Θεανώ Φωτίου : “Τίποτα δεν “ρίχνει” τη Σάμο . Θα ενισχύσουμε τα νησιά που υπέστησαν την προσφυγική κρίση”
23 Ιουνίου 2016
Στα Ψαρά η Χριστιάνα Καλογήρου
24 Ιουνίου 2016

Ψαρά: Εκδηλώσεις μνήμης για τα 192 χρόνια από το Ολοκαύτωμα

Μοιράσου το άρθρο:

Ξεκινούν σήμερα και κορυφώνονται την Κυριακή στα Ψαρά, οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 192 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του νησιού από τους Μωαμεθανούς.

Συγκεκριμένα σήμερα Παρασκευή, στις 7.00 μ.μ. εγκαινιάζεται έκθεση με θέμα «Το Ολοκαύτωμα των Ψαρών στην τέχνη» από τον πολιτιστικό σύλλογο «Αδελφότης Ψαριανών» στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Ψαρών.

Το Σάββατο, στις 6.30 μ.μ. θα τελεστεί Πανηγυρικός εσπερινός στα εκκλησάκια της Μαύρης Ράχης χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών & Οινουσσών κ. Μάρκου.

Θα ακολουθήσει στις 7.00 μ.μ., τρισάγιο στο μνημείο των Πεσόντων, απαγγελία ποιήματος « Η Δόξα των Ψαρών» και προσκλητήριο νεκρών.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 9.00 μ.μ. στην Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος, με παρουσιάσεις παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου Κέντρο Ελληνικού Χορού Τρίπολης και του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ψαρών «Ο Κωνσταντίνος Κανάρης» και απαγγελίες ποιημάτων.

Παράλληλα θα γίνει παρουσίαση του χρονικού του Ολοκαυτώματος από την Ελένη Καραγιώργη, ενώ θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις με λαμπαδηδρομία, αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης και ρίψη πυροτεχνημάτων.

Την Κυριακή στις 7.00 μ.μ. θα τελεστεί όρθρος και Αρχιερατική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, αφού ο ιστορικός Ναός του Αγίου Νικολάου από όπου ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Κανάρης δεν έχει αποκατασταθεί παρότι ενταγμένος στο απερχόμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.
Ένα τέταρτο πριν το μεσημέρι της Κυριακής θα τελεστεί τρισάγιο στο χώρο της οικίας του Κωνσταντίνου Κανάρη και κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος. Θα ακολουθήσει παρουσίαση παραδοσιακών χορών και στις 9.00 το βράδυ της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί συναυλία με έντεχνο, λαϊκό και νησιώτικο πρόγραμμα.

Μοιράσου το άρθρο: