Συνεχίζονται οι έρευνες για τον ύποπτο φάκελο-Προληπτική καραντίνα για τους 7 που ήρθαν σε επαφή
10 Ιανουαρίου 2019
Βιομηχανικές ουσίες περιείχε ο ύποπτος φάκελος-Ενημέρωση από ΓΓΠΠ
10 Ιανουαρίου 2019

Το μακρινό ταξίδι του Μαυροπελαργού-Πέταξε 1120 χλμ για να φτάσει στη Λέσβο

Μοιράσου το άρθρο:

Η Λέσβος είναι το μοναδικό νησί της Μεσογείου όπου αναπαράγονται και τα δύο είδη πελαργών: Λευκοπελαργός και Μαυροπελαργός. ‘Οταν ο γνωστός φωτογράφος άγριας φύσης Πέτρος Τσακμάκης παρουσίασε στα στελέχη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής τη φωτογραφία ενός Μαυροπελαργού με πλαστικό δαχτυλίδι (ώστε να μπορεί να διαβαστεί από απόσταση) η περιέργεια να μάθουν την προέλευση του πουλιού ήταν πολύ μεγάλη.

Φωτογραφία: Π. Τσακμάκης

Μετά από αναζήτηση στα Ευρωπαϊκά Κέντρα Δακτυλίωσης Πουλιών και τελικά με το Ουκρανικό, τα στελέχη του Κέντρου ενημερώθηκαν πως το πουλί, που είναι θηλυκό, γεννήθηκε φέτος, δακτυλιώθηκε ως νεοσσός τον περασμένο Αύγουστο και καταγράφηκε στη Λέσβο μετά από 152 μέρες και έχοντας διανύσει 1120 χιλιόμετρα.

Η πιο ενδιαφέρουσα από τις πληροφορίες ήταν, όμως, πως το πουλί γεννήθηκε σε ζωολογικό κήπο της χώρας από γονείς που αναπαράχθηκαν σε αιχμαλωσία. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ειδικό κέντρο επανένταξης και απελευθερώθηκε σε γνωστή προστατευόμενη περιοχή της χώρας.

Όπως δήλωσε η υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, Ελένη Γαληνού, “η πλειονότητα των Μαυροπελαργών της Ευρώπης μεταναστεύει στην Ασία και Αφρική για την περίοδο του χειμώνα, όμως κάθε χρονιά μέχρι και 10 άτομα του είδους καταγράφονται να ξεχειμωνιάζουν στους υγροτόπους γύρω από τον Κόλπο Καλλονής. Πιο συγκεκριμένα, τις προηγούμενες μέρες εντοπίστηκαν 9 πουλιά στην Αλυκή Πολυχνίτου (Λ. Κακαλής) και 2 ακόμη στην Αλυκή Καλλονής (Ε. Γαληνού). Του ευχόμαστε καλή επιβίωση και τύχη!”

Photo: Πέτρος Τσακμάκης

Μοιράσου το άρθρο: