Ώρες αγωνίας για τους κατοίκους της Σάμου για τους μετασεισμούς
31 Οκτωβρίου 2020
Μετακίνηση 313 προσφύγων-μεταναστών από Μυτιλήνη – 800 από όλα τα νησιά
31 Οκτωβρίου 2020

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Χίος- “Πληγωμένο” το λιμάνι από τα 6,7R της Σάμου

Μοιράσου το άρθρο:

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των εκτεταμένων ζημιών στα δίκτυα υποδομών, σε οικίες, σε ναούς, στα δίκτυα ύδρευσης και σε λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού ζητά ο Δήμος Χίου από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθεί το νησί, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 1.52 μ.μ. την Παρασκευή, με επίκεντρο τη Σάμο. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Σημαντικά προβλήματα σημειώθηκαν στην Προκυμαία, στο ύψος του παλιού τελωνείου Χίου όπου υπάρχει ρήγμα μήκους περίπου 25 μέτρων -το οποίο σε ορισμένα σημεία φαίνεται να είναι πιο έντονο.
Επίσης, σπίτια στα μαστιχοχώρια, όπως σε Καλλιμασιά, Φλάτσια, και αλλού, υπέστησαν ρωγμές, ενώ υπάρχουν και σπίτια -κυρίως ακατοίκητα- των οποίων μέρος έχει πέσει.

Το φαινόμενο, επίσης, να “τραβιέται” η θάλασσα και στη συνέχεια να υπάρχει δυνατός κυματισμός παρατηρήθηκε στα λιμανάκια των ανατολικών ακτών του νησιού, μέχρι και την παραλία του Καρφά.

Φλάτσια- Χίος, μετά από σεισμό 6,7R στη Σάμο 30/10/20

Από το απόγευμα της Παρασκευής συνεργεία του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας κατέγραφαν αυτές τις ζημιές, και με την οδηγία να μη μείνουν οι κάτοικοι σε σπίτια που φέρουν ρωγμές. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Π.Ε. Χίου:

Καλλιμασιά- Χίος, μετά από σεισμό 6,7R στη Σάμο 30/10/20

Μετά την εκδήλωση του σεισμικού φαινομένου, οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου αποτελούμενες από υπάλληλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Πολιτικής Προστασίας και με τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Χίου, Παντελή Μπουγδάνου, προέβησαν στις ακόλουθες ενέργειες:

Καλλιμασιά- Χίος, μετά από σεισμό 6,7R στη Σάμο 30/10/20

 Συντονισμός και άμεσος καθαρισμός εθνικού και επαρχιακού
οδικού δικτυού από καταπτώσεις,
 Σύσταση τριών ξεχωριστών κλιμακίων, αποτελούμενα από
μηχανικούς και μέλη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, τα
οποία προέβησαν σε ελέγχους σε δημόσια κτήρια (Δημόσιες
Υπηρεσίες, Νοσοκομείο, Φοιτητικές Εστίες) και επισκέφτηκαν
χωριά της νοτιοανατολικής Χίου, προκειμένου να διαπιστώσουν
ζημιές σε ιδιωτικά κτήρια και ναούς και να κάνουν μια πρώτη
εκτίμηση της κατάστασης.


Επίσης, έπειτα από τη συνεδρίαση του έκτακτου Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 30/10 στο Δημαρχείο Χίου, με τη συμμετοχή και του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, αποφασίστηκε επίσης:
– Όλες οι σχολικές μονάδες του νησιού (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια -ημερήσια και εσπερινά-, σχολές, δημόσιες και ιδιωτικές, Πανεπιστημιακά ιδρύματα κτλ.) να παραμείνουν κλειστά μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από Πολιτικούς Μηχανικούς του Δήμου, της Περιφέρειας και του ΤΕΕ Χίου.

Καλλιμασιά- Χίος, μετά από σεισμό 6,7R στη Σάμο 30/10/20

– Οι πληγέντες από τον σεισμό (επιχειρήσεις, αγρότες, ιδιώτες, ιδιωτικές οικίες) μπορούν από τη Δευτέρα 02/11/2020 να παραλαμβάνουν την ειδική αίτηση αποζημίωσης από το γραφείο
πρωτοκόλλου του Δήμου Χίου, είτε να την αναζητούν ηλεκτρονικά από τη σελίδα του Δήμου Χίου.
Συστήνεται επίσης στους δημότες να επιδείξουν ψυχραιμία γιατί πιθανότατα θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.
 Τα σπίτια / κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό πρέπει να ελεγχθούν από μηχανικό πριν να χρησιμοποιηθούν ξανά κατόπιν εγκρίσεώς του. Δεν πρέπει να μείνει κανένας μέσα σε κτίριο / οικία που έχει υποστεί βλάβη.

Καλλιμασιά- Χίος, μετά από σεισμό 6,7R στη Σάμο 30/10/20

 Οι οδηγοί των οχημάτων πρέπει να αποφεύγουν τους στενούς δρόμους.
 Οι οδηγοί και οι πεζοί καλό είναι να αποφεύγουν να κινούνται σε παραλίες.
 Οι μετακινήσεις πρέπει να περιοριστούν, τουλάχιστον για το επόμενο 24ωρο.
Στα πλαίσια περιορισμού της εξάπλωσης της Covid-19, να αποφεύγεται ο συνωστισμός στους χώρους καταφυγής (στα πάρκα και τις πλατείες).

“Στο site του Δήμου Χίου μπορείτε να ενημερώνεστε για οδηγίες σε περίπτωση σεισμού
(https://www.chios.gov.gr/dimotes/prostasia-tou-politi#seismoi) και για τους χώρους καταφυγής σε περίπτωση νέου σεισμού.
Σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών καλείτε στο 100 την Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου ή το 199 την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου.”

Μοιράσου το άρθρο: