Ζήτησαν άμεσα διαπαραταξιακή συνάντηση για το θέμα των συμβασιούχων
9 Απριλίου 2019
Λαϊκή Συσπείρωση : “Συνένοχοι στο νέο κολαστήριο που ετοιμάζουν δεν θα γίνουμε” …
9 Απριλίου 2019

Κατέθεσε την σταθερή και καθαρή θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το μεταναστευτικό προσφυγικό

Μοιράσου το άρθρο:

Τη μόνιμη, σταθερή και καθαρή θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το προσφυγικό – μεταναστευτικό θέμα και ειδικότερα για την εγγραφή προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία, επανέλαβε ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος της παράταξης στο δήμο Ανατολικής Σάμου Κώστας Τζίχας, μιλώντας σε σύσκεψη υποψηφίων δημάρχων και άλλων παραγόντων , την οποία συγκάλεσαν Σύλλογοι Γονέων που το προηγούμενο διάστημα κινητοποιήθηκαν με βασικό αίτημα οι Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων να λειτουργήσουν  μέσα στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών ή σε άλλο κτίριο της πόλης..

Ο Κώστας Τζίχας, δήλωσε κατηγορηματικά ότι οποιοδήποτε παιδί ζει στη χώρα μας , ανεξάρτητα από καταγωγή, θρησκεία, χρώμα κλπ έχει αναφαίρετο δικαίωμα αν θελήσει, να εγγραφεί και να φοιτήσει σε δημόσιο σχολείο. Υπογράμμισε ακόμη ότι όρος και προϋπόθεση γι’ αυτό είναι το πιστοποιητικό υγείας και εμβολιασμών και όχι οι συνθήκες ζωής του, για τις οποίες πρέπει να παλέψουμε στη προκειμένη περίπτωση, για να σταματήσει αυτή η αθλιότητα που επικρατεί στο λεγόμενο χοτ σποτ. Αλλά όχι με αποκλεισμό των παιδιών από τα σχολεία.. Έκανε μάλιστα αναφορά στην πρωτοβουλία γονιών, υπέρ της συμμετοχής των προσφυγόπουλων στα σχολεία, που συναντά την επιδοκιμασία της κοινωνίας και πρέπει να προβληματίσει ακόμη περισσότερο όλους.. Από κει και πέρα – συνέχισε – υπάρχουν όντως εκρηκτικά κτιριακά κλπ προβλήματα ,καθώς και προβλήματα έλλειψης διδακτικού προσωπικού που η λύση τους απαιτεί πράγματι οργανωμένο αγώνα των γονιών , των εκπαιδευτικών και συνολικά της κοινωνίας.

Για όλα αυτά τα προβλήματα – τόνισε – έχουν τεράστια ευθύνη όλες οι αστικές κυβερνήσεις και η σημερινή που έχουν μεταφέρει την αρμοδιότητα στους δήμους περικόπτοντας συνεχώς τη χρηματοδότηση για τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Όσο για νέες σχολικές υποδομές αυτές σκοντάφτουν στα περιβόητα ευρωπαϊκά προγράμματα , τα οποία τις απορρίπτουν ως «μη επιλέξιμες». Επίσης μεγάλες είναι οι ευθύνες και των δημοτικών παρατάξεων και των προσώπων που διοίκησαν το δήμο επανειλημμένα εδώ και δεκαετίες, συσσωρεύοντας προβλήματα και συναινώντας στη περικοπή (κατά 50% σήμερα) της κρατικής χρηματοδότησης προς τις σχολικές επιτροπές.

 

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική εξάλλου ήταν η συζήτηση για τα ζητήματα υγείας. Από τις τοποθετήσεις του υπεύθυνου του ΚΕΕΛΠΝΟ έγινε σαφές ότι ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών δεν αυξάνεται από τη συμμετοχή προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ ανατράπηκαν μια σειρά μύθοι που έντεχνα συντηρούνται από κάποιους για νοσήματα (φυματίωση, ηπατίτιδα κλπ) που απειλούν δήθεν τους μαθητές και τη κοινωνία. Χαρακτηριστική ήταν και η απάντηση των ίδιων των διοργανωτών της εκδήλωσης, σε ερώτηση του υποψήφιου δημάρχου της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με την εμπειρία από τη συμμετοχή των προσφυγόπουλων μέχρι τώρα στα σχολεία, από την οποία προκύπτει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, τα παιδιά έρχονται στα σχολεία καθαρά και περιποιημένα και παρακολουθούν τα μαθήματά τους  Παραφωνία και εδώ αποτελεί η αθέτηση μέχρι στιγμής της υποχρέωσης της Περιφερειακής Ενότητας να εκτελεί το έργο της μεταφοράς τους προς και από τα σχολεία, με συνέπεια τα παιδιά να επιστρέφουν πολλές φορές μόνα και ασυνόδευτα.

Ο Κώστας Τζίχας, κλείνοντας τη παρέμβασή του απηύθυνε έκκληση στους Συλλόγους που πρωτοστατούν , να εγκαταλείψουν το αίτημα αποκλεισμού παιδιών από τη δημόσια εκπαίδευση και να παλέψουμε μαζί – όπως είπε – όλα τα υπόλοιπα προβλήματα με πρώτο , το κλείσιμο του χοτ σποτ , τη μη δημιουργία νέου οπουδήποτε στη Σάμο και τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα, όπως και οι ίδιοι επιθυμούν.

 

Μοιράσου το άρθρο: