Σε Μεσότοπο και Άγρα ο Νίκος Χήρας
15 Μαΐου 2019
Παράκληση Μητροπολίτη Χίου ενόψει πανελλαδικών
15 Μαΐου 2019

Πως ψηφίζουμε στις εκλογές στις 26 Μαΐου – Σταυροί προτίμησης στο Βόρειο Αιγαίο

Μοιράσου το άρθρο:

Εκλογικό υλικό παραλαμβάνει  η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προκειμένου να τα διανέμει στα νησιά για τις εκλογές της 26ης Μαΐου.   Μέχρι το Σάββατο, οκτώ ημέρες πριν τις εκλογές οι υποψήφιοι συνδυασμοί για τις περιφερειακές εκλογές θα πρέπει να έχουν καταθέσει τα ψηφοδέλτιά τους στην Περιφέρεια, ενώ στους Δήμους θα πρέπει να τα καταθέσουν οι υποψήφιοι συνδυασμοί για τις δημοτικές εκλογές. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η περιφέρεια θα αποστείλει τους σάκους με το εκλογικό υλικό στα νησιά προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για τις εκλογές. Ήδη τα πολιτικά κόμματα έχουν αρχίσει να αποστέλλουν ψηφοδέλτια στην περιφέρεια, στις εκλογές θα συμμετέχουν 40 κόμματα. Από τους 7 περιφερειακούς συνδυασμούς , έχουν παραδώσει τα ψηφοδέλτιά τους τρεις συνδυασμοί.

Δείτε εδώ που ψηφίζετε

Όπως ενημέρωσε την ΕΡΤ Αιγαίου η Γενική Διευθύντρια Εσωτερικής Λειτουργίας κ. Ελευθερίου, στη Λέσβο θα λειτουργήσουν 198 διπλά τμήματα (Α και Β)  , στη Λήμνο 55 και στον Άη Στρατη δύο. Διπλά τμήματα θα είναι γιατί οι  πολίτες θα ψηφίσουν σε εκλογικά τμήματα σε διπλανές αίθουσες. Η Ά αίθουσα αφορά τις περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές, ενώ στη Β’ αίθουσα θα ψηφίσουν για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Διακριτικά για να ξεχωρίζουν θα έχουν και οι φάκελοι που θα τοποθετηθούν τα ψηφοδέλτιο. Με το γράμμα  Κ που θα αναγράφεται στο φάκελλο για το ψηφοδέλτιο που αφορά τις κοινότητες, με Δ το φάκελλο για το δήμαρχο και με Π για το φάκελλο με την περιφέρεια.

       

 

Σταυροί προτίμησης

Περιφερειακές εκλογές, στον υποψήφιο Περιφερειάρχη δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης, εάν όμως τεθεί σταυρός, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται για το λόγο αυτό. Όσον αφορά τους σταυρούς προτίμησης  στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου 4 σταυροί, Χίου 3, Σάμου 2 και Λήμνου και Ικαρίας έναν σταυρό

 

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου εσωτερικών για τα ψηφοδέλτια στους δήμους και τις τοπικές κοινότητες:

Ψηφοδέλτια σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια

Μετά την ονομασία του συνδυασμού αναγράφονται κατά σειρά, όπως αναφέρονται στην απόφαση ανακήρυξης:
– το επώνυμο, το κύριο όνομα και το πατρώνυμο του υποψήφιου δημάρχου, με την αντίστοιχη ένδειξη, η οποία τίθεται είτε δίπλα είτε κάτω από το όνομα του
υποψήφιου δημάρχου και,
– το επώνυμο, το κύριο όνομα και το πατρώνυμο των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, με αλφαβητική σειρά.

Ψηφοδέλτια σε δήμους που αποτελούνται από εκλογικές περιφέρειες

Μετά την ονομασία του συνδυασμού, αναγράφονται όπως αναφέρονται στην απόφαση ανακήρυξης:
– το επώνυμο, το κύριο όνομα και το πατρώνυμο του υποψήφιου δημάρχου, με την αντίστοιχη ένδειξη, η οποία τίθεται είτε δίπλα είτε κάτω από το όνομα του υποψήφιου δημάρχου,
– το επώνυμο, το κύριο όνομα και το πατρώνυμο των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, με αλφαβητική σειρά, της αντίστοιχης εκλογικής περιφέρειας,
– το επώνυμο, το κύριο όνομα και το πατρώνυμο των υποψηφίων, με αλφαβητική σειρά, όλων των υπόλοιπων εκλογικών περιφερειών και, εντός παρενθέσεως, η εκλογική περιφέρεια στην οποία είναι υποψήφιοι.

Ψηφοδέλτια σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων

Αναγράφονται, όπως αναφέρονται στην απόφαση ανακήρυξης:
– έμβλημα συνδυασμού (εφόσον υπάρχει),
– όνομα συνδυασμού,
– η φράση «Μέχρι δύο (2) σταυρούς»,
– το επώνυμο, το κύριο όνομα και το πατρώνυμο των υποψηφίων συμβούλων της κοινότητας, με αλφαβητική σειρά.

Ψηφοδέλτια σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων

• Το ενιαίο ψηφοδέλτιο κάθε κοινότητας έως και τριακοσίων (300) κατοίκων φέρει τον τίτλο «Υποψήφιοι Πρόεδροι της Κοινότητας … του Δήμου…».
• Ακολουθούν με αλφαβητική σειρά τα ονόματα των υποψηφίων προέδρων της κοινότητας που έχουν ανακηρυχθεί από το αρμόδιο δικαστήριο.

Σταυροί προτίμησης
• Ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του σε υποψήφιο συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό παραπλεύρως του ονόματός του.
• Για την εκλογή δημοτικών συμβούλων σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή δύο ή τριών υποψηφίων.

Σταυροί προτίμησης

Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του:
• Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες: υπέρ ενός υποψηφίου της εκλογικής περιφέρειας στους καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου μίας από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του δήμου.
• Στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες: υπέρ ενός ή δύο ή τριών υποψηφίων της εκλογικής περιφέρειας στους καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου μίας από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου.

Σταυροί προτίμησης – κοινότητες

• Για την εκλογή συμβουλίων κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων ο εκλογέας μπορεί να θέσει έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης.
• Για την εκλογή προέδρων κοινότητας έως τριακοσίων (300) κατοίκων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός (1) υποψηφίου.

Μοιράσου το άρθρο: