“Δύο μέτρα από το Μισισίπι στην Αλάσκα και άλλες ιστορίες εγκλεισμού”, από την ΠΕΚΕΒ
2 Αυγούστου 2020
Διπλή βιβλιοπαρουσίαση “Καθημερινά” και “Ανθρώπινες διαδρομές” του Δ. Φρεζούλη
3 Αυγούστου 2020

Chios Music Festival με έμφαση στα κουαρτέτα

Μοιράσου το άρθρο:

Με έμφαση στα κουαρτέτα, αφιέρωμα στον πρωτοπόρο συνθέτη Γιάννη Χρήστο, πλήθος μουσικών εκδηλώσεων που πλαισιώνονται από εργαστήρια για παιδιά πρόσφυγες και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου με τον τραγουδιστή Ghays Mansour από τη Συρία, που πριν μερικά χρόνια πέρασε σαν πρόσφυγας από τη Χίο, πραγματοποιούνται από τις 3 έως 8 Αυγούστου οι εκδηλώσεις του Chios Music Festival.
Με αναδιαμορφωμένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα το φεστιβάλ εστιάζει φέτος σε Έλληνες καλλιτέχνες, ενώ προσφέρει παράλληλα το πεδίο και τις προϋποθέσεις για νέες και πρωτότυπες δημιουργικές συμπράξεις.
Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν το φωνητικό Κουαρτέτο Γιασεμί, οι Giocoso String Quartet και το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου, δημιουργώντας μια μουσική γέφυρα από την κλασική ως την παραδοσιακή και τζαζ μουσική.
Εξάλλου, με αφορμή της συμπλήρωσης των 50 χρόνων από τον θάνατο του Γιάννη Χρήστου, το φεστιβάλ τιμά τον πρωτοπόρο συνθέτη προβάλλοντας το ντοκιμαντέρ του Κωστή Ζουλιάτη με τίτλο: «Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)».
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου, στο Μουσείο Μαστίχας Χίου που ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, στο Κτήμα Σπύρου Στεφάνου στον Κάμπο Χίου και στο Ανοιχτό Θέατρο Βίγλα Παχύ στο Τηγάνι Σιδηρούντας, ενώ όπως και πέρυσι, το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου θα ταξιδέψει και στις Οινούσσες.
Όλοι οι χώροι θα έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να τηρούνται αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και ασφάλειας για το κοινό και τους συμμετέχοντες.
Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου. Το κοινό υποχρεούται να έχει προμηθευτεί τα δελτία τουλάχιστον δύο ημέρες πριν από την κάθε εκδήλωση από το κατάστημα “Πυξίδα” ή ηλεκτρονικά μέσω της υπηρεσίας εισιτηρίων ticketservices.gr.
Η συνεργασία του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και όλες οι συνεργασίες που είχαν προγραμματιστεί προ πανδημίας έχουν μετατεθεί για το καλοκαίρι του 2021.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Allianz, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και του THE JOHN S FAFALIOS FOUNDATION, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με την ευγενική χορηγία του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου, της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, του Δήμου Οινουσσών και του Συλλόγου “Φίλοι Οινουσσών”, και με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.
Το Φεστιβάλ συμμετέχει στο πρόγραμμα SoundRoutes που πραγματοποιείται με συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Δευτέρα 03/08, ώρα 21:00 | Αύλειος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου
και Τρίτη 04/08, ώρα 21:00 | Αμφιθέατρο Οινουσσών
Giocoso String Quartet: «Life’s stories»
(Sebastian Caslenau, βιολί | Dorothea Stepp, βιολί | Martha Windhagauer, βιόλα | Alexander Kovalev, τσέλο
Συμπράττουν οι βιολονίστες Όλγα Holdorff-Μυριαγκού και Φώτης Πέζος”.
Να σημειωθεί ότι τα δελτία εισόδου για το Αρχαιολογικό Μουσείο έχουν εξαντληθεί. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν κράτηση για τη συναυλία στις Οινούσσες, όπου θα μπει καραβάκι για τη μετακίνηση από Χίο σε Οινούσσες και επιστροφή.

Τετάρτη 05/08, ώρα 21:00 | Μουσείο Μαστίχας Χίου
«Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)»
Προβολή ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Κωστή Ζουλιάτη
Μέσα από σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα και συνεντεύξεις με σχεδόν όλο τον καλλιτεχνικό και φιλικό κύκλο του συνθέτη, ο σκηνοθέτης προσπαθεί να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα και το ιδιαίτερο πνεύμα αυτού του μεγάλου στοχαστή της τέχνης, θέτοντας παράλληλα ερωτήματα για τις μεγάλες στιγμές – ορόσημα που πολλές φορές επισκιάζονται από ιστορικές συγκυρίες.
Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Γιάννης Χρήστου είχε ιδιαίτερη σχέση με το νησί της Χίου, αφού το Κοντάρι αποτέλεσε τόπο μόνιμης κατοικίας του μετά την Αίγυπτο, καθώς η σύζυγός του, Σία Χωρέμη, ήταν κόρη του μεγάλου ευεργέτη του νησιού, Γεώργιου Ι. Χωρέμη. Πλέον, το αείμνηστο ζευγάρι που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα τον Ιανουάριο του 1970, αναπαύεται στη χιώτικη γη. Προς τιμή του συνθέτη, μάλιστα, δόθηκε το όνομά του στον μεγάλο δρόμο παραπλεύρως του αεροδρομίου της Χίου, όπου βρίσκεται και το σπίτι που έζησε.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Πέμπτη 06/08, ώρα 21:00 | Κτήμα Σπύρου Στεφάνου, Κάμπος Χίου
Σωκράτης Σινόπουλος Quartet: Metamodal
Ο αρχέγονος ήχος της λύρας συναντά την jazz και τη σύγχρονη μουσική
Σωκράτης Σινόπουλος, λύρα | Γιάννης Κυριμκυρίδης, πιάνο | Δημήτρης Τσεκούρας, μπάσο | Δημήτρης Εμμανουήλ, τύμπανα

Σάββατο 08/08, ώρα 20:30 | Ανοιχτό Θέατρο Βίγλα Παχύ στο Τηγάνι Σιδηρούντας
Παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο
Μέρος Α: Φωνητικό Κουαρτέτο Γιασεμί (Ειρήνη Δερέμπεη, Μαρία Μελαχροινού, Μάρθα Μαυροειδή, Τάσος Πούλιος)
Μέρος Β: Μάρθα Μαυροειδή, Τάσος Πούλιος, Σωκράτης Σινόπουλος.
Στη συναυλία συμμετέχουν μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου.
Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από την ιστοσελίδα www.chiosmusicfestival.gr και τις σελίδες του στα σχετικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μοιράσου το άρθρο: