Μαθήματα πρώτων βοηθειών σε πολίτες στο Πυργί
24 Ιανουαρίου 2020
Ευχαριστήριο Αντιπεριφερειάρχη Χίου Π. Μπουγδάνου για την συγκέντρωση για προσφυγικό
24 Ιανουαρίου 2020

Έφυγε από τη ζωή η δικαστικός Μαρία Τομπάζη, ψήφισμα Δικηγορικού Συλλόγου Χίου

Έφυγε από την ζωή, σε ηλικία μόλις 48 ετών, η τέως Πρόεδρος Πρωτοδικών Χίου Μαρία Τομπάζη, ύστερα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο.
Η είδηση συγκλόνισε τους συναδέλφους της στο δικαστικό σώμα και το Δικηγορικό Σύλλογο Χίου, που με το συγκινητικό και τόσο ανθρώπινο ψήφισμά του αποχαιρετά την Μαρία Τομπάζη που υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Πρωτοδικείου Χίου από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2019.
Η κηδεία της θα γίνει από τον Ιερό Ναό Παναγίας Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ
ΨΗΦΙΣΜΑ

Στη Χίο, σήμερα 23 Ιανουαρίου 2020 ,ημέρα Πέμπτη και ώρα 12.30 μ.μ. συνήλθαν εκτάκτως τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου στα γραφεία του Συλλόγου επί τω αγγέλματι του θλιβερού γεγονότος του θανάτου της αξιότιμης Προέδρου Πρωτοδικών Χίου Μαρίας Τομπάζη κατά τη χρονική περίοδο από τον Σεπτέμβριο 2014 έως τον Ιούνιο 2019, και αποφάσισε:
1. Να μεταβεί αντιπροσωπεία από το Δ.Σ. και από συναδέλφους δικηγόρους στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και να συνοδεύσει την επικήδεια εκφορά της.
2. Να διατεθεί αντί στεφάνου στη μνήμη της, το ποσό των 300,00 ευρώ υπέρ του Γηροκομείου Χίου «ΖΩΡΖΗΣ ΜΙΧΑΛΗΝΟΣ» .
3. Τη σύνταξη του παρόντος ψηφίσματος , την εκφώνησή του από την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου στην τελετή της κηδείας της , τη δημοσίευση αυτού στο τοπικό τύπο του νησιού και την επίδοσή του στην οικογένειά της.
«Η εκλιπούσα υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Πρωτοδικείου Χίου από τον Σεπτέμβριο 2014 έως τον Ιούνιο του 2019. Η Μαρία Τομπάζη έφερε έναν άλλο «αέρα» στο επαρχιακό μας Πρωτοδικείο, ένα κοσμοπολιτισμό και μια αύρα, που δύσκολα συναντάς στο Δικαστικό Σώμα.
Ως Πρόεδρος με διοικητικά καθήκοντα αναζητούσε πάντοτε λύσεις στα προβλήματα που ανέκυπταν με τα συνήθη κενά σε Δικαστές και υπαλλήλους ενώ την απασχολούσε και εργαζόταν για τη συνέχεια του νέου Δικαστικού Μεγάρου και την όποια υποστήριξη του υφιστάμενου Πρωτοδικείου.
Είχε ένα δικό της τρόπο στο να ζητήσει πράγματα από τους δικαστικούς υπαλλήλους που θεωρούσε συναδέλφους της ,έχοντας μαζί τους μια σχέση φιλίας, που δεν αλλοίωνε σε τίποτα την επίδοσή τους, για εργασία.
Εμάς τους δικηγόρους μας θεωρούσε συνεργάτες και συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, ενώ η επικοινωνία μας ήταν πάντοτε άνετη, φιλική και άμεση με όλους τους συναδέλφους που μπορούσαν να θέτουν υπόψη της ελλείψεις που παρουσιάζονταν προκειμένου αυτές –εάν ήταν δυνατό- να αναπληρωθούν. Φεύγοντας τον Ιούνιο 2019 χάρισε στο Δικηγορικό Σύλλογο Χίου, μια σειρά βιβλίων ακριβών εκδόσεων, μικρή επιτομή της αγάπης της, για τη συνεργασία μας. Το γραφείο της Πρόεδρου ήταν πάντα ανοικτό για τον καθένα των συναδέλφων, χωρίς διάκριση, προκειμένου να αποφευχθούν αρρυθμίες που συχνά πυκνά προέκυπταν. Δεν δίστασε να προσέρχεται ακόμη και σε εκφωνήσεις στο Ειρηνοδικείο, όταν το τελευταίο είχε μείνει με μία μόνο Ειρηνοδίκη προκειμένου να συνδράμει στη περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων.
Ως άνθρωπος και ως γυναίκα συνδύαζε μια ακαταμάχητη γοητεία με μια αύρα καταδεκτικότητας και καλοσύνης, στοιχεία που της προσέδιδαν μια αντισυμβατικότητα πιθανόν για τα δικαστικά δεδομένα, μια αντισυμβατικότητα που τόσο αγάπησαν οι συνάδελφοι δικηγόροι, οι δικαστικοί υπάλληλοι, ή ίδια η νησιωτική κοινωνία που έδειξε εν τέλει πόσο ανοικτή είναι στην ουσία της και την αγκάλιασε με αγάπη.
Ωστόσο αυτή η δύναμη του ωραίου χαμόγελου, η λάμψη των ματιών της και η όλη η παρουσία της, εν ταυτώ την έκαναν και ευάλωτη σ ένα σύστημα που χρειάζεται να δουλέψει πολύ ακόμη για να σταθεί στην ουσία των πραγμάτων και όχι στα επιφαινόμενα, χρειάζεται να πάρει λίγο από τη «γενναιοδωρία» που τόσο χαρακτήριζε την Μαρία Τομπάζη, αφού «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο».
Συγκλονισμένος και ο Πρόεδρος του Πρωτοδικείου Χίου Ευσ. Μερκούρης και οι σήμερα υπηρετούντες στη Χίο Δικαστές από την ξαφνική απώλεια της συναδέλφου τους , εκφράζουν μαζί με τους δικηγόρους τη βαθειά οδύνη τους, για την Πρόεδρο που υπηρέτησε για μια πενταετία στο Πρωτοδικείο του νησιού μας και που ανέπτυξε μια φίλεργη δράση στη τοπική κοινωνία μας.
Η Πρόεδρος Μαρία Τομπάζη ταξίδεψε μ’ ένα δικό της αυθεντικό τρόπο στη Δικαιοσύνη, στο Διοικείν, στη κοινωνία, στο κόσμο και στους ανθρώπους, στο ίδιο το νησί μας που τόσο αγάπησε και μέσα από τα μοναδικά μάτια της ταξίδεψε και μας « θάλασσες, μέσα στα μάτια σου θάλασσες και μας ταξίδευες κι ελεγες : «ένα ποτήρι θάνατο θα πιώ απόψε να μεθύσω ,σε μονοπάτι αδιάβατο θα βγώ, θα βγώ να σε ζητήσω».
Μαρία, απ’ τη γειτονιά των αγγέλων να ξέρεις ότι πάντα η παρουσία σου, η δική σου αύρα να σε αισθανθούμε σαν τη αγαπημένη μας Πρόεδρο διαχρονικά και σαν φίλη, σαν τη δική μας Μαρία, πάντα θα μας συντροφεύεις κάπου ανάμεσα σε δίκες, διηγήσεις, στοχεύσεις συλλογικές και σε μνήμες .
Εκ μέρους των δικηγόρων της Χίου σε αποχαιρετούμε με συγκίνηση και ανείπωτη λύπη σε τούτο το τραγικό χαιρετισμό της αγάπης μας και των ευχών μας, νάναι το ταξείδι σου γαλήνιο και ειρηνικό στους ουρανούς.
Ας είναι αιωνία η μνήμη Σου”.