Επιμελητήριο Χίου: συμμετοχή στο συλλαλητήριο των νησιωτών
16 Ιανουαρίου 2020
ΣΥΡΙΖΑ Χίου: που οδηγεί το κοινωνικό κράτος η ΝΔ
16 Ιανουαρίου 2020

ΤΕ Χίου ΚΚΕ: Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς στους εφοπλιστές με νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Μοιράσου το άρθρο:

“Με την ανοχή και τη συνδρομή της κυβέρνησης ΝΔ, που συνεχίζει εκεί που σταμάτησε εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, οι ναυτιλιακές εταιρίες δρομολογούν νέες αυξήσεις εισιτηρίων. Αφού πρώτα έχουν “ξεκοκαλίσει” τις επιδοτήσεις για τις άγονες γραμμές, τις οποίες διαμέλισαν και ενέταξαν στα κερδοφόρα δρομολόγιά τους, σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών των μικρών νησιών”, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ που συνεχίζει:
“Οι νέες αυξήσεις στα ήδη πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που θα επωμισθούν οι νησιώτες της χώρας είχαν προετοιμαστεί εδώ και καιρό με στόχο να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη, ώστε να τις δεχτεί αδιαμαρτύρητα σαν τετελεσμένα. Είναι η δεύτερη αύξηση εντός του 2019 (η προηγούμενη ήταν το Πάσχα).
Ως πρόσχημα χρησιμοποιούν από τη μια τη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος που υποχρεώνει τις εταιρείες να χρησιμοποιούν στα πλοία καύσιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο, που είναι και ακριβότερα. Και από την άλλη τις κερδοσκοπικού χαρακτήρα διεθνείς αυξήσεις στο πετρέλαιο.
Στην πραγματικότητα οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν ενδιαφέρονται ούτε για το περιβάλλον ούτε και για το επιβατικό κοινό. Τους ενδιαφέρουν μόνο έννοιες όπως “επένδυση-απόσβεση” και φυσικά η “κερδοφορία” τους.
Οι νησιώτες λένε: Φτάνει πια! Δεν πάει άλλο!
Σαν να μην έφτανε στα νησιά μας η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, τα ποσοστά ανεργίας που αγγίζουν ταβάνι, η συνεχιζόμενη και συστηματική υποβάθμιση της Υγείας-Πρόνοιας και Δημόσιας Παιδείας, το προσφυγικό-μεταναστευτικό που παραμένει άλυτο, τα αραιά έως ανύπαρκτα ειδικά το χειμώνα δρομολόγια από και προς την ηπειρωτική χώρα, τώρα ως “πρωτοχρονιάτικο εφοπλιστικό καλωσόρισμα” έχουμε τις νέες αυξήσεις έως και 10% σε όλες τις κατηγορίες των εισιτηρίων.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό των νησιών μας να παλέψει και να διεκδικήσει:
 Δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων με καθημερινά δρομολόγια από και προς Πειραιά, χειμώνα – καλοκαίρι.
 Τακτική σύνδεση μεταξύ των νησιών στο Αιγαίο.
 Μείωση 50% των εισιτηρίων – Ναύλα προσιτά στους επιβάτες που θα συμβαδίζουν με το επίπεδο των μισθών και συντάξεων της πλειονότητας των Ελλήνων εργαζομένων.
 Διατήρηση και παραπέρα διεύρυνση των εκπτώσεων των εισιτηρίων στις ευπαθείς ομάδες (συνταξιούχους, άνεργους, πολύτεκνους κ.ά.)
 Δωρεάν μετακινήσεις για φοιτητές, στρατιώτες, ΑΜΕΑ.
Παλεύουμε για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που δεν θα υπηρετεί το εφοπλιστικό κέρδος, αλλά θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όπου οι θαλάσσιες μεταφορές θα αποτελούν κοινωνικό αγαθό, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου ενιαίου φορέα συγκοινωνιών, με κεντρικό σχεδιασμό και με εργατικό και λαϊκό έλεγχο για γρήγορη, ασφαλή και φτηνή μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων.
Είναι στο χέρι μας, με τους συντονισμένους αγώνες μας, με λαϊκή συμμαχία και πάλη, με ισχυρό ΚΚΕ, να διεκδικήσουμε ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των εφοπλιστών”.

Μοιράσου το άρθρο: