Τριήμερο δωρεάν σπιρομετρήσεων από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία στην Ικαρία
4 Ιουνίου 2019
“Αποστολή: Κόκκινη Κλωστή” από την Θεατρική ομάδα DUENDE, 7-8 και 13-14/6 στον Εύδηλο και Άγιο Δημήτριο Ραχών
4 Ιουνίου 2019

Καθαρισμός ιδιοκτησιών που γειτνιάζουν με το δημοτικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο Ικαρίας

Μοιράσου το άρθρο:

Στα πλαίσια ενημέρωσης των δημοτών του Δήμου Ικαρίας με δεδομένο ότι η αντιπυρική περίοδος διαρκεί από την 1η Μάη μέχρι την 31η Οκτώβρη κάθε έτους, προκύπτει η ανάγκη της αποψίλωσης και του καθαρισμού των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, για την προφύλαξη των κατοίκων και των περιουσιακών τους στοιχείων, από κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιών, πέραν του προφανούς λόγου της καλής εικόνας των οικισμών.
Η υποχρέωση του Κράτους για πρόληψη κινδύνων από πυρκαγιές καθώς και αρμοδιότητες πυρασφάλειας & πυρόσβεσης έχει μεταφερθεί στους Δήμους χωρίς να συνοδεύονται από μεταφορά αντίστοιχων πόρων και προσλήψεων προσωπικού.
Ιδιαίτερα τώρα που οι δημοτικές υπηρεσίες, με ελάχιστο προσωπικό λόγω της συνεχιζόμενης μνημονιακής απαγόρευσης προσλήψεων, με πολύ δυσκολία προσπαθούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών (πλατείες, σχολικά συγκροτήματα, δρόμους, δασύλλια), είναι ανάγκη να συμβάλουμε όλοι στην προσπάθεια αυτή της πρόληψης παραγόντων εκδήλωσης πυρκαγιών .
Η αποψίλωση και ο καθαρισμός από εύφλεκτα υλικά, βλάστηση κ.λ.π. των οικοπέδων, αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη των ιδιοκτητών τους.
Γι αυτό καλούμε όλους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων να συνεργαστούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ιδίως στον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους που γειτνιάζουν με το δημοτικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυο, και να αποφευχθούν τα πρόστιμα και τα ζητήματα μηνύσεων που επιβάλει στους ιδιοκτήτες η σχετική νομοθεσία.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΥΡΙΑ ΣΤΑ ΕΞΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

 Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών και ιδιαίτερα όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι. Απαγορευτική περίοδος 1η Μάη μέχρι την 31η Οκτώβρη.
 Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
 Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
 Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο ενώ είστε σε κίνηση.
 Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Θα υπάρξει κίνδυνος ανάφλεξης , λόγω των υψηλών θερμοκρασιών
 Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε δασικές περιοχές σε περιόδους υψηλού κίνδυνου
 Καθαρίστε τις ιδιοκτησίες σας από την βλάστηση που θα γίνουν ξερά χορτάρια τους θερινούς μήνες και από σωρούς κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών.
 Εφόσον αντιληφτείτε πυρκαγιά καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για το σημείο όπου βλέπετε την πυρκαγιά.

Μοιράσου το άρθρο: