Ο κινηματογράφος ενώνει πολιτισμούς. Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λέσβο
7 Απριλίου 2017
Εκπρόσωποι της Barcelona στη Λέσβο για συνεργασία με τον Δήμο
7 Απριλίου 2017

Δυσαρέσκεια Αντιπεριφερειάρχη Χίου για επίσκεψη Δημάρχου, βουλευτή στο υπουργείο για φράγμα Κόρης Γεφύρι

Μοιράσου το άρθρο:

«Ελλιπή και ατυχή», χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Δημάρχου Χίου και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Βουρνού και Μιχαηλίδη, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το φράγμα Κόρης Γεφύρι ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης.
Εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του ο κ. Κάρμαντζης, επισημαίνει ότι από τον Οκτώβριο του 2014 που η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου ανέλαβε το έργο, έχει γίνει αίτημα για ορισμό τεχνικού συμβούλου στο αρμόδιο υπουργείο.

«Μάλιστα έχει προταθεί επανειλημμένα εδώ και δυο χρόνια, χωρίς απάντηση από πλευράς Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης, η Περιφέρεια να αναλάβει την κάλυψη του κόστους της αμοιβής του Τεχνικού Συμβούλου», σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου· απαντώντας στην ουσία στο Δήμαρχο Χίου πως… έρχονται δεύτεροι, στην πρόταση που έκαναν στον υπουργό!
Εντύπωση κάνει όμως το γεγονός ότι ο κ. Κάρμαντζης δεν συμφωνεί και με την πρόταση να χρησιμοποιηθεί το νερό του φράγματος και για ύδρευση, παρόλο που το θέμα και στο παρελθόν έχει ζητηθεί.
Να σημειωθεί πάντως ότι το μεγάλο αγκάθι του έργου δεν είναι τα 20.000 ΕΥΡΩ που κοστίζει η ανάθεση έργου τεχνικού συμβούλου, αλλά το θέμα του ελέγχου των εργασιών στο φράγμα.
Κάτι που σχολίασε ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς σε σχετική ερώτησή μας, ότι αυτό πράγματι είμαι κάτι που λέγεται, αλλά και που ο Αντιπεριφερειάρχης εμμέσως πλην σαφώς το αναφέρει λέγοντας ότι «Κύριος στόχος του αιτήματος είναι να ελεγχθούν οι εργασίες κατασκευής του Φράγματος (προγενέστερες και σημερινές) και να δοθούν οι τεχνικές κατευθύνσεις για τις υπολειπόμενες εργασίες».
Αναλυτικά η δήλωση του Σταμάτη Κάρμαντζη

«Σχετικά με πρόσφατες ανακοινώσεις που αναφέρονται στο έργο Κατασκευής του Φράγματος Κόρης Γεφύρι, για την αντικειμενική και πλήρη ενημέρωση των συμπολιτών μας θεωρώ απαραίτητο να κάνω γνωστά τα ακόλουθα:

• Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Χίου, διευθύνουσα υπηρεσία του έργου, ήδη από τον Οκτώβριο του 2014 έως σήμερα, έχει αποστείλει σειρά εγγράφων προς τα συναρμόδια Υπουργεία, τα οποία έχουν κοινοποιηθεί στο Θεμ, Αντιπεριφερειάρχη κ. Θ. Βαλσαμίδη και στον ανάδοχο του έργου, με κύριο αίτημα τον ορισμό Τεχνικού Συμβούλου του έργου. Μάλιστα έχει προταθεί επανειλημμένα εδώ και δυο χρόνια, χωρίς απάντηση από πλευράς Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης, η Περιφέρεια να αναλάβει την κάλυψη του κόστους της αμοιβής του Τεχνικού Συμβούλου.
• Κύριος στόχος του αιτήματος είναι να ελεγχθούν οι εργασίες κατασκευής του Φράγματος (προγενέστερες και σημερινές) και να δοθούν οι τεχνικές κατευθύνσεις για τις υπολειπόμενες εργασίες ώστε:
1. Το μεν έργο να ολοκληρωθεί χωρίς ατέλειες και ελλείψεις
2. Η δε χρήση του να είναι ασφαλής

Πρέπει να υπενθυμίσω ότι το νερό σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Φράγματος καθώς και για υγιεινολογικούς λόγους θα διατίθεται αποκλειστικά για άρδευση του Κάμπου, προκειμένου να «ξεκουρασθούν και να ανανήψουν» οι προβληματικές γεωτρήσεις Κορακάρη και Καμποχώρων και να επαναχρησιμοποιηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο για ύδρευση.

Με τα παραπάνω δεδομένα, θεωρώ ότι κατά την επίσκεψη του κ. Δημάρχου και του Κυβερνητικού Βουλευτή στο Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης αγνοήθηκε η Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου και ως εκ τούτου θεωρώ την επίσκεψη αυτή ελλιπή και ατυχή. Πολύ δε περισσότερο όταν είχα ενημερώσει τον τότε Πρόεδρο της ΔΕΥΑΝΧ για τη βούλησή μου να πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη με τον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης με τη συμμετοχή Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχου και των 2 Βουλευτών, ακριβώς για να καταδειχθεί η σημασία του έργου για τον τόπο μας και να αναζητηθούν από κοινού οι καλύτερες δυνατές λύσεις. .
Όσο για τη χρήση του νερού του Φράγματος για ύδρευση, οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές και για αρκετά χρόνια θα πρέπει να την ξεχάσουμε, διότι η Νομοθεσία είναι ιδιαίτερα απαγορευτική, οι δε υγιεινολογικοί κίνδυνοι απρόβλεπτης επικινδυνότητας αν συνεκτιμηθεί η συνέχιση της ροής των σκουπιδόνερων στον Παρθένη, παρά τα έργα που εκτελέσθηκαν από το Δήμο Χίου στον πρώην ΧΑΔΑ.

Κλείνοντας θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου είμαστε ανοιχτοί στις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση αυτού του ζωτικού για τον τόπο έργου. Για λόγους ουσίας και όχι εντυπώσεων.

Σταμάτης Κάρμαντζης
Αντιπεριφερειάρχης Χίου

Μοιράσου το άρθρο: