Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού, πιάνει Τρίτη και τα νησιά Β. Αιγαίου
27 Αυγούστου 2018
Αφαίρεσαν… μηχανή από λέμβο προσφύγων, αλλά πιάστηκαν!
27 Αυγούστου 2018

Μοιράσου το άρθρο:

Τη μη έγκριση 16 ολιγομελών τμημάτων σε 3 από τα 5 ΕΠΑΛ της Χίου, καταγγέλλει η Ενωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών, σημειώνοντας ότι 78 μαθητές και μαθήτριες βρίσκονται σε ανασφαλές πεδίο σχετικά με τον τρόπο συνέχισης των σπουδών τους.
Πάντως τα 13 από αυτά τα τμήματα είναι στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Χίου, γεγονός που από μόνο του χρήσει ιδιαίτερης έρευνας.
Να σημειωθεί πάντως ότι ήδη οι μαθητές έχουν κάνει την εγγραφή τους και στα ΕΠΑΛ δείχνοντας και τις προτιμήσεις τους ανά τμήμα. Ενώ ερωτηματικό αποτελεί το τι μετεγγραφές θα υπάρξουν το φθινόπωρο προς το Ιδιωτικό ΕΠΑΛ Ναυτικής Κατεύθυνσης του Ομίλου Τσάκου.


Ο υπεύθυνος Βορείου Αιγαίου της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών Κωνσταντίνος Χατζησταμάτης, συναντήθηκε την περασμένη Πέμπτη με τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, τον οποίο και ενημέρωσε για το θέμα.
Ανακοίνωση εξέδωσε επίσης η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, που χαρακτηρίζει ως μεταμνημονιακό «δωράκι» το κλείσιμο 16 τμημάτων των ΕΠΑΛ Χίου και καλεί σε κινητοποιήσεις μαζί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά την μη έγκριση (16) τμημάτων στα τρία (3) από τα (5) ΕΠΑΛ της Χίου δημιουργώντας σε 78 μαθητές/τριες και στις οικογένειές τους ανασφάλεια μέχρι σήμερα ως προς την εγγραφή τους καθώς και στην υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη Χίο το Περιφερειακό Τμήμα της ΕΤΕ Β.Α. απέστειλε, εγκαίρως, το παρακάτω έγγραφο σε κάθε αρμόδιο φορέα:

ΕΓΓΡΑΦΟ

ΘΕΜΑ : ¨ Μη έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑ.Λ. Χίου¨

Μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου με Αρ.Πρωτ. 4140/10-7-2018 και την Υ.Α. 850/31-7-2018 διαπιστώνεται ότι για το σχολικό έτος 2018-2019 δεν εγκρίνονται στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) της Χίου τα παρακάτω ολιγομελή τμήματα:

Στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Χίου
• Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου (Γ΄τάξη)

Στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Βροντάδου
• Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας (Β΄τάξη)

Στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Χίου
• Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας (Β΄τάξη)
• Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής & Αυτοματισμού (Β΄τάξη)
• Τομέας Πληροφορικής (Β΄τάξη)
• Υπάλληλος Διοίκησης & Οικονομικών Υπηρεσιών (Γ΄τάξη)
• Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων & Κατασκευών (Γ΄τάξη)
• Τεχνικός Οχημάτων (Γ΄τάξη)
• Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού (Γ΄τάξη)
• Υπάλληλος Διοίκησης & Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ΄τάξη)
• Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Δικτύων (Δ΄τάξη)
• Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων & Κατασκευών (Δ΄τάξη)
• Τεχνικός Οχημάτων (Δ΄τάξη)
• Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού (Δ΄τάξη)
• Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού (Δ΄τάξη)

Το φαινόμενο της μη έγκρισης τμημάτων τάξεων, τομέων και ειδικοτήτων στην Α΄,Β΄, Γ΄ & Δ΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. στο Βόρειο Αιγαίο και ειδικά στη Χίο, θα οδηγήσει:
• μαθητές/τριες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την Α΄ τάξη να μεταφέρονται σε άλλο σχολείο από αυτό που έχουν επιλέξει, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του δημοσίου με το κόστος μεταφοράς των μαθητών και την αποδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας.
• μαθητές/τριες της Β΄τάξης τομέα των ΕΠΑ.Λ. καθώς και ενήλικες εργαζόμενους που παρακολουθούν το μοναδικό Εσπερινό ΕΠΑΛ στη Χίο σε στρεβλό επαναπροσανατολισμό με αποτέλεσμα την απώλεια ετών παρακολούθησης της ειδικότητας που δεν θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν ή την εγκατάλειψη τελικά της συνέχειας των σπουδών τους
• μαθητές/τριες που παρακολουθούν μοναδικές ειδικότητες στην Γ΄ & Δ΄ τάξη σε ΕΠΑΛ της Χίου να μην είναι σε θέση να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν την φοίτησή τους στις ειδικότητες που έχουν επιλέξει.

Ως εκ τούτου και αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων λειτουργίας των τμημάτων δεν προκύπτει επιπρόσθετη οικονομική δαπάνη για το δημόσιο παρακαλούμε αρχικά επειδή συντρέχουν λόγοι εκπαιδευτικοί, παιδαγωγικοί και κοινωνικοί να εγκριθεί η λειτουργία των προαναφερόμενων τμημάτων.

Να αναφερθούν επίσης ότι:
• στην Υ.Α. 850/31-7-2018 σελ.18 θα πρέπει να διαγραφεί το 2ο ΕΠΑ.Λ. Χίου το οποίο δεν υπάρχει στη Χίο και η ειδικότητα των Γραφικών Τεχνών, η οποία εγκρίνεται, να προστεθεί στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Χίου
• Στο ΕΠΑ.Λ. Βροντάδου εμφανίζεται το τμήμα του Τομέα Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού ως ολιγομελές με 9 μαθητές ενώ στην πραγματικότητα με βάση το ΦΕΚ 2891/21-8-17, παράγραφος 5β δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται ως ολιγομελές, αφού απαιτούνται 8 μαθητές.
Τέλος, επειδή διακαής πόθος όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και κυβερνητική εξαγγελία αποτελεί, τα δημόσια σχολεία να ξεκινήσουν την νέα σχολική χρονιά 2018-2019 από την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους πλήρως στελεχωμένα με εκπαιδευτικούς, ζητούμε εγκαίρως την υλοποίηση όλων των παραπάνω.

Ευελπιστούμε σε μια άψογη συνεργασία μαζί σας και για δικές σας ενέργειες.

Με τιμή
Ο Υπεύθυνος του Περιφερειακού Τμήματος Β.Α. της Ε.Τ.Ε.

Κωνσταντίνος-Βίκτωρ Χατζησταμάτης
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Εκπαιδευτικός Τεχνολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη με Υπεύθυνο Βορείου Αιγαίου της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών

Με τον υπεύθυνο Βορείου Αιγαίου της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών Κων/νο-Βίκτωρα Χατζησταμάτη, συναντήθηκε το πρωί της  Πέμπτης 23/8  ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Στ. Κάρμαντζης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το σημαντικό ζήτημα της μη έγκρισης λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων στα Επαγγελματικά Λύκεια της Χίου για το Σχολικό Έτος 2018-19.

Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί αναστάτωση σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα της Χίου, ανατρέπει τον προγραμματισμό μαθητών-μαθητριών και των οικογενειών τους, ενώ δημιουργεί πρόσθετο κόστος για το δημόσιο λόγω της μεταφοράς μαθητών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑ.Λ. της Χίου και επισήμανε την ανάγκη συντονισμένων ενεργειών των τοπικών φορέων προς αυτή την κατεύθυνση.

Από το Γραφείο Τύπου

της Περιφερειακής Ενότητας Χίου

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου
Μεταμνημονιακό «δωράκι» το κλείσιμο 16 τμημάτων των ΕΠΑΛ Χίου

Οι νέες αποφάσεις για κλείσιμο 16 ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ Χίου, γκρεμίζουν την προπαγάνδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την κακόγουστη εκστρατεία της περί «εξόδου από τα μνημόνια» και «ξέφωτου» για το λαό. Επίσης, εκθέτουν όλους όσους, ως «παπαγαλάκια», και στη Χίο, με συνεντεύξεις και αρθρογραφία τους τη στήριξαν. Εκθέτουν και όσους πανηγύριζαν πέρυσι για τη δήθεν «νίκη» να μην κλείσουν τα τμήματα των ΕΠΑΛ, καλλιεργώντας τον εφησυχασμό.
Η αλήθεια είναι ότι το κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ, γίνεται στη λογική προαποφασισμένων μέτρων και περικοπών, της περιστολής των δαπανών που αφορούν μισθοδοσίες στην παιδεία, του κόφτη στις προσλήψεις αναπληρωτών, της αξιολόγησης δομών στο εκπαιδευτικό σύστημα, που έχουν ως συνέπεια την καρατόμηση τμημάτων, ιδιαίτερα στα ΕΠΑΛ. Επιδιώκουν να βγουν όσο γίνεται λιγότερα κενά και όσο γίνεται περισσότερα πλεονάσματα, που θα τροφοδοτήσουν την «κινητικότητα». Τα διογκωμένα πλεονάσματα που θα προκύψουν, θα αποτελέσουν το άλλοθι για να απορριφθούν (και φέτος) χιλιάδες αιτήσεις μετάθεσης.
Το κλείσιμο των ΕΠΑΛ αποκλείει τους μαθητές, κυρίως παιδιά λαϊκών – εργατικών οικογενειών, να σπουδάσουν το αντικείμενο που επιθυμούν, κάνοντας άνω κάτω τον προγραμματισμό στους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Το «αντικυβερνητικό» επιχείρημα ότι από το κλείσιμο και την αναγκαστική μεταφορά των μαθητών σε άλλο σχολείο, θα επιβαρυνθεί το δημόσιο ως κόστος μεταφοράς, είναι και επιχείρημα της κυβέρνησης για το κλείσιμο των ΕΠΑΛ. Όσοι το επικαλούνται, αποδέχονται τη λογική τους «κόστους – οφέλους» στην εκπαίδευση ενώ το θέμα είναι ότι πρώτα απ’ όλα η παιδεία και η εκπαίδευση δεν είναι εμπόρευμα. Το διακύβευμα είναι οι μορφωτικές ανάγκες των παιδιών και η πλήρης επαγγελματική εξασφάλισή τους με δικαιώματα, που δεν τολμούν να αναφέρουν.
Μόνος δρόμος είναι μέσα από τους συλλόγους να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις δυναμικά μαζί με μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς.
 Καλούμε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να οργανώσουν τον αγώνα τους. Μπορούμε να ασκήσουμε τη μέγιστη δυνατή πίεση ώστε να παρθούν πίσω οι απαράδεκτες αποφάσεις.
 Τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να διαμορφωθούν με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών κι όχι με βάση τις αναδιαρθρώσεις και την περικοπή δαπανών.
 Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων με πλήρη στελέχωση.
 Μέγιστο όριο 20 μαθητές στα τμήματα – 15 στις ομάδες προσανατολισμού – 10 στα εργαστήρια.
 Καλούμε τους διευθυντές και τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην αποδεχτούν αυτά τα σχέδια, τους αιρετούς και τα μέλη του ΠΥΣΔΕ να μην νομιμοποιήσουν τα κυβερνητικά σχέδια.
 Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο και στις απολύσεις αναπληρωτών.
 Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί ΤΩΡΑ!

Χίος 26/8/2018

Μοιράσου το άρθρο: