Οργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση
6 Οκτωβρίου 2019
Νέες αφίξεις μεταναστών με συλλήψεις δύο δουλεμπόρων
6 Οκτωβρίου 2019

Γνώρισαν τον πατροπαράδοτο Σαμιακό αμπελώνα

Μοιράσου το άρθρο:

Την Σάμο επισκέφτηκαν,   διακεκριμένοι επισκέπτες στο χώρο της γαστρονομίας και της ονογευσίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Mediterranean Cheese and Wine» που υλοποιείται από την «Οικονομοτεχνική ΕΠΕ».

Πρόκειται   για την chef  Ντίνα Νικολάου με τη διεθνή καταξίωση και ονομαστές σε Γαλλία και Ελλάδα γαστρονομικές περγαμηνές, τον  Ευαγόρα Μαυρομάτη, με διαδρομές ποιότητας ανάμεσα σε Κύπρο και Γαλλία, τον Daniel Shade, αντιπρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Γερμανίας και εμπνευστή αγώνων γαστρονομίας, τον  Roderick Smith, Master of Wine με διεθνή καταξίωση και ιδρυτή της Riviera Wine Academy , τον Jacques Joubert, managing director της FrisCo και «συλλέκτη» προϊόντων με ξεχωριστή ταυτότητα και ποιότητα.
Ήρθαν στη Σάμο για ένα study trip που κατέληξε σε ευρύτερη γνωριμία με τον πατροπαράδοτο σαμιακό αμπελώνα, τις καλλιεργητικές μεθόδους και την χειρωνακτική, ακάματη εργασία των αμπελουργών του νησιού, την τέχνη της οινοποίησης και των προσπαθειών που καταβάλλει ο Συνεταιρισμός για ευρύτερη προώθηση και ανάπτυξη των πωλήσεων σε χώρες-στόχους.
Διαπίστωσαν πως το κρασί που παράγεται σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, το φημισμένο σαμιώτικο κρασί με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, είναι σήμερα γνωστό στα πέρατα της υφηλίου γιατί έχει ταυτίσει απόλυτα την ονομασία του με τη γεωγραφική του προέλευση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους πλέον εκλεκτούς διεθνείς αμπελώνες! Επισκέφθηκαν τα πιο ορεινά αμπελοτόπια της Σάμου, είδαν αμπέλια γόνιμα και ανθεκτικά της γηγενούς ποικιλίας, περιηγήθηκαν σε νέες καλλιέργειες, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Οίνου, μίλησαν με τους ανθρώπους του μόχθου, είχαν ενημερωτικές συναντήσεις με το διοικητικό συμβούλιο του Συνεταιρισμού, δοκίμασαν το εκλεκτό μοσχάτο σταφύλι και γεύτηκαν τις εμπνευσμένες γαστρονομικές δημιουργίες Σαμίων chef και μαγείρων. Ο Βαγγέλης Μπιλιμπάς και ο Βασίλης Σκουρφούντας, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για menu degustation που πλαισίωναν τη γκάμα των κρασιών του ΕOΣ Σάμου.


Δεν ήταν όμως τα μόνα που «γεύτηκαν» από το νησί της Σάμου στην τριήμερη παραμονή τους, οι διακεκριμένοι επισκέπτες. Είδαν και γνώρισαν τη σημερινή πολιτιστική και κοινωνική υπόσταση του ακριτικού νησιού, το χθες και το σήμερα των ανθρώπων που ζουν σε αυτό, το γεωφυσικό ανάγλυφο και το μεγαλείο της βλάστησης, τους οικισμούς και τις πόλεις. . Ήρθαν ως διακεκριμένοι επισκέπτες μα έφυγαν ως αγαπημένοι φίλοι και πρεσβευτές των υπέροχων κρασιών του ΕΟΣ Σάμου (UWC Samos).

 

Μοιράσου το άρθρο: