Ομιλία Ν. Μηταράκη στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών
23 Ιανουαρίου 2019
Οι μάσκες έπεσαν, η υποκριτική στάση των κομμάτων, άρθρο των Φ.Σέργη και Ε.Μανιτσούδη
24 Ιανουαρίου 2019

Επίσκεψη υπουργού Εθν. Αμυνας Ε. Αποστολάκη στη Χίο, αποκαλυπτήρια ομοιώματος θωρηκτού “ΑΒΕΡΩΦ”

Μοιράσου το άρθρο:

Την ανάγκη εθνικής ενότητας και συνεννόησης επεσήμανε ο νέος υπουργός εθνικής άμυνας ο οποίος επισκέφθηκε τη Χίο. Ο Ε. Αποστολάκης παρέστη στα αποκαλυπτήρια ομοιώματος του θωρηκτού «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ».

Με μια συμβολική κίνηση ο Ευάγγελος Αποστολάκης βρέθηκε μαζί με το πλήρωμα του Super Puma που είναι οι ίδιοι που χάριν στην εμπειρία των ιπταμένων, ανταπεξήλθε, στην πρόκληση τούρκου πιλότου να περάσει μόλις 30 μέτρα πάνω από τους κινητήρες του ελικοπτέρου και να του δημιουργήσει ισχυρές αναταράξεις και αστάθεια κατά τη διάρκεια επιχείρησης έρευνας και διάσωσης στο Φαρμακονήσι.

Ο υπουργός, συνομίλησε και με στελέχη που υπηρετούν στην Χίο, το πλήρωμα περιπολικού του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού που δίνει καθημερινό αγώνα με το προσφυγικό ζήτημα.
Kατά τις επισκέψεις του στις μονάδες των ΕΔ-ΛΣ o Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνοδευόταν κατά περίπτωση από τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ και τον Αρχηγό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, Αντιναύαρχο Σταμάτιο Ράπτη.

Στο ΟΜΗΡΕΙΟ ομοίωμα του Θωρηκτού «Γ. ΑΒΕΡΩΦ»


Στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια ομοιώματος του Θωρηκτού της νίκης που απελευθέρωσε τα νησιά, μια πρωτοβουλία του ιδρύματος «Μαρία Τσάκου».

«Οι στιγμές είναι άλλωστε κρίσιμες και επιβάλλουν ενότητα και εθνική συνεννόηση. Την παρούσα χρονική περίοδο, βιώνουμε ένα ασταθές περιφερειακό περιβάλλον, με εύθραυστες ισορροπίες στον εγγύς ζωτικό γεωπολιτικό χώρο. Ωστόσο, δράττομαι της ευκαιρίας να σας διαβεβαιώσω ότι, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι εδώ, είναι δυνατές, είναι αξιόπιστες», δήλωσε ο Ε. Αποστολάκης.

Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία της θάλασσας και της ναυτοσύνης των Ελλήνων, απευθυνόμενος κυρίως προς τους σπουδαστές της σχολής του εμπορικού ναυτικού.

Το ίδρυμα Μαρία Τσάκος, ανέλαβε την πρωτοβουλία κατασκευής παρόμοιων ομοιωμάτων και στους Δήμους Λέσβου και Ηρωικής νήσου Ψαρών.

Τις ευχαριστίες στον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο εξέφρασε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς επισημαίνοντας την σημασία τέτοιων ενεργειών για τις παραμεθόριες κοινωνίες των νησιών μας.

Στο ιστορικό της απόφασης της οικογένειας Τσάκου να

κατασκευάσει και να δωρίσει τα ομοιώματα του Θωρηκτού, τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» Ευθύμιος Μητρόπουλος, σημειώνοντας ότι το Ίδρυμα συνέβαλε οικονομικά και στις  τελευταίες επισκευαστικές εργασίες του «Αβέρωφ».

Παρατίθεται ο χαιρετισμός του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου:


«Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση του κ. Τσάκου για την τελετή αποκάλυψης του ομοιώματος του Θωρηκτού Γ. Αβέρωφ. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να απευθύνομαι στους πολίτες του ακριτικού νήσου της Χίου.

Επιτρέψτε μου να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Καπετάν Παναγιώτη και στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», καθώς και στον Πρόεδρο του Ιδρύματος, κ. Μητρόπουλο. Η πρωτοβουλία σας για κατασκευή και προσφορά των ομοιωμάτων σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και ο ενθουσιασμός με τον οποίο το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» περιβάλλει το όλο εγχείρημα, καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδετε στις ναυτικές παραδόσεις και αξίες του τόπου μας, αλλά και στην επιμόρφωση της μαθητικής νεολαίας επί της ένδοξης ναυτικής μας ιστορίας. Μιας ιστορίας που οφείλουμε να διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού, ως ιερά παρακαταθήκη.

Επιπλέον, με μεγάλη χαρά βλέπουμε την πρόσφατη δημιουργία του Επαγγελματικού Λυκείου Ναυτικής Κατεύθυνσης «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» στη Χίο. Αναμφίβολα, θα αποτελέσει φάρο για το μπάρκο των νέων μας στη μεγάλη οικογένεια της Ελληνικής ναυτοσύνης.

Στο σημείο αυτό θέλω να αναφερθώ στους στενούς δεσμούς που έχουν αναπτύξει οι Ένοπλες Δυνάμεις με την Ελληνική κοινωνία. Οι δεσμοί αυτοί αποτέλεσαν ένα βασικό πλεονέκτημα, αλλά και ταυτόχρονα ένα ισχυρό κίνητρο και πηγή έμπνευσης για να ανταπεξέλθουμε στις σύγχρονες προκλήσεις. Ως εκ τούτου, η εξωστρέφεια των Ενόπλων Δυνάμεων συνίσταται σε μια πολυεπίπεδη συνεισφορά στην Ελληνική κοινωνία.

Αναμφίβολα, το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί την κινητήριο δύναμή μας, έναν ανεκτίμητο πολλαπλασιαστή ισχύος, που βαδίζει στο δρόμο της ευθύνης, με το ίδιο σθένος και με το κεφάλι ψηλά.

Κυρίες και κύριοι,

Κατόπιν του τιμητικού καλέσματος του κ. Πρωθυπουργού, αποδέχθηκα όπως αναλάβω την πολιτική ευθύνη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι ως στρατιώτης έχω μάθει να υπηρετώ την πατρίδα και να μην αποφεύγω το καθήκον, όσο βαρύ και δύσκολο και αν είναι. Όπως έκανα όλα αυτά τα χρόνια, θα το κάνω μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Οι στιγμές είναι άλλωστε κρίσιμες και επιβάλλουν ενότητα και εθνική συνεννόηση.

Την παρούσα χρονική περίοδο, βιώνουμε ένα ασταθές περιφερειακό περιβάλλον, με εύθραυστες ισορροπίες στον εγγύς ζωτικό γεωπολιτικό χώρο. Ωστόσο, δράττομαι της ευκαιρίας να σας διαβεβαιώσω ότι, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι εδώ, είναι δυνατές, είναι αξιόπιστες, και είναι έτοιμες να εκτελέσουν την αποστολή τους στο ακέραιο και να προασπίσουν την εθνική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, κρατώντας ψηλά τη σημαίατης αποτροπής, της ισχύος και της υπερηφάνειας, ώστε να προασπίσουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή ευθύνης της πατρίδας μας.

Από τα νέα μου καθήκοντα θα πράξω ότι είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και πάροχο ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Για αυτό άλλωστε ασκούμε ενεργή στρατιωτική διπλωματία, έχοντας αναλάβει ένα ρόλο κλειδί στην προώθηση αμυντικών συνεργειών και πρωτοβουλιών ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Αγαπητέ Καπετάν Παναγιώτη,

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να διαβιβάσω τις θερμότερες ευχές μου, σε εσάς, την οικογένειά σας, αλλά και τα πληρώματα σας, καθώς και να εκφράσω τη βεβαιότητά μου για την επιτυχή έκβαση αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος».

Σας ευχαριστώ».

Μοιράσου το άρθρο: