Σύσκεψη για μεταναστευτικό με Κ.Μουτζούρη και δημάρχους Βορειοανατολικού Αιγαίου
4 Σεπτεμβρίου 2019
Γ.Σπιλάνης: “Οι αλλαγές στη διοικητική μηχανή της Περιφέρειας να γίνουν με γνώση, σχέδιο και αξιοκρατία”
5 Σεπτεμβρίου 2019

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις δημαιρεσίες στο Δημοτικό Συμβούλιο Λήμνου

Μοιράσου το άρθρο:

Η θέση των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Λήμνου στις δημαιρεσίες (εκλογή προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, εκλογή Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής) ήταν αποχή-λευκό.

Σε ανακοίνωση οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Λήμνου Κώστας Μαδυτινός και Ευάγγελος Αγάς αναφέρουν: “Η θέση αυτή εκφράζει την αντίθεσή μας στην παραπέρα υποβάθμιση των λειτουργιών του Δημοτικού Συμβουλίου από την κυβέρνηση της ΝΔ, (που «πατάει» βέβαια σε προηγούμενες παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως πάνω στην προηγούμενη διοικητική μεταρρύθμιση, τον λεγόμενο «Κλεισθένη Ι»), με τη μεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων στις επιτροπές (για παράδειγμα, στην Οικονομική Επιτροπή, ένα όργανο με απόλυτη πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου, περνούν η ευθύνη για τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού και την προσφυγή ή μη σε ένδικα μέσα, η δυνατότητα διαγραφής χρεών και προσαυξήσεων, η διευκόλυνση μεγαλοοφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ, η απόφαση για την απευθείας χρηματοδότηση κοινωφελών δημοτικών επιχειρήσεων, η παραχώρηση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού του δήμου, η έγκριση να θέτουν αντίτιμο σε μια σειρά από υπηρεσίες του δήμου). Επίσης εκφράζει την αντίθεσή μας στη σύνθεση των επιτροπών στις οποίες επιβάλλεται η απόλυτη πλειοψηφία στην παράταξη του Δημάρχου και δεν υπάρχει αναλογική έκφραση όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επιπλέον, άλλαξε, σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση, η διαδικασία κατάρτισης και ψήφισης τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού, επιχειρώντας να «σβήσουν» την πολιτική αντιπαράθεση και την έκφρασή της και με την αρνητική ψήφο απέναντι στις οποιεσδήποτε προτάσεις κατατίθενται από τη δημοτική αρχή, πέρα από το γεγονός ότι η παράταξη του δημάρχου θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο με 8 συμβούλους στους 27!

Πιο συγκεκριμένα, επιβάλλουν στις παρατάξεις ως διαδικασία την κατάθεση ολοκληρωμένης αντιπρότασης για το Τεχνικό Πρόγραμμα και για τον Προϋπολογισμό, για θέματα που αφορούν φόρους και τέλη. Και μάλιστα θα πρέπει αυτή η αντιπρόταση να έχει τη γνώμη των υπηρεσιών του δήμου ή της Περιφέρειας (Τεχνικής και Οικονομικής Υπηρεσίας) για το αν και κατά πόσο είναι υλοποιήσιμη και σύμφωνη με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Εσωτερικών.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για την επιχειρηματική «αξιοποίηση» της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, που δρομολόγησε με τον «Κλεισθένη» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεσμικά και με όρους υπερταμείου, δηλαδή με κατεύθυνση την παραχώρηση ή τη συνέργεια με επιχειρηματικούς ομίλους. Κάτι που σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει πρώτη προτεραιότητα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λήμνου θα υπερασπίσει τα δίκαια αιτήματα όλων των δημοτών του νησιού, των σωματείων και συλλόγων, των φορέων και των τοπικών κοινοτήτων, τόσο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και έξω από αυτό, στηρίζοντας τους όποιους αγώνες και κινητοποιήσεις αναπτυχθούν.”

Μοιράσου το άρθρο: