Ιούνιος μήνας εθελοντικής αιμοδοσίας – Την Κυριακή στην Αγιάσο
4 Ιουνίου 2019
ΤΕ Χίου του ΚΚΕ: για την επίθεση ιερέα κατά βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ
4 Ιουνίου 2019

Πράσινη μεταφορά προϊόντων με το ιστιοπλοϊκό σκάφος Avrora

Μοιράσου το άρθρο:

Το ιστιοπλοϊκό σκάφος Avrora της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης SailMed με καπετάνιο τον Λουκά Γκουρτσογιάννη, βρίσκεται στη Χίο για 2η χρονιά, από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου.
Μάλιστα το σκάφος έγινε δεκτό από φοιτητές του τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που συζήτησαν με τον κ. Γκουρτσογιάννη
για το εγχείρημα της ιστιοπλοϊκής μεταφοράς προϊόντων των νησιών. Επίσης βοήθησαν τον καπετάνιο να παραδώσει δέματα με αιγαιοπελαγίτικα προϊόντα στο κατάστημα “Το κουκί και το ρεβύθι” που συμμετέχει στο πρόγραμμα της SailMed.
Κατά την τριήμερη παραμονή στη Χίο, το πλήρωμα του σκάφους θα περιηγηθεί σε τοπικές μονάδες παραγωγής, με σκοπό την ενημέρωση των ντόπιων παραγωγών και την προώθηση εμπορικών δεσμών με άλλα νησιά του Αιγαίου.


Να σημειώσουμε ότι η κυκλική διαδρομή του φετινού γύρου της ιστιοπλοϊκής μεταφοράς προϊόντων του Αιγαίου περνάει από 18 νησιά, ενώ συμπεριλαμβάνει αγορές όχι μόνο του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού. Για παράδειγμα το χειμώνα μετέφερε προϊόντα του Αιγαίου – μέσα στα οποία ήταν η μαστίχα Χίου και άλλα χιακά προϊόντα – στην Ιταλία και τη Γαλλία μόνο με το πανί και τον άνεμο.
Οι χερσαίες διαδρομές, όπου αυτό είναι εφικτό γίνονται με ποδήλατο ή ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο (με ηλιακή φόρτιση), ενώ από φέτος ταξιδεύει με το σκάφος ένα ξύλινο ποδήλατο (χορηγία της coco-mat.bike), το οποίο χρησιμοποιείται για τις μεταφορές των προϊόντων στην ξηρά.
Να σημειωθεί επίσης ότι στο σκάφος AVRORA, υπάρχουν ηλιακά πάνελ με τα οποία λειτουργούν τα ψυγεία, ώστε τα ευπαθή προϊόντα να διατηρούνται δροσερά και φρέσκα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Απώτερος στόχος του εγχειρήματος είναι να θεμελιωθεί σε μόνιμη βάση και πραγματική κλίμακα η Ιστιοπλοϊκή Μεταφορά Προϊόντων (και ατόμων) στο Αιγαίο, καθώς και η διευκόλυνση μιας ήπιας οικολογικής μορφής τουρισμού στα νησιά, επικεντρωμένη στην ιστιοπλοΐα και την τοπική, οικολογική παραγωγή μικρής κλίμακας. Η προσπάθεια επιδιώκεται να είναι αρμονικά δεμένη και να στηριχθεί στις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών, εμπόρων, τοπικών αρχών, οικολογικών, πολιτιστικών και ναυτικών συλλόγων.

Μοιράσου το άρθρο: