Εκδηλώσεις στα Σχολεία της Βολισσού για τους Τρεις Ιεράρχες
29 Ιανουαρίου 2019
Χιακή Συμπολιτεία: Θα πνίξει κόσμο το «πρώην Φράγμα Σαραπιού»;
29 Ιανουαρίου 2019

Κίνδυνος κατάρρευσης, οδηγίες από τμήμα Χίου ΤΕΕ για αποφόρτιση προφράγματος Σαραπιού Χίου

Μοιράσου το άρθρο:

Την άντληση υδάτων από το πρόφραγμα του Σαραπιού με αντλίες επιχειρεί από το μεσημέρι της Δευτέρας η ΔΕΥΑΧ, με ρυθμό περίπου 1000 κυβικών μέτρων την ώρα και με στόχο να κατέβει η στάθμη του νερού κατά 4 μέτρα περίπου, το επόμενο 4ήμερο, ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση του προφράγματος.
Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Χίου του Τ.Ε.Ε. Μανώλης Μισσιρλής, έκανε λόγο για μία επικίνδυνη κατάσταση η οποία θέλει προσεκτικούς χειρισμούς.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε περίπτωση που εμφανιστούν πίδακες νερού στο σώμα του προφράγματος, τότε μέσα σε 10 μόλις λεπτά, αναμένεται η κατάρρευσή του, συμπαρασύροντας χώματα, πέτρες, λάσπη, φερτές ύλες.
Ετσι, απορρίφθηκε η εισήγηση του Δημάρχου Χίου Μανώλη Βουρνού και του Αντιπεριφερειάρχη Σταμάτη Κάρμαντζη να ανοίξει ο δρόμος προς Καρδάμυλα, δεδομένου ότι η επικινδυνότητα παραμένει υψηλή. Μόλις η στάθμη του νερού υποχωρήσει στο 1/3 του φράγματος που υπολογίζεται πως έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 κ.μ. νερού, τότε θα επανεξεταστεί το άνοιγμα του δρόμου αλλά και εργασίες ενίσχυσης του τοιχώματος του προφράγματος.
Το πρόφραγμα είχε το ρόλο της λεκάνης εκτόνωσης σε περίπτωση υπερχείλισης του κανονικού φράγματος που ελλείψει πόρων έμεινε ημιτελές από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το 2010.

ΧΙΟΣ ΦΡΑΓΜΑ ΣΑΡΑΠΙΟΥ, ΕΚΘΕΣΗ ΤΕ ΧΙΟΥ ΤΕΕ

Μοιράσου το άρθρο: