Άρχισαν να πιστώνονται τα πρώτα χρήματα στους σεισμόπληκτους
23 Νοεμβρίου 2020
Συμμετοχή στην απεργία της 26ης Νοεμβρίου του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Λέσβου
24 Νοεμβρίου 2020

Έφυγε από τη ζωή η Αιγνουσιωτίνα γλύπτρια Μαίρη Παπακωνσταντίνου

Μοιράσου το άρθρο:

Σε ηλικία 83 ετών έφυγε χθες, 23/11/20, από τη ζωή η διάσημα Χιώτισσα, με καταγωγή από τις Οινούσσες, γλύπτρια Μαίρη Παπακωνσταντίνου.


Η Μαίρη Παπακωνσταντίνου σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, από όπου έλαβε το Δίπλωμα Γλυπτικής και Θεωρητικών και Ιστορικών Σπουδών. Συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο με αντικείμενο την Ιστορία της Τέχνης και του πολιτισμού.
Έχοντας λάβει μέρος σε πάνω από 150 Διεθνείς ομαδικές εκθέσεις γλυπτικής και ζωγραφικής ανά τον κόσμο, τα έργα της υπάρχουν σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για παράδειγμα η προτομή του Ομήρου κοσμεί τον αύλειο χώρο στο ΟΜΗΡΕΙΟ Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, όπως και η γοργόνα την είσοδο του λιμανιού στις ιδιαίτερη πατρίδα της, στις Οινούσσες.
Τα θέματα των έργων της αφορούν τρεις, κατά κύριο λόγο, θεματικές ενότητες και η γλύπτρια εμπνέεται κυρίως από την ελληνική μυθολογία : «Χαιρετισμός στο Αιγαίο», «Μητρότης στο Διάστημα», «Αρπαγή της Ευρώπης» και «Η Γλυπτογράφηση των Ομηρικών Επών» .
Εκλέχτηκε ως ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ το 1989-90 και αφού είχε ήδη λάβει το βραβείο της ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. Εκτός από αυτή την τόσο σημαντική διάκριση, ακολούθησε η απονομή των Μεταλλίων των πόλεων του Στρασβούργου, των Παρισίων και των Αθηνών.
Το ενδιαφέρον της Μαίρης Παπακωνσταντίνου αφορούσε και τη ζωγραφική, τη χαρακτική, καθώς και την αρθρογραφία και τη συγγραφή βιβλίων.

Συλλυπητήρια μηνύματα
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Χίου εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του “για την απώλεια της Χιώτισσας γλύπτριας, ζωγράφου και συγγραφέως Μαίρης Παπακωνσταντίνου, η οποία έφυγε από ζωή αφήνοντας πίσω της μία σπουδαία και ανεκτίμητη καλλιτεχνική παρακαταθήκη πολλών αριστουργηματικών καλλιτεχνημάτων τόσο στην ιδιαίτερη πατρίδα της, όσο και το εξωτερικό. Το πολυετές έργο της, το μεράκι της δημιουργίας, η πολιτιστική προσφορά και η αγάπη για τον τόπο μας αποτελούν μία ανεξίτηλη σφραγίδα τιμής για όλους εμάς.
Υπήρξε ευρυμαθής και κοινωνικά ευαισθητοποιημένη, ενώ μέσα από το διεθνώς αναγνωρισμένο έργο της υποστήριξε την ειρήνη, για αυτό και στο εξωτερικό την αποκαλούσαν η «Γλύπτρια της Ειρήνης», που ως τίτλος ήταν απόλυτα συνυφασμένος με την ήρεμη και αλτρουιστική της φυσιογνωμία. Προτάθηκε επιπροσθέτως από την Ελλάδα ως Γυναίκα της Ευρώπης καθότι ύμνησε εξόχως τη γυναίκα μέσα από τις ποικίλες εκφάνσεις τις δημιουργίας της.
Η απώλειά της μεγάλη για τη Χίο, τις Οινούσσες αλλά και το σύνολο του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου. Αλησμόνητο το έργο και η παγκοσμίως αναγνωρισμένη προσφορά της.
Θερμά Συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους οικείους της”.

Να σημειώσουμε, ότι δεκάδες συλλυπητήρια μηνύματα έχει συγκεντρώσει η ανάρτηση στην προσωπική σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Δημάρχου Οινουσσών Γιώργου Δανιήλ , που αναφέρει:
“Μόλις πληροφορήθηκα ότι έφυγε από τη ζωή η μεγάλη Αιγνουσιωτίνα Γλύπτρια και Γυναίκα της Ευρώπης Μαίρη Ι. Παπακωνσταντίνου! Δάκρυσε η Γοργόνα…”.

Σ.σ. Η φωτογραφία με την “αρπαγή της Ευρώπης” και οι πληροφορίες για το βιογραφικό της είναι από το πρόγραμμα της έκθεσης γλυπτών της Μαίρης Παπακωνσταντίνου, που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2014 στο Παλαιό Δημαρχείο Άργους, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μοιράσου το άρθρο: