“Λάθρα;”: H Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες πρέπει να παραμείνει ζωντανή
26 Ιανουαρίου 2016
Το ασφαλιστικό «δένει» τα πλοία για 48 ώρες στα λιμάνια
26 Ιανουαρίου 2016

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: “πασαλείμματα το ασφαλιστικό”, τι είπε για hotspots

Μοιράσου το άρθρο:

Ως «βραδυφλεγή βόμβα» χαρακτήρισε το προσφυγικό ζήτημα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Χίο.

«Η χώρα μας ενώ βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης καλείται παράλληλα να σηκώσει ένα απίστευτο βάρος, αυτό του προσφυγικού. Η Ελλάδα και τα νησιά μας μεταβάλλονται σε αποθήκες ψυχών εξαιτίας της έλλειψης ξεκάθαρης εθνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς στρατηγικής. Εδώ στην Χίο είναι αξιοσημείωτη η δουλειά που γίνεται από τις τοπικές αρχές, και την τοπική κοινωνία σε συνεννόηση με τις διεθνείς οργανώσεις. Εδώ γίνεται μία πραγματικά πολύ καλή δουλειά και οι αξίες του ανθρωπισμού κυριαρχούν. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους. Αποτέλεσμα είναι παρά το γεγονός ότι το νησί έρχεται δεύτερο σε προσφυγικές ροές να μην έχουμε θύματα πρόσφυγες στην περιοχή της Χίου  και οι δομές υποδοχής και καταγραφής να είναι οργανωμένες και με ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Θεοχαρόπουλος και ενώ νωρίτερα επισκέφθηκε ως επικεφαλής κλιμακίου, το κέντρο υποδοχής και καταγραφής προσφύγων και το υπό κατασκευή hotspot στη Χίο. Παράλληλα συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Benedict Stainer, το Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη και το Λιμενάρχη Χίου.

Theoxaropulos_χιος-6-1024x768

Σχετικά με τα 5 hotspots σε 5 νησιά της χώρας, εξέφρασε την ανησυχία του «για το εάν μπορεί να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα. Υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις και πλέον αντικειμενικές αδυναμίες για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος ώστε να είναι έτοιμα στα μέσα Φεβρουαρίου κυρίως λόγω κυβερνητικών ολιγωριών και έλλειψης του κατάλληλου κυβερνητικού συντονισμού. Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά ανέλαβε δεσμεύσεις στην Ε.Ε. που φαίνεται ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Άμεσα η κυβέρνηση πρέπει να  επιταχύνει όλες τις ενέργειες της και να κατανοήσει ότι σε αυτά τα θέματα απαιτείται περισσότερη σοβαρότητα», τόνισε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

tHEOXAROPULOS_ΧΙΟΣ-4-1024x768

Πρόσθεσε όμως ότι «και η Ε.Ε. απαιτείται να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα που απαιτεί κοινή αντιμετώπιση και ορισμένες χώρες της βόρειας Ευρώπης να μην επαναφέρουν ξανά θέματα σχετικά με την συνθήκη Σένγκεν γιατί απαιτείται περισσότερη και όχι λιγότερη Σένγκεν για την αντιμετώπιση του διεθνούς αυτού προβλήματος».

 

«Πασαλείμματα το ασφαλιστικό

Σε ότι αφορά το άλλο μεγάλο θέμα, το ασφαλιστικό ο κ. Θεοχαρόπουλος , τόνισε ότι η πρόταση της Κυβέρνησης στην ουσία μεταθέτει το πρόβλημα στις επόμενες γενεές και στις επόμενες κυβερνήσεις. «Δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση, πρόκειται για πασαλείμματα» είπε χαρακτηριστικά, και σημείωσε πως είναι μία πρόταση για μείωση κυρίων συντάξεων για όσους βγουν στη σύνταξη από το ’18 και μετά και υπερβολική αύξηση εισφορών για όσους παράγουν.

«Έχουμε προτείνει συγκεκριμένες και γενναίες αλλαγές… Νομίζουμε ότι θα ήταν χρήσιμο να το συζητήσουμε εξαρχής και δεν θα χρειαστεί να το ξαναδούμε πάλι σε ένα δύο χρόνια, γιατί δεν θα καταστεί βιώσιμο με αυτή την αλλαγή»
ξαναφέρει από την αρχή», πρόσθεσε για να χαρακτηρίσει τις αλλαγές που είχαν γίνει με τους νόμους Λοβέρδου και Κουτρουμάνη αρκετές, αρκεί να εφαρμοστούν.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος που είχε επίσης συνάντηση με τη διοίκηση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, τόνισε ότι δεν θα ξεφύγουμε από την κρίση αν δεν στηριχτεί περιφερειακά η οικονομία.

«Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης» τόνισε και πρόσθεσε ότι η Χίος έχει όλα τα εφόδια να το πετύχει με την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της.

Μοιράσου το άρθρο: