“Απάνθρωπη και επικίνδυνη η κατάσταση στα νησιά-Άμεση αποσυμφόρηση-Όχι σε κλειστά κέντρα-φυλακές”
20 Ιανουαρίου 2020
Βροντοφώναξαν όχι στις νέες βάσεις στη χώρα μας
20 Ιανουαρίου 2020

Καλούν σε μαζική συμμετοχή όλους τους πολίτες

Μοιράσου το άρθρο:

Μαζικό κάλεσμα απευθύνει η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου για συμμετοχή στην Πανσαμιακή Συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα στα τρία νησιά του Β. Αιγαίου.
Στις 12 το μεσημέρι όλοι οι φορείς της Σάμου έχουν δώσει ραντεβού στην Πλατεία Πυθαγόρα για να ζητήσουν για άλλη μια φορά από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να αποσυμφορήσει το νησί, να κλείσει το υπάρχον ΚΥΤ στην πόλη της Σάμου και να μην γίνει κανένα νέο χοτ-σποτ παρά μόνο μια μικρή δομή κατατγραφής όπου οι μετανάστες θα μένουν λίγες ημέρες και στην συνέχεια θα οδηγούνται στην ενδοχώρα.
Στο κάλεσμα μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί, οι Δημοτικές κοινότητες Σαμίων και Βαθέος, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, οι επιστημονικοί σύλλογοι του νησιού, ΤΕΕ Σάμου, το Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ που προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας , οι οικοδόμοι του Καρλοβάσου, όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι του νησιού και οι σύλλογοι μαζικής εστίασης, τα σωμετεία Ραδιοταξί, ο σύλλογος ενοικιαζομένων δωματίων, ο σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών.
Με διαφορετικό διεκδικητικό πλαίσιο θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της 22ας Ιανουαρίου που θα γίνουν για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στη ΣΑΜΟ-ΧΙΟ-ΛΕΣΒΟ η περιφερειακή παράταξη «Συμπαράταξη Πολιτών στο Βόρειο Αιγαίο», οι δημοτικές παρατάξεις στο Δήμο Μυτιλήνης «Με πυξίδα τον Πολίτη» και «Επανεκκίνηση», στον Δήμο Χίου «Δίκτυο Πολιτών Χίου» και στο Δήμο Ανατολικής Σάμου «Η Σάμος αλλάζει».
Οι παρατάξεις ζητούν:
– Άμεση και μαζική αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα και ισοκατανομή σε δομές φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
– Απορρίπτουμε το σχεδιασμό της κυβέρνησης της ΝΔ για hotspot – φυλακές στα νησιά των 5000+ ανθρώπων.
– Μόνο μία μικρή δομή σε κάθε νησί για υποδοχή, καταγραφή, ταυτοποίηση με υγειονομική υποστήριξη και μετά προώθηση στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να πάνε.
– Σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων που ζουν στα νησιά είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι είτε επισκέπτες είτε αιτούντες άσυλο.
Εξάλλου η ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών Σάμου ζητά από την ΕΛΜΕ να στηρίξει τις κινητοποιήσεις της Τετάρτης προκηρύσσοντας 3ωρη στάση εργασίας και εκδίδοντας ταυτόχρονα ψήφισμα συμπαράστασης του επί σειρά ετών δοκιμαζόμενου πληθυσμού της πόλης.
Η ΔΑΚΕ εκαπαιδευτικών Σάμου ζητά:
Να υλοποιηθούν οι διαχρονικές δεσμεύσεις / εξαγγελίες / υποσχέσεις για
αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Σάμου και ο απεγκλωβισμός των μεταναστών
/ προσφύγων.
Να κλείσει η υπάρχουσα δομή στην πόλη της Σάμου
Να δοθεί η έκταση την οποία καταλαμβάνει σήμερα, (σύμφωνα με τις
επαναλαμβανόμενες Κυβερνητικές δεσμεύσεις),
να αποδοθεί στον Δήμο Ανατολικής Σάμου, ο οποίος θα πρέπει να επιχορηγηθεί
προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποκατάσταση και η ανάπλαση του
χώρου ώστε να αποδοθεί προς χρήση τους κατοίκους της Σάμου».
Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα καταστήματα , εμπορικά, μαζικής εστίασης, υπηρεσίες της Π.Ε Σάμου και των Δήμων, του Επιμελητηρίου, τα φαρμακεία ενώ την Πέμπτη οι δήμαρχοι θα μεταβούν στην Αθήνα με τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου να συνομιλήσουν με τους φορείς και ταυτόχρονο προγραμματίζουν την κινητοποίηση στην Αθήνα στις 31 -1 2020 με τους νησιώτες της Αθήνας

Μοιράσου το άρθρο: