Συνάντηση εργασίας στη ΝΟΔΕ Χίου με έμφαση στην επιμόρφωση στελεχών
10 Αυγούστου 2017
Ψάχνουν ναυαγοσώστες στη Χίο
11 Αυγούστου 2017

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Χίου για τη στήριξη δομών πρωτοβάθμιας υγείας

Μοιράσου το άρθρο:

Η προοδευτική απάντηση στην απαξίωση και συρρίκνωση των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης που προηγήθηκε κατά τη διακυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και εξώθησε 3000 γιατρούς στην έξοδο από το σύστημα υγείας,δίνεται με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που ψηφίσθηκε και έρχεται να ολοκληρώσει την μεγάλη τομή που πραγματοποίησε η Κυβέρνηση στο σύστημα υγείας, με την κάλυψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.
Με το νομοσχέδιο διευρύνεται ο «δημόσιος χώρος» στην Υγεία και προδιαγράφεται ο επικουρικός ρόλος του ιδιωτικού τομέα , στην κατεύθυνση πάντα της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού, ανασυγκροτείται η Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο παροχής υπηρεσιών υγείας, ο ρόλος των υφιστάμενων δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου), οι οποίες εφεξής ονομάζονται Κέντρα Υγείας, κατοχυρώνεται και ενισχύεται και δημιουργούνται παράλληλα νέες αποκεντρωμένες δομές, περιφερειακές των Κέντρων Υγείας , οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που απευθύνονται σε συγκεκριμένο πληθυσμό , στελεχώνονται από διεπιστημονική ομάδα υγείας, που περιλαμβάνει οικογενειακούς γιατρούς και παιδίατρους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικό λειτουργό.
Στην Χίο μετά από στασιμότητα και πλήρη εγκατάλειψη των Δημόσιας υγείας μια σειρά νομοθετημάτων και προσλήψεων επιχειρούν να καλύψουν το κενό που άφησαν πίσω τους οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Με γιατρούς και νοσηλευτές θα θωρακιστεί το εγκαταλειμμένο ΠΕΔΥ Χίου, μετά την προκήρυξη προσλήψεων 84 ατόμων σε διάφορες ειδικότητες, σε σύνολο 2.868 που αφορούν όλη τη χώρα.
Σε δεκάδες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με διάρκεια σύμβασης μέχρι τις 19.1.2018 προχωρά το ΚΕΕΛΠΝΟ ενισχύοντας τα νοσοκομεία των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, που έχουν επιφορτιστεί με τη διαχείριση του μεταναστευτικού, το ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υποδοχής.
Μέσω ΟΑΕΔ, προκηρύχθηκαν προσλήψεις , 1.135 εργαζομένων στον Δημόσιο Τομέα Υγείας. Για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου προβλέπονται 46 συνολικά θέσεις με τις 11 από αυτές να αφορούν το ΠΕΔΥ και το Νοσοκομείο Χίου.
Πολύ σημαντική διάταξη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας ,διευκολύνει αποφασιστικά την ταχεία μεταστέγαση του ΕΟΠΥΥ στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ,με το άρθρο 58 που προβλέπει ότι επιτρέπεται η άνευ ανταλλάγματος παραχώρηση ακινήτων ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ στον ΕΟΠΥΥ. Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την οριστική διευθέτηση του θέματος που εκτός των άλλων είναι προκλητικό σε συνθήκες οικονομικής κρίσης να κατασπαταλούνται έτσι χρήματα του δημοσίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κυβέρνηση συνεχίζουν την προσπάθεια στρατηγικής αντιμετώπισης των προκλήσεων που παρουσιάζει το σημερινό κατακερματισμένο σύστημα: με στόχο την καθολική κάλυψη του πληθυσμού με ποιοτικές υπηρεσίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κυβέρνηση μεροληπτούν υπέρ της δημόσιας περίθαλψης, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση υπερασπίζεται την υπερτροφική λειτουργία του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα.

Μοιράσου το άρθρο: