Πανηγυρίζει ο Αγιος Γεώργιος Ελύντας Χίου
18 Απριλίου 2017
Στον Σκουρλέτη για το σπάσιμο του δήμου Λέσβου
18 Απριλίου 2017

Διαμαρτυρία εργαζομένων σε Κέντρο Πρόληψης: έμειναν απλήρωτοι το Πάσχα

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μοιράσου το άρθρο:

“Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Χίου διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη μη καταβολή της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Υγείας, με ευθύνη και του ΟΚΑΝΑ, με συνέπεια να μένουν απλήρωτες οι ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις και απλήρωτοι οι εργαζόμενοι τις ημέρες του Πάσχα”,σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Κέντρου πουν υπογράφουν από κοινού το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Χίου.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν:

“… με βάση την 5ετή προγραμματική σύμβαση που έχουν υπογράψει τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας με ΟΚΑΝΑ και Κέντρα Πρόληψης, τα Υπουργεία έχουν αναλάβει την υποχρέωση της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης κατά 50% έκαστο.
Το Υπουργείο Εσωτερικών όμως, ενώ θα έπρεπε τον Ιανουάριο του 2017 να καταβάλλει την πρώτη δόση, δεν το έπραξε επικαλούμενο το γεγονός ότι ο ΟΚΑΝΑ δεν απέστειλε κάποια δικαιολογητικά που προβλέπονταν από την προγραμματική σύμβαση, κάτι που ο ΟΚΑΝΑ αρνείται.Παρόλο που δημοσιεύθηκε πριν από 1 εβδομάδα στο Διαύγεια, προφασιζόμενοι διαδικαστικούς λόγους (άδειες, βαλέρ τραπεζών, κοκ) δεν έχουν καταθέσει ακόμη τα χρήματα στα Κέντρα Πρόληψης. Σημειωτέον, αρχές Απριλίου το Υπουργείο Εσωτερικών θα έπρεπε ήδη να έχει καταθέσει και τη δεύτερη δόση του 2017!
Ο έτερος συμβαλλόμενος της Προγραμματικής Σύμβασης, το Υπουργείο Υγείας, με καθυστέρηση ενός μήνα κατάθεσε τα χρήματα στον ΟΚΑΝΑ, που είναι ο φορέας που εποπτεύει και χρηματοδοτεί εκ μέρους του Υπουργείου τα Κέντρα Πρόληψης. Ο οποίος με τη σειρά του, επικαλείται κι εδώ διαδικαστικούς λόγους, για να καθυστερήσει τελικά την καταβολή των χρημάτων αυτών στα Κέντρα γιατουλάχιστον 20 ημέρες.
Σε μια εποχή που βάλλεται η ψυχική υγεία του πληθυσμού και πολλαπλασιάζονται οι παράγοντες που οδηγούν σε εξαρτητικές συμπεριφορές, οι παραπάνω πολιτικές δυσκολεύουν το έργο της πρόληψης.
Για τους λόγους αυτούς διεκδικούμε:
Καταβολή των παρακρατηθέντων χρημάτων στα Κέντρα από τον ΟΚΑΝΑ
Τήρηση των όσων ορίζει η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείων , ΟΚΑΝΑ και Κέντρων Πρόληψης
Σταθερή και διαρκής χρηματοδότηση
Οι προσαυξήσεις από τις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές να καλυφθούν από τους υπεύθυνους (ΟΚΑΝΑ και Υπουργεία)
Τέλος, πιστεύουμε ότι λύση θα δοθεί όταν οι εργαζόμενοι πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και διεκδικήσουν άμεσα την επίλυση του θεσμικού ζητήματος”.

Μοιράσου το άρθρο: