ΟΕΒΕ Χίου: “Ποδοπατήθηκε το καθολικό αίτημα νησιωτών για μικρά ΚΥΤ”
12 Φεβρουαρίου 2020
Καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα η Ενωση Βρονταδουσίων Αττικής
12 Φεβρουαρίου 2020

Πρώτη συγκέντρωση κατά της επίταξης στο Αίπος- όχι σε Κλειστό Κέντρο Κράτησης

Μοιράσου το άρθρο:

Η πρώτη δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων μετά την ανακοίνωση της Πράξης Νομοθετικού περιεχόμενου για Κλειστό Κέντρο Κράτησης προσφύγων- μεταναστών στην περιοχή του Αίπους, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

Περισσότερα από 300 άτομα, έφτασαν με δεκάδες αυτοκίνητα στην περιοχή του 17ου χιλιόμετρου και έκλεισαν το δρόμο Χίου- Βολισσού, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στη δημιουργία Κλειστού Κέντρου, όχι μόνο στο Αίπος αλλά και παντού πάνω στη Χίο. Με αιτήματα να εφαρμοστεί η θέση για λειτουργία μια μικρής δομής των 500 ατόμων για Καταγραφή και Ταυτοποίηση προσφύγων- μεταναστών και παράλληλα να κλείσει το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.


Ένα κόκκινο ΟΧΙ σχηματίστηκε με μουσαμά πάνω στην πλαγιά, ενώ τοποθετήθηκαν και δύο πανό όπου το ένα στρεφόταν κατά του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη ενώ στο δεύτερο δηλωνόταν ότι «Η Χίος δεν επιτάσσεται, δεν παραδίδεται».

Δίνοντας μήνυμα ενότητας οι ομιλητές, τόνισαν ότι οι κινητοποιήσεις μόλις άρχισαν και θα συνεχιστούν μέχρι να πάρει πίσω η Κυβέρνηση τόσο την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όσο και στο σχεδιασμό για Κλειστό Κέντρο Κράτησης, σεβόμενη τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.
«Δεν θα επιτρέψουμε να μπει πάσσαλος» τόνισε ομιλητής, ανακοινώνοντας ότι θα τοποθετηθούν βάρδιες έτσι ώστε να μην επιτραπεί καμία εργασία στην περιοχή των 625 συνολικά «επιταγμένων» στρεμμάτων.


«Οπως δεν μπήκαν τα σπιτάκια στη ΒΙΑΛ, έτσι δεν θα ξεκινήσει και αυτό το κέντρο», δήλωσε ο κύριος ομιλητής- εκπρόσωπος της αποκαλούμενης Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα, (που απέφυγε να κάνει δημόσια πρόσκληση για τη συγκέντρωση, μεταφέροντας το κάλεσμα για συμμετοχή μέσω μηνυμάτων).

Παρόντες στην συγκέντρωση και πολλοί βοσκοί, όπου σύμφωνα με τα λεγόμενά τους 26 συνολικά οικογένειες έχουν τα ζώα τους στην περιοχή όταν ζεστάνει ο καιρός, επισημαίνοντας παράλληλα τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες που θα κάνει πολύ δύσκολη τη ζωή προσφύγων- μεταναστών αλλά και του προσωπικού που θα εργάζεται σε ένα τέτοιο Κέντρο. Παράλληλα την ανυπαρξία νερού, που οι ίδιοι κουβαλούν για τα ζώα τους ή διαθέτουν δεξαμενές για να μαζεύουν το νερό της βροχής, και οποιαδήποτε άλλου δικτύου που θα χρειάζεται μια κωμόπολη των 5.000 κατοίκων.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, σχηματίστηκε μια μεγάλη πομπή από τα αυτοκίνητα, πολλά από τα οποία έφτασαν μέχρι και την κεντρική πλατεία της πόλης της Χίου.

Μοιράσου το άρθρο: