Κατέθεσε την υποψηφιότητα του για τον Δήμο Σάμου ο Αντώνης Σίμος
13 Φεβρουαρίου 2019
Ανακοινώθηκε η συμμετοχή του Πάρη Παπαγεωργίου στο ψηφοδέλτιο της Χριστιάνας Καλογήρου
14 Φεβρουαρίου 2019

Πήρε παράταση η μεταφορά των αποθεματικών των Δήμων στην ΤτΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Μεγάλη νίκη για την τοπική αυτοδιοίκηση  χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης την παράταση που αποφάσισε το υπουργείο εσωτερικών για την μεταφορά των αποθεματικών των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 Συγκεκριμένα  σε ανακοίνωση του ο κ. Πατούλης αναφέρει:

«Μετά από πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος , προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες που θα προκαλούσε στη λειτουργία των Δήμων της χώρας η δέσμευση των ταμειακών μας διαθέσιμων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, του Υπουργού Εσωτερικών  Αλέξη Χαρίτση, του Προέδρου της ΚΕΔΕ και των επικεφαλής των παρατάξεων της και του Προέδρου και αντιπροσωπείας της ΕΝΠΕ.

Αντικείμενο της συνάντησης, η συζήτηση  και επίλυση των θεμάτων που έχουν προκύψει από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για την διάθεση και διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ.

Η σταθερή θέση της Αυτοδιοίκησης και τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα που θέσαμε στους εκπροσώπους της Κυβέρνησης, είχαν θετικό αποτέλεσμα, καθώς υπήρξε υπαναχώρηση από τα αρμόδια υπουργεία, αφού αποφάσισαν να δώσουν παράταση της έναρξης εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης μέχρι τον Ιούνιο του 2019.

Ειδικότερα, μετά από πρόταση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για αναστολή εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης,   το αίτημα διατυπώθηκε καθολικά  από τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ και οι πολιτικές ηγεσίες των δύο υπουργείων,αποδεχόμενοι ότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν με τους δήμους και τις περιφέρειες,  συμφώνησαν στην παράταση έναρξης εφαρμογής της ΥΑ, στο διάστημα της οποίας θα συζητηθούν και επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν προκύψει από τις διατάξεις της, τόσο σε πολιτικό και συνταγματικό επίπεδο. Όσο και σε επίπεδο τεχνικών ζητημάτων, όπως αυτά που αφορούν στην διοικητική υποστήριξη της διαδικασίας, στους ελέγχους σκοπιμότητας καθώς και σε διευκρινίσεις σχετικά με το ρόλο του Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι χθες σημειώθηκε μια σημαντική νίκη για την Αυτοδιοίκηση. Όμως δεν σταματάμε εδώ.

Τα νομικά ζητήματα εξακολουθούν να παραμένουν, γι αυτό κρίνουμε αναγκαίο να συνεχιστούν οι νομικές ενέργειες που είχαν αποφασισθεί με την απόφαση της ΚΕΔΕ, που σας έχει σταλεί, περί άσκησης Αίτησης Ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ. Οι ενέργειες αυτές πρέπει να συνεχισθούν, ώστε να μην εκπνεύσουν οι προθεσμίες για την άσκηση τους, ανεξαρτήτως των εξελίξεων και συμφωνιών που θα επιτευχθούν στο διάστημα της παράτασης έναρξης εφαρμογής της Υ.Α.. Στα πλαίσια αυτά θα σας αποσταλεί άμεσα, από τη Νομική Υπηρεσία της ΚΕΔΕ, σχέδιο δικογράφου (Αίτηση Ακύρωσης) ώστε να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση των νομικών ζητημάτων από τους πληρεξούσιους δικηγόρους σας.

Σε κάθε περίπτωση όμως θέλω να σας ευχαριστήσω για τη θετική στάση που τηρήσατε όλο το προηγούμενο διάστημα, στηρίζοντας τις θέσεις της ΚΕΔΕ.

Με ενότητα και αποφασιστικότητα θα δώσουμε και στο μέλλον «μάχες» που θα κερδίσουμε, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών’. 

Μοιράσου το άρθρο: