Στη διεθνή έκθεση τουρισμού στην Ουτρέχτη η Περιφέρεια Β. Αιγαίου, δυναμική παρουσία Σάμου- Λέσβου
28 Ιανουαρίου 2020
Νέος σεισμός στην Τουρκία αισθητός σε Λέσβο και Χίο
28 Ιανουαρίου 2020

Πρόγραμμα MUSICA για το περιβάλλον, σχεδιάζεται πλατφόρμα στις Οινούσσες σε συνεργασία με Δ. Χίου και Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Μοιράσου το άρθρο:

Παρουσίαση του προγράμματος MUSICA, που αφορά την ενέργεια και το περιβάλλον πραγματοποιήθηκε από τους συντελεστές και δημιουργούς του στους Δημάρχου Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη και Οινουσσών Γιώργου Δανιήλ.
Το πρόγραμμα αφορά ένα τεχνολογικό εγχείρημα με το οποίο επιδιώκεται η εγκατάσταση πλατφόρμας στο νησί των Οινουσσών, προκειμένου να παρασχεθεί δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια και πόσιμο νερό, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νικήτας Νικητάκος.

«Η Χίος παρά τις δυσκολίες μπορεί να καταστεί, πρότυπο πράσινο νησί, ενώ μέσω των ενεργειακών προγραμμάτων όπως το MUSICA θα δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιηθούν οικολογικά εργαλεία για να αναδειχθούν οι ομορφιές του τόπου μας στην Ελλάδα και την Ευρώπη», εξέφρασε την αισιοδοξία του ο Δήμαρχος Χίου κ. Κάρμαντζης, μετά την παρουσίαση στη Χίο στις 25 Ιανουαρίου 2020.

Δύο ημέρες νωρίτερα η ομάδα του MUSICA είχε βρεθεί στις Οινούσσες όπου στην αίθουσα “Μαρίας Π. Λαιμού” έγινε η παρουσίαση του προγράμματος και ακολούθησε επίσκεψη εργασίας στην Μονάδα Αφαλάτωσης. Επίσης πραγματοποιήθηκε περίπλους με το “ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙΙ” στο σημείο, που θα εγκατασταθεί η πλατφόρμα.
Το φιλόδοξο επιστημονικό και τεχνολογικό εγχείρημα θα μπορεί να παρέχει δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια και πόσιμο νερό στο Δήμο Οινουσσών.
“Ευχαριστώ θερμά τον Δήμο Χίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τα άλλα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια για την άριστη και μεθοδική συνεργασία, που είχαμε καθ΄ όλη την προετοιμασία της επίσκεψης καθώς και τον Σύλλογο “Φίλοι Οινουσσών”, τον Πρόεδρο John G. Lygnos και την σύζυγό του για την πολύτιμη βοήθειά τους στην υποδοχή των επισκεπτών μας. Εργαζόμαστε εντατικά για να επιτύχει το πρόγραμμα”, αναγράφει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Δήμαρχος Οινουσσών Γιώργος Δανιήλ.

Τι είναι το MUSICA?
Ο γενικός στόχος του MUSICA (Multiple-use-of Space for Island Clean Autonomy) είναι να επιταχύνει τον χάρτη πορείας για την χρήση του συνδυασμού πλατφόρμας πολλαπλών χρήσεων (MUP) και πολλαπλών χρήσεων γεωγραφικής περιοχής και χώρων(MUS) για τη μικρή νησιωτική αγορά, καθώς και τη μείωση του κίνδυνο σε μελλοντικούς φορείς εκμετάλλευσης και επενδυτές που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη τέτοιου είδους σχεδίων, επικυρώνοντας την παροχή πραγματικών σχεδίων για τη μετάβαση στη μαζική χρήση και την υιοθέτησή τους από την αγορά.
Η λύση MUSICA θα αποτελέσει μια εφαρμογή για μείωση των ρύπων σε μικρά νησιά, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων γαλάζιας ανάπτυξης (Blue Growth) και προστασίας των οικοσυστημάτων.
Ο συνολικός σκοπός του MUSICA θα επιτευχθεί με την ανάπτυξη μιας έξυπνης πλατφόρμας πολλαπλών χρήσεων MUP. Το MUSICA θα προωθήσει την υπάρχουσα ιδέα της οικολογικής αυτόνομης πλατφόρμας παραγωγής πόσιμου νερού που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα FP7 και έχει αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου (UoAeg) και την εταιρεία EcoWindWater (EWW).
Το MUSICA θα προσφέρει μια πλήρη σειρά λύσεων γαλάζιας ανάπτυξης για μικρά νησιά, όπως:
• Τρεις μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) (αιολική, φωτοβολταϊκή και κυματική) συνολικά 870kW θα παράγονται εξασφαλίζοντας υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ και ανταγωνιστικά οικονομική προσιτή ηλεκτρική ενέργεια. Τρεις μορφές ΑΠΕ παρέχουν αδιάλειπτη παροχή ενέργειας.
• Καινοτόμα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας στο MUP, παρέχουν όλες τις απαραίτητες αποθηκευτικές δυνατότητες για το νησί και την πλατφόρμα, καθώς και την εξομάλυνση της ηλεκτρικής εξόδου (αποθήκευση πεπιεσμένου νερού / αέρα και μπαταρίες).
• Έξυπνο ενεργειακό σύστημα για το νησί, όπως: απόκριση στη ζήτηση, μοντελοποίηση και πρόβλεψη με βάση την υψηλή ευελιξία.
• Πόσιμο νερό που παράγεται από μονάδα αφαλάτωσης στο MUP και τροφοδοτείται από ΑΠΕ παρέχοντας 1.000 m3 γλυκού νερού για το νησί.
• Το MUP θα παρέχει «πράσινες» υπηρεσίες υποστήριξης σε υδατοκαλλιέργεια του νησιού.
Το έργο αυτό θα καταδείξει ότι το MUSICA MUP είναι μια βιώσιμη υποδομή για πολλαπλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για αφαλάτωση και υπηρεσίες υδατοκαλλιέργειας σε μικρά νησιά. Καταδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη πολλαπλών συστημάτων αξιοποίησης ΑΠΕ μπορούν να μοιράζονται τον ίδιο χώρο, να συνεργάζονται και να μοιράζονται αλυσίδες εφοδιασμού μειώνοντας το κόστος λειτουργίας και συντήρησης, επιλύοντας την αυξανόμενη ζήτηση χώρου εγκαταστάσεων.

Μοιράσου το άρθρο: