνητα στο βυζαντινό ξωκλήσι της Παναγίας, στην Αμαλή (διατηρητέο μνημείο, μέσα σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους). Στο ξωκλήσι αυτό, σύμφωνα με την παράδοση, μεταβαίνουν οι πιστοί που παρακολουθούν την Ακολουθία των Παθών στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας (στο ομώνυμο χωριό), μετά το 12ο Ευαγγέλιο. Εκεί θα τελεστεί σύντομη ακολουθία, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και θα ακολουθήσει η περιφορά του “Εσταυρωμένου”. Στη συνέχεια θα προσφερθεί η παραδοσιακή “κρασοψυχιά”, φτιαγμένη με φροντίδα και αγάπη, από τους εθελοντές του Δήμου Λέσβου.

 

Όσοι δημότες ή επισκέπτες θέλουν να μεταβούν στην Αμαλή με πούλμαν, δεν έχουν παρά να βρίσκονται στην Πλατεία Σαπφούς στις 9:30 μ.μ. Ωστόσο, καλό θα είναι να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή, στο τηλέφωνο 6942 520873.

 

  • Μεγάλη Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019, Προκυμαία Μυτιλήνης, ώρα 9 μ.μ.: Παρακολούθηση της Ακολουθίας του Επιταφίου, σε έναν από τους ιερούς ναούς της πόλης ή των γύρω χωριών. Στη συνέχεια, συγκέντρωση των πιστών στην Πλατεία Σαπφούς (Προκυμαία), όπου θα συναντηθούν οι Επιτάφιοι των κεντρικών εκκλησιών της πόλης, σε μια επιβλητική τελετή των “Εγκωμίων του Κυρίου”. Οι ψαλμωδίες, οι δεήσεις, η μπάντα του Στρατού και … το “εσωτερικό λιμάνι” της πόλης με τα πλεούμενα σκάφη και τα φαναράκια αέρος, θα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας κατανυκτικής ατμόσφαιρας, που αρμόζει στη Μεγάλη Παρασκευή. Θα προσφερθεί το “αντίδωρο του Επιταφίου” (ή “κρασοψυχιά”).

 

  • Μεγάλο Σάββατο, 27 Απριλίου 2019, Ναυμαχίας Έλλης, Επάνω Σκάλα (Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου), ώρα 11 μ.μ.: Το “Χριστός Ανέστη” για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, θα ψαλθεί πάνω στη θάλασσα του αρχαίου λιμανιού της Μυτιλήνης. Η Ανάσταση του Κυρίου, σ’ ένα κατανυκτικό και επιβλητικό αναστάσιμο περιβάλλον, με “σκηνικό” τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου με το καμπαναριό, την ψαλτική χορωδία, τον αρχαίο λιμενοβραχίονα, τη Μικρασιάτισα Μάνα, το βόρειο τμήμα του μεσαιωνικού κάστρου, τα συντριβάνια φωτός, τους αναμμένους πυρσούς & τα πυροτεχνήματα, τα διάφορα πλεούμενα σκάφη και πολλά άλλα !!! Θα ακολουθήσει προσφορά στους πιστούς της αναστάσιμης κουλούρας και το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών.

Μοιράσου το άρθρο: