Μέριμνα Δήμου Χίου για αδέσποτα ζώα και περιστέρια πλατείας
26 Μαρτίου 2020
Προσλήψεις διάρκειας τριών μηνών νοσηλευτών και γιατρών στο Δήμο Χίου
26 Μαρτίου 2020

ΛΑΣ Δήμου Χίου: Όχι αλλαγή εργασιακών σχέσεων στις καθαρίστριες των σχολείων

Μοιράσου το άρθρο:

Την κατάσταση που επικρατεί για τους συμβασιούχους που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση. Επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση αφού, όπως αναφέρει «εκμεταλλεύεται την συγκεκριμένη υγειονομική κρίση ως άλλοθι για να περνάνε αυτά τα μέτρα», σημειώνει ότι και Δήμοι πράττουν το ίδιο .
Κατέθεσαν έτσι οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑΣ, επιστολή στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χίου (που πραγματοποιήθηκε δια περιφοράς στις 24 Μαρτίου 2020) το θέμα των εργαζόμενων στη σχολική καθαριότητα, ζητώντας να μην μεταβληθούν οι συνθήκες εργασίας τους σε «συνθήκες γαλέρας».
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά περιμένουν να δοθούν απαντήσεις στα θέματα που αναδεικνύουν ή αλλιώς να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης για το επόμενο δημοτικό συμβούλιο Δήμου Χίου.
«Προς κ. Δήμαρχο
κ. Πρόεδρο του Δ.Σ
Σχετικά με τους εργαζόμενους στην σχολική καθαριότητα

Σας αποστέλλουμε το παρόν ενημερωτικό σημείωμα , και παρακαλούμε να τεθεί θέμα άμεσα στο Δημ. Συμβούλιο εφόσον δεν δοθούν οι απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται.
Ως σήμερα με ευθύνη της κυβέρνησης και των Δήμων, οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα καθάριζαν όλα τα σχολεία (που όλοι οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι αποτελούσαν τον Νο 1 χώρο μετάδοσης του κορονοϊού) και υποστηρικτικά στα συνεργεία απολύμανσης, με χλωρίνη και νερό, χωρίς μάσκα ή κάποια προστατευτική στολή.
Σε συνθήκες πανδημίας, οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα με βάση τη σύμβαση τους, δεν έχουν δικαίωμα να αρρωστήσουν, δε δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού, άδεια ασθενείας (πρέπει να βρουν οι ίδιοι άνθρωπο για να τους αντικαταστήσει) ενώ τους έκοψαν μέχρι και το γάλα λόγω της μη λειτουργίας των σχολείων.
Από τα μέσα της εβδομάδας με κυβερνητική εγκύκλιο καλούνται ως περιφερόμενος θίασος να δουλέψουν στις υπηρεσίες των Δήμων.
Η μετακίνηση τους είναι απαράδεκτη! Σε εργαζόμενες που έπιαναν δουλειά μετά τη 1.00 μμ και ένα μεγάλο τμήμα τους έχει και 2η εργασία για να συμπληρώνει το πενιχρό εισόδημα (που ξεκινά από τα 90€ σε νηπιαγωγεία), τους καλούν να εργαστούν στους Δήμους, χωρίς να υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, χωρίς να γνωρίζουν το μισθό ή το ωράριο τους. Θυμίζουμε πως το ωράριο ως σήμερα των σχολικών καθαριστριών καθορίζεται από τον αριθμό των αιθουσών στα σχολεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διάφορους Δήμους ήδη κάλεσαν εργαζόμενες στη σχολική καθαριότητα και τους είπαν επί λέξη πως «για να μη λέει ο κόσμος ότι κάθεστε, να πάτε για 2-3 ώρες σε κοινωνικές υπηρεσίες». Στην ερώτηση των εργαζομένων «με τι ωράριο και μισθό» η απάντηση ήταν πως «δεν είναι ώρα, θα τα δούμε μετά». Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες ακόμα και για εξωτερική εργασία με κόψιμο γκαζόν, καθαριότητα δρόμων και πεζοδρομίων, δηλαδή έτη φωτός μακριά από τους όρους των συμβάσεων που εργάζονται σήμερα.
Είναι κατανοητό, πως δε μπορούμε να επιτρέψουμε και να δεχτούμε τέτοια αθλιότητα, δηλαδή να εργάζονται οι καθαρίστριες χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς να γνωρίζουν το μισθό ή το ωράριο τους.
Αν το κράτος και οι Δήμοι έχουν ανάγκη τη δουλειά τους, να τις προσλάβουν με μόνιμη και σταθερή εργασία. Δε θα κάνουν πειράματα με απαράδεκτες εγκυκλίους σε εργαζόμενους με μισθούς των 100-200€.
Σε καμιά περίπτωση δε θα δεχτούμε καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους και εάν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις το θέμα να έρθει στο ΔΣ για την όποια απασχόληση γίνει για να δούμε να ανταποκρίνεται στις συμβάσεις τους και ωράριο τους».

Χίος 24/3/2020

Μοιράσου το άρθρο: