Έργο ανάδειξης των γεωμνημείων της Λήμνου
13 Μαρτίου 2019
Δωρεάν εξέταση αιματοκρίτη και εθελοντική αιμοδοσία στο Κάτω Τρίτος
13 Μαρτίου 2019

Απάντηση Καλογήρου για την χαμηλή απορροφητικότητα ΕΣΠΑ

Μοιράσου το άρθρο:

Με αφορμή στοιχεία του site aftodioikisi.gr που αναφέρονται στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, αλλά και στις χθεσινές δηλώσεις του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, όπου κατηγορεί την Χριστιάννα Καλογήρου για τη χαμηλή κατάταξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η Περιφερειάρχης απαντά με ανακοίνωσή της τονίζοντας ότι πάνω στα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν “επιχειρείται μια μάταιη πολιτική κερδοσκοπία.”

Σύμφωνα με την κα Καλογήρου “τα πραγματικά δεδομένα έχουν ως εξής:

1. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2014. Η ενεργοποίησή του για το σύνολο της χώρας έγινε το 2016 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Δηλαδή βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο μετά την έναρξή του και σχεδόν πέντε χρόνια πριν τη λήξη του.

2. Στην παρούσα χρονική στιγμή που το ΕΣΠΑ βρίσκεται στα πρώτα στάδια της υλοποίησής του, το κριτήριο αξιολόγησης είναι οι εντάξεις έργων, ενώ η απορροφητικότητα είναι κριτήριο αξιολόγησης στο τέλος των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Και αυτό καθόσον στην έναρξη του ΕΣΠΑ η απορροφητικότητα, δηλαδή οι πληρωμές σε έργα, αφορούν κυρίως έργα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ (2007-2013) που έχουν μεταφερθεί στο καινούργιο (2014-2020) επειδή δεν ολοκληρώθηκαν.

3. Από τον δημοσιευμένο πίνακα στο site aftodioikisi.gr που αφορά τα επίσημα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΕΣΠΑ της χώρας, προκύπτει ότι η κατάταξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στις εντάξεις έργων είναι στην τέταρτη θέση με ποσοστό 81,94%. Ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τον εθνικό μέσο όρο, ο οποίος είναι 75,23%. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας και της αποτελεσματικότητας όλων των Φορέων Υλοποίησης, δηλαδή όλων των Δικαιούχων του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Όποιος δεν κατανοεί, παραπληροφορεί. Όποιος συνειδητά παραποιεί, κερδοσκοπεί.”

Μοιράσου το άρθρο: