Τα προβλήματα των στενών δρόμων ανέδειξε φωτιά σε καμινάδα στο Φραγκομαχαλά
1 Φεβρουαρίου 2018
Η Μαρία Νικολάρα για τον απολογισμό των πεπραγμένων της περιφ. αρχής
1 Φεβρουαρίου 2018

Αναμένει την τροποποίηση της ΚΥΑ ο ΕΛΓΑ, για αποζημιώσεις πυρόπληκτων μασστιχοπαραγωγών

Μοιράσου το άρθρο:

Συνάντηση του προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γιώργου Τούμπου και του βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018.
Αρχικά τέθηκε το ζήτημα των αποζημιώσεων των πυρόπληκτων του 2016 και της καθυστέρησης της πληρωμής τους. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ διαβεβαίωσε ότι ολοκληρώνεται σύντομα η τροποποίηση της ΚΥΑ καθώς και η σχετική έγκρισή της από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε να διευρυνθεί η βάση των παραγωγών που αποζημιώνονται.
Παράλληλα κατατέθηκαν προτάσεις και έγιναν ουσιαστικές παρατηρήσεις εκ μέρους του προέδρου της Ε.Μ.Χ. για την τροποποίηση και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία και τον τρόπο αποζημιώσεων των παραγωγών εκ μέρους του ΕΛΓΑ.
Προγραμματίζεται στο αμέσως προσεχές μέλλον ανάλογη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τα ίδια ζητήματα.
Να σημειωθεί πάντως ότι πριν τη συνάντηση με τον διοικητή του ΕΛΓΑ από την Ενωση μαστιχοπαραγωγών εκδόθηκε δελτίο τύπου όπου τέθηκε το ζήτημα της καθυστέρησης της τροποποίησης της ΚΥΑ που θα έδινε τη δυνατότητα για αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους μαστιχοπαραγωγούς.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της ΕΜΧ:
Με αφορμή δελτίο τύπου το οποίο δημοσιεύθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, την 29/1/2019, και παρέπεμπε σε προηγούμενο Δελτίο Τύπου του ΕΛΓΑ με ημερομηνία 21/7/2017, σχετικά με τις αποζημιώσεις των μαστιχοπαραγωγών θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής :
Έχουν ήδη περάσει 552 ημέρες από την καταστροφική πυρκαγιά της 26ης Ιουλίου 2016, στην νότια Χίο, και ακόμα δεν έχει εκταμιευθεί η παραμικρή αποζημίωση για τους πληγέντες μαστιχοπαραγωγούς .
Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, μετά και την υπ αριθμόν 182/59382 ΚΥΑ της 7ης Ιουνίου 2017, των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΥΠΑΑΤ – ΕΛΓΑ) καθώς και τους τοπικούς βουλευτές, για τον κίνδυνο αποκλεισμού της πλειοψηφίας των πυρόπληκτων Μαστιχοπαραγωγών, από οποιαδήποτε αποζημίωση λόγω των δυσμενών όρων και προϋποθέσεων που ετίθεντο με το υφιστάμενο εκείνη την στιγμή νομοθετικό πλαίσιο, και παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε πάρει από τον Ιούλιο του 2016, ότι θα υπάρξει ειδική νομοθετική πρόνοια, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, λόγω της έκτασης της ζημιάς αλλά και της ιδιαιτερότητας του προιόντος.
Οι δυσμενείς αυτοί όροι, ήταν και ο λόγος που επανεξετάσθηκε το αίτημα μας για επαναπροσδιορισμό των όρων και των προϋποθέσεων που θα ετίθεντο εκ νέου, με τροποποίηση της εκδοθείσας ΚΥΑ, με σαφή όμως δέσμευση ότι μέχρι τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2017, θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για την άμεση εκταμίευση των αποζημιώσεων.
Επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό, και ήδη έχουμε διανύσει τον Ιανουάριο του 2018,θεωρούμε απαραίτητο να δοθεί άμεσα λύση, είτε αυτό αφορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είτε τον ΕΛΓΑ.
ΕΝΩΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ

Μοιράσου το άρθρο: