Καμία νέα προσφυγική δομή στη Λέσβο
14 Ιουλίου 2020
Κατέθεσε ξεχωριστό ψήφισμα για την Αγία Σοφία η Λαϊκή συσπείρωση
14 Ιουλίου 2020

Αναζητούν ειδικούς για να λειτουργήσει ο βιολογικός καθαρισμός

Μοιράσου το άρθρο:

Σε μελετητικό γραφείο εκτός Σάμου θα ανατεθεί η μελέτη για το αποχετευτικό δίκτυο της πρωτεύουσας, όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Ανατολικής Σάμου.

Το θέμα του «Αποχετευτικού δικτύου και της Μονάδας επεξεργασίας Λυμάτων της πόλεως Σάμου», συζητήθηκε διεξοδικά με την παρουσία του προέδρου και μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Σάμου, του πρώην προϊσταμένου των τεχνικών υπηρεσιών του Ενιαίου Δήμου, Γιάννη Καργιαννίδη, καθώς και του ιδιώτη μηχανικού, Ηλία Βασιλείου, ο οποίος παρουσίασε συγκεκριμένη μελέτη για παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν στο έργο να λειτουργήσει.

Ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις δύο λύσεις που φαίνεται να υπάρχουν για να λειτουργήσει ένα έργο, που έχει ξεκινήσει εδώ και 30 χρόνια αποσπασματικά και πρέπει με βάσει τα σημερινά δεδομένα να γίνουν εργασίες  βελτίωσης και αποκατάστασης των κακοτεχνιών και αστοχιών που υπήρξαν.

Η λύση του αυτοφερόμενου αγωγού που είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 1 από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και θα τοποθετούνταν σε μήκος 3.300 μέτρων προϋπολογισμού  2 εκ. περίπου ευρώ, φαίνεται ότι  μετά την απένταξη λόγω αλλαγής του προγράμματος σε «ΑΝΤΩΝΗ ΤΡΙΤΣΗ» επανεξετάζεται. Αν και ψηφίστηκε ομόφωνα μετά από σχετική εισήγηση της νυν τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου τον Σεπτέμβρη, η ίδια τεχνική υπηρεσία  θεωρεί σκόπιμο να υπάρξει και μια πρόταση από μελετητικό γραφείο εξειδικευμένο σε έργα αποχετευτικού δικτύου και βιολογικών, και να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα προβλέπει και όσες παρεμβάσεις απαιτούνται στα αντλιοστάσια και στην εγκατάσταση επεξεργασίας των λυμάτων.

Η απόφαση που πλειοψήφισε είναι, το Δημοτικό Συμβούλιο να προβεί άμεσα στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ανοικτού Διαγωνισμού προκειμένου να ανατεθεί σε μελετητή, να εξετάσει και να αποτυπώσει  τη βέλτιστη  λύση αντιμετώπισης του προβλήματος του καταθλιπτικού αγωγού,  θέτοντας σαφή ερωτήματα,  αυστηρό χρονοδιάγραμμα και αυξημένα προσόντα εμπειρίας. Στη συνέχεια να τεθούν τα αποτελέσματα  της μελέτης υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι ενδεχόμενες λύσεις με τα υπέρ και τα κατά κάθε μιας από αυτής, ενώ παράλληλα να υποδεικνύεται από τον ανάδοχο μελετητή η κατά αυτόν πλέον ενδεδειγμένη λύση,  ώστε το Δ.Σ μετά και την εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας να προβεί στην ασφαλέστερη, από άποψη τεχνικής οικονομικής  και χαμηλής όχλησης, λύση,  η οποία και θα υποβληθεί σε Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα.

Διαχώρισε τη θέση της από την πρόταση για νέο γύρο μελετών,η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης και τόνισε ότι  ενδεχόμενο ξανασκάψιμο θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο, οικονομικά δυσβάσταχτο και τραγικά επιζήμιο για την πόλη της Σάμου, όταν υπάρχουν δυνατότητες για την αποφυγή του

Ανέφερε ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου έχουν στη διάθεσή τους όλα τα τεχνικά και εργομετρικά στοιχεία του έργου του βιολογικού καθαρισμού και μπορούν να φέρουν στο δημοτικό συμβούλιο τα υπέρ και τα κατά των δύο ενδεχόμενων λύσεων για την αποκατάσταση του καταθλιπτικού αγωγού, προκειμένου να γίνει η καλύτερη επιλογή.

Μοιράσου το άρθρο: