Ναι του ΣτΕ στην αίτηση ακύρωσης για τον ΧΥΤΑ –ΧΥΤΥ Ικαρίας με δικαίωση των κατοίκων
6 Απριλίου 2017
Συνάντηση στο υπουργείο Υποδομών για τα έργα στο αεροδρόμιο Χίου
6 Απριλίου 2017

Αιχμές για “μαύρη εργασία” σε 13 ΜΚΟ, αλλά χωρίς στοιχεία από ΕΚ Χίου και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Μοιράσου το άρθρο:

Για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που μπορεί να μην τηρούν την εργασιακή νομοθεσία και που παρουσιάζουν εργαζόμενους ως εθελοντές σε δομές προσφύγων, άφησαν αιχμές ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και γραφείου τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χίου Κώστας Λίνας.
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που αφορούσε τις συναντήσεις του Προέδρου της Ομοσπονδίας με το σύλλογο καθαριστριών σχολείων και των εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι, ο κ. Λίνας αναφέρθηκε και σε διερεύνηση που γίνεται από πλευράς Εργατικού Κέντρου για το θέμα των ΜΚΟ.
Ανέφερε ότι 9 ΜΚΟ έχουν στείλει τα στοιχεία τους στην επιθεώρηση εργασίας, δίνοντας στη δημοσιότητα τη σχετική λίστα (φωτογραφία) και ενώ κατά τα δικά τους στοιχεία 22 ΜΚΟ δραστηριοποιούνται στο νησί.

Από την πλευρά του ο κ. Καραγεωργόπουλος αναφέρθηκε σε καταγγελίες που έχουν για ΜΚΟ πανελλαδικά και την πρόθεση της Ομοσπονδίας να ελέγξουν το καθεστώς κάτω από το οποίο απασχολούνται σε αυτές άτομα.
Στις επίπονες δημοσιογραφικές ερωτήσεις αν οι καταγγελίες αυτές αφορούν και τη Χίο, σημείωσε ότι διερευνάται κατά πόσο μεταξύ των καταγγελλομένων ΜΚΟ υπάρχουν και κάποιες που να δραστηριοποιούνται στη Χίο.
Ο πρόεδρος του ΕΚΧ περιέπλεξε περισσότερο τα πράγματα κάνοντας λόγο για ανώνυμες καταγγελίες που έχουν γίνει στο Εργατικό Κέντρο, χωρίς όμως να ονοματίσουν κάποια ΜΚΟ (!), ότι χρησιμοποιούν το μανδύα του εθελοντή για τους εργαζόμενους τους.
Αυτό που επισημάνθηκε μέσα από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων είναι ότι από την ώρα που έχουν μπει στο στόχαστρο ακόμα και οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ, από διάφορα άτομα, θα πρέπει να είναι και τεκμηριωμένη η καταγγελία για «μαύρη εργασία».
Τέλος, στην ερώτησή μας αν κλήθηκε για συνάντηση το Σωματείο ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας τους· σημειώθηκε ότι δεν υπήρχε χρόνος για μια τέτοια συνάντηση αλλά αν… απευθύνουν πρόσκληση όπως τα άλλα σωματεία, τότε βεβαίως θα υπάρξει νέα επίσκεψη και συνάντηση.

Μοιράσου το άρθρο: