Αγγλόφωνο μάστερ στα ναυτιλιακά με εξ αποστάσεως εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
26 Ιουνίου 2020
Συναντήσεις αστυνομικών με αυτοδιοικητικούς στη Λέσβο
26 Ιουνίου 2020

Σφαιρική στρατηγική και δράσεις για τη διεθνή πτυχή του Μεταναστευτικού

Μοιράσου το άρθρο:

Κυρώθηκε σήμερα με ευρεία πλειοψηφία η Συμφωνία Έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υποστήριξης Ασύλου (EASO) στην Αθήνα. Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέφερε πως «πρόκειται για μια κλασική συμφωνία έδρας, που δίνει μια προστιθέμενη αξία στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος. Πρόκειται για έναν οργανισμό άμεσα συνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό θεσμικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι για μια μη κυβερνητική οργάνωση όπως κάποιοι επιχείρησαν πονηρά να υπαινιχθούν. Είναι τμήμα του ευρωπαϊκού θεσμικού οικοδομήματος. Ως τέτοιο εργάζεται στην Ελλάδα και κάνει μια συμπληρωματική συνεισφορά αρωγής στις μεγάλες εθνικές προσπάθειες».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι «η κύρωση αυτής της συμφωνίας δεν έχει μόνο τεχνική ή διεκπεραιωτική διάσταση. Έχει μία πολύ σοβαρή πολιτική διάσταση. Και αυτό διότι η κύρωση αυτής της συνεργασίας ενισχύει τη θέση της Ελλάδας πριν από τη μεγάλη, δύσκολη και πολύπλοκη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει σε λίγο για τη νέα ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου. Για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τον απολύτως ξεπερασμένο από τις σημερινές μεταναστευτικές πραγματικότητες Κανονισμό του Δουβλίνου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η θεμελιώδης θέση της Ελλάδος είναι ότι δε νοείται υποχρεωτική ευθύνη χωρίς υποχρεωτική αλληλεγγύη, δίκαιες ανακατανομές των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών. «Τίποτα δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικό εάν όλα δεν είναι υποχρεωτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε «ότι η διεθνής πτυχή του μεταναστευτικού είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της Ελλάδας».

Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε: «Τώρα ξέρετε με χαρτιά και αποδείξεις ότι συμμαχίες φτιάξαμε από πολύ νωρίς. Το κάναμε εγκαίρως σε δύο φάσεις. Μία όταν ξεκίναγε η συζήτηση μέσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κείμενο του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου και μία στο τέλος όταν έφτανε στην οριστικοποίησή του το κείμενο βάσει των πληροφοριών που είχαμε».

Τέλος, σχετικά με την πρόταση να υπάρξει στο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου ρήτρα ευελιξίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και τη σχετική συζήτηση που αυτή η πρόταση έχει προκαλέσει, ο κ. Κουμουτσάκος  σημείωσε ότι «προτείνεται ρήτρα ευελιξίας που συνδέεται απολύτως με καταστάσεις ακραίες, εξαιρετικές και επικίνδυνες, όπως αυτές που ζήσαμε στον Έβρο πριν δυο μήνες από μια χώρα που έχει δείξει ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός στο να χρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό σαν πολιορκητικό κλοιό για την επίτευξη γεωστρατηγικών στόχων και εκβιασμών προς την Ευρώπη». Ο κ. Κουμουτσάκος κάλεσε, τέλος, την αντιπολίτευση να μην υποσκάπτει, για ιδεοληπτικούς λόγους, ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας.

Μοιράσου το άρθρο: