“Ο τάφος της αρχόντισσας από το Ίππειος” παρουσιάζεται από την Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου
19 Μαρτίου 2019
Φίλοι Μονοπατιών Χίου- πεζοπορία στο φαράγγι των Καμπιών
19 Μαρτίου 2019

Στηρίζει Λαγκάδα-Συκιάδα το Δημοτικό Συμβούλιο, όχι στη μονάδα επεξεργασίας τηγανέλαιων

Μοιράσου το άρθρο:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χίου, μετά από πολύωρη συνεδρίαση και με την παρουσία δεκάδων κατοίκων από τα χωριά Λαγκάδα και Συκιάδα, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να καταθέσει «αίτηση θεραπείας» στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έτσι ώστε να ανακληθεί η άδεια για την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου λειτουργίας μονάδας κα παραγωγής ενέργειας με την καύση φυτικών ελαίων (τηγανέλαιων) και βιορευστών, στην είσοδο του χωριού Λαγκάδα· οι κάτοικοι του οποίου συνεχίζουν και σήμερα την περιφρούρηση του χώρου για να μην προχωρήσουν χωματουργικές εργασίες.
Σε μια φορτισμένη συνεδρίαση, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Λαγκάδας και Συκιάδας, Στέφανος Τσίγκος και Δημήτρης Μαυρέλος, κατέθεσαν τα ψηφίσματα της Λαϊκής Συνέλευσης και του τοπικού συμβουλίου αντίστοιχα των χωριών τους, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη επένδυση.
Βασικό στοιχείο η τοποθεσία που έχει επιλεγεί, όπως και το ότι το θέμα έφτασε να πάρει έγκριση χωρίς να γίνει η παραμικρή διαβούλευση· αναδεικνύοντας μέσα από τη συζήτηση τη μη λειτουργία στην ουσία της Επιτροπής Διαβούλευσης.
Το γεγονός ότι μέσω ενός mail που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ αν παρελήφθη από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Λαγκάδας, γινόταν ενημέρωση για το θέμα του αιτήματος αποδοχής ή όχι της συγκεκριμένης μονάδας, εξέθεσε περισσότερο τη Δημοτική Αρχή σε ότι αφορά τις ενέργειες που έπρεπε να γίνουν για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Θέμα για το οποίο η Περιφερειακή Ενότητα Χίου απαντούσε αρνητικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, επισημαίνοντας την αδυναμία ελέγχου των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του συγκεκριμένου έργου.
Από την πλευρά του ιδιώτη επενδυτή, μέσω του δικηγόρου του, επισημάνθηκε ότι έχει λάβει όλες τις νόμιμες αδειοδοτήσεις και για αυτό προχώρησε στις εργασίες· οι οποίες πάντως σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χίου καλούνται να σταματήσουν ζητώντας και την επέμβαση της αστυνομίας αφού δεν έχει εκδοθεί ακόμα οικοδομική άδεια.
Η απόφαση πάντως του δημοτικού συμβουλίου πέρασε κατά πλειοψηφία, αφού ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλης Μυριαγκός κατέθεσε πρόταση όπου αναφερόταν και η στήριξη γενικότερα στις επενδύσεις· που κέρδισε και την ψήφο του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας Σωκράτη Συριώδη.

Ξέσπασμα Στ. Τσίγκου, προέδρου Λαγκάδας
Ένα δελτίο τύπου χθες το μεσημέρι από το Δήμο Χίου ότι είχε σταλεί προς τον Πρόεδρο της Λαγκάδας το σχετικό θέμα με mail προκάλεσε την έκρηξη του Στέφανου Τσίγκου και ένταση στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο.
«Δεν έγινα τυχαία πρόεδρος της Λαγκάδας… είναι δυνατόν να ερχόταν ένα τέτοιο θέμα και να το έκανα γαργάρα;», σημείωσε ο Στέφανος Τσίγκος και δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι όλοι τους δεν θέλουν βιομηχανική ζώνη στο χωριό.
«Ο Πρόεδρος μας έγινε σάκος του μποξ» σημείωσε ο Μάρκος Κούνουπας, πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου ΕΝΩΣΗ, κατηγορώντας ανοικτά αντιδήμαρχο ότι ανακοίνωνε στη Λαγκάδα πως το θέμα ήταν γνωστό. Εντονες ήταν οι αντιδράσεις συμβούλων της πλειοψηφίας που τον κάλεσαν να ανακαλέσει το επίθετο “ανίκανοι” που χρησιμοποίησε.
«Εχουμε φάει ξύλο για το περιβάλλον», πρόσθεσε η Μυρώπη Αργυρούδη μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Λαγκάδας στεκόμενη στο πλευρό του Πρόεδρου και που λίγο αργότερα αναφέρθηκε αναλυτικά τόσο από πού άρχισε να συζητείται αυτό στο χωριό αλλά και πως διαχειριζόμενη αυτή τα mail της κοινότητας δεν είχε ποτέ τέτοια ενημέρωση.


Ο Ματθαίος Φαφαλιός, θεματικός αντιδήμαρχος στην περιοχή πήρε το λόγο αποδεχόμενος ότι το ανέφερε με βάση το δελτίο τύπου του Δήμου πως είχε σταλεί το θέμα στην Κοινότητα για διαβούλευση.

Τους τόνους προσπάθησε να ρίξει ο Δήμαρχος Χίου σημειώνοντας ότι δεν είπαν ότι κατηγορείται ο πρόεδρος της Κοινότητας, αλλά πως η υπάλληλος από τη Δημοτική Ενότητα Ομηρούπολης, ενημέρωσε πως το σχετικό έγγραφο είχε σταλεί στην Κοινότητα, ή καλύτερα σε mail που της είχε δοθεί σαν του προέδρου της Κοινότητας αλλά είναι άγνωστο αν λειτουργούσε αυτό ή όχι.
Κατηγορηματικός ο κ. Βουρνούς ότι ο δήμος θα αναλάβει την νομική υπεράσπιση του θέματος, σημειώνοντας όμως πως δεν αρκεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να λήξει το θέμα.


Παρών στη συνεδρίαση ο βουλευτής του ΚΚΕ και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου Σταύρος Τάσσος που αναφέρθηκε στα θέματα ενέργειας και στην πάγια θέση του κόμματος για την κατοχύρωση τεσσάρων όρων, ένας εκ των οποίων και η προστασία του περιβάλλοντος, για την αποδοχή μιας τέτοιας δραστηριότητας. Που προσκρούει πάντως και στην αρχή σχετικά με την εκμετάλλευση από ιδιώτες και που άρα επίσης αποκλείεται.
Η μόνη υπηρεσία που φαίνεται πως είχε ασχοληθεί με το θέμα ήταν το αρμόδιο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, που όπως επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Ξενάκης είχε εισηγηθεί αρνητικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Όπως όμως και η αρνητική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου δεν ελήφθη υπόψη και με την αρμόδια υπάλληλο της Π.Ε. Χίου κα Καρίβαλη να δείχνει το δρόμο της «αίτησης θεραπείας» προς την Αποκεντρωμένη.

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας ο Παντελής Στεφάνου ζήτησε ενημέρωση για το αν και σε αυτό το σημείο μπορεί να προσβληθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων· θέμα που πρέπει να διερευνηθεί. Σημειώνοντας επίσης ως εισηγητής από την παράταξη «Όλοι μαζί για τη Χίο μας» ότι τους εκφράζουν πλήρως οι θέσεις της Λαϊκής Συνέλευσης της Λαγκάδας.

Η Ερμιόνη Φρεζούλη από τη Χιακή Συμπολιτεία, καταλόγισε ευθύνη στο Δήμο που δεν είδε αυτό το θέμα αλλά εξίσου υπεύθυνη χαρακτήρισε και την Κυβέρνηση που δια της Αποκεντρωμένης έδωσε άδεια για το συγκεκριμένο έργο.
Ευθύνες στην Κυβέρνηση επέρριψε και ο επικεφαλής της ΛΑΣ Μάρκος Σκούφαλος σημειώνοντας ότι τα πολιτικά πρόσωπα της Αποκεντρωμένης καταπατούν δύο αρνητικές αποφάσεις από την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, ζητώντας πολιτική απόφαση για την άρση της αδειοδότησης στο συγκεκριμένο σχέδιο. Ευθύνες καταλόγισε εξάλλου στο δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα της μη ενημέρωσης της Λαγκάδας αλλά και των συμβούλων για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Την επισήμανση ότι αντί να επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση, θα έπρεπε να δουν ότι συζητιόταν από την αρχή το θέμα, δεν θα ερχόταν εκ των υστέρων να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο, έκανε ο Φραγκίσκος Σέργης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Τοποθετήσεις κατοίκων

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου είχαν καιρό να ακουστούν τοποθετήσεις και να δούμε κινητοποιήσεις κατοίκων που να μην καταφέρονται κατά άλλων ανθρώπων, αλλά μιλώντας με ζέση για τα χωριά τους να ζητούν να προστατευτούν.
Επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με ένα έργο που σχεδιαζόμενο στην είσοδο του χωριού αλλοιώνει το τοπίο και δημιουργεί προβλήματα στη Λαγκάδα που παράλληλα την προωθούμε σαν τουριστικό προορισμό.
Η έλλειψη δε βιοτεχνικού –βιομηχανικού πάρκου, που από το τέλος της δεκαετίας του ’90 πάγωσε και δεν προχώρησε αναδείχτηκε για μια ακόμη φορά.

Όπως και το ότι η επιτροπή Διαβούλευσης δεν μπορεί να θεωρείται ένα όργανο που πρέπει να μαζεύονται ακόμα και τηλεφωνικά ΄οι υπογραφές για να μπορεί να έχει απαρτία σαν σώμα και τα μέλη να μην γνωρίζουν τα ίδια τα θέματα…
Ως τότε βέβαια και μέχρι να ανακληθεί η άδεια οι κάτοικοι της Λαγκάδας αναμένεται να είναι με βάρδιες στον κόμβο του Καρυδά, για να μην γίνουν οι εργασίες για τις οποίες ο ιδιώτης επενδυτής –όπως προείπαμε- έχει εξασφαλίσει άδειες …

Μοιράσου το άρθρο: