Μέτρα για την προστασία των προσφύγων από τον κορωνοϊό ζητά η ΛΑΣ Μυτιλήνης
8 Απριλίου 2020
Φίλοι Μονοπατιών Χίου: Δωρεά στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο
8 Απριλίου 2020

Υπουργείο για ενοικίαση χώρου καραντίνας νεοεισερχόμενων προσφύγων/μεταναστών-Αντιδράσεις φορέων

Μοιράσου το άρθρο:

Στη δέσμευση πίστωσης ύψους 46.200,00 € για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την ενοικίαση κτηρίου στη Χίο που θα χρησιμοποιηθεί για την «παραμονή νέων αφίξεων μεταναστών»., προχώρησε το Υπουργείο Μετανάστευσης κατόπιν εντολής του Γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Σειρά ανακοινώσεων για το θέμα της ενοικίασης χώρου, με πρώτη αντίδραση από το Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Θυμιανών, στα όρια της οποίας φέρεται να είναι το κτήριο που τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτούν ο πιθανολογούμενος αυτός προσωρινός χώρος καραντίνας να λάβει στην πορεία μόνιμα χαρακτηριστικά κλειστής ή ανοιχτής δομής» και ζητούν ενημέρωση επί του θέματος. Το Τοπικό Συμβούλιο επανήλθε όμως με νεώτερη δήλωσή του και «δηλώνει ΗΧΗΡΟ ΟΧΙ σε οποιαδήποτε δομή (ανοιχτή, κλειστή, ασύλου ή καραντίνας)».
Επίσης ο Φορέας Τουρισμού Χίου, δηλώνει αντίθετος στη λειτουργία οποιασδήποτε νέας δομής, κατανοεί όμως το θέμα της καραντίνας και προτείνει η όποια λειτουργία προσωρινού χώρου να γίνει με περιορισμένο αριθμό ατόμων και για όσο χρονικό διάστημα επιβάλλεται η καραντίνα.
Ανάλογη θέση εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Χίου, ενώ ανακοινώσεις εξέδωσαν το Επιμελητήριο Χίου, Η ΟΕΒΕ και επαγγελματικοί σύλλογοι.
Στη συνέχεια μετά το σχετικό έγγραφο, παραθέτουμε τις ανακοινώσεις φορέων:
Υπουργείο μετανάστευσης, ενοικίαση χώρου_6Σ0046ΜΔΨΟ-ΞΟΞ

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΥΜΙΑΝΩΝ
Παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες τη διενέργεια έντονων ζυμώσεων σχετικά με την εξεύρεση κατάλληλου χώρου που θα λειτουργήσει ως καραντίνα για τους πιθανούς νεοεισερχόμενους πρόσφυγες/μετανάστες. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μια ορθή τακτική καθώς καθημερινά παρακολουθούμε και ενημερωνόμαστε για την επικίνδυνη πανδημία του ιδού covid-19, ο οποίος πλήττει όλο τον κόσμο. Έτσι λοιπόν, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας αποτελεί το κομβικότερο ζητούμενο που πολιτική ηγεσία και πολίτες πρέπει να έχουμε στον νου μας.
Στα πλαίσια λοιπόν, αυτών των ζυμώσεων πληροφορούμαστε ότι ως πιθανή λύση προκρίνεται ιδιωτικός χώρος εντός του αστικού ιστού, δίπλα από την ΔΕΗ, κοντά στον Κάμπο και τον Καρφά, στις παρυφές των συνόρων του χωριού μας.
Ως κοινότητα Θυμιανών, ερχόμαστε νωρίς να καταστήσουμε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτούμε ο πιθανολογούμενος αυτός προσωρινός χώρος καραντίνας να λάβει στην πορεία μόνιμα χαρακτηριστικά κλειστής ή ανοιχτής δομής.
Γι’ αυτόν το λόγο και επειδή ως πρώτιστο στόχο θέτουμε την αγαστή συνεργασία με την δημοτική αρχή αλλά και την κυβέρνηση, που εκπροσωπεί εδώ στο νησί μας ο Υπουργός κύριος Νότης Μηταράκης, εκφράζουμε την έντονη επιθυμία μας να ενημερωθούμε αναλυτικά για τα χαρακτηριστικά και τα χρονικά όρια που θα τεθούν στην όποια σύμβαση ετοιμάζει το δημόσιο με τον εν λόγω ιδιώτη του ακινήτου.
Χωρίς αμφιβολία είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει στο συμβόλαιο που θα δημιουργηθεί ρήτρα η οποία θα εξασφαλίζει ότι από τη στιγμή που θα αρθούν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και τα μέτρα γενικότερης πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό, θα πάψει και ο χώρος αυτός να χρησιμοποιείται για παραμονή προσφύγων/μεταναστών. Αυτό φυσικά συνεπάγεται ότι το συμβόλαιο θα πρέπει να έχει ισχύ 1,5- 2 μηνών περίπου (κι αν τα μέτρα παραταθούν να ξανανανεώνεται για το ανάλογο διάστημα). Οπωσδήποτε δεν πρόκειται να δεχτούμε ένα συμβόλαιο αορίστου ή εν πάσει περιπτώσει απροσδιορίστου χρόνου, διότι δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση αργότερα να οδηγηθούμε σε τετελεσμένα γεγονότα, ούτε και θα τα ανεχτούμε.
Θα ήταν λοιπόν χρήσιμο Δήμος και Υπουργείο πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια να μας έχουν ενδελεχώς ενημερώσει όπως κι εμείς με αυτό το κείμενο σπεύδουμε να καταστήσουμε σαφείς τις προθέσεις μας. Ζούμε μια κατάσταση πρωτόγνωρη για μικρούς και μεγάλους. Η κοινωνία μας και η πολιτικοί μας ταγοί έχουν αναλάβει την διεξαγωγή ενός μεγάλου αγώνα από τον οποίο πρέπει να εξέλθουμε νικητές. Επομένως η ειλικρίνεια των προθέσεων και των επιδιώξεων μας για όλα τα θέματα που μας απασχολούν συνιστά ένα απαραίτητο συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του τόπου μας.
Το παρόν δημοσιεύεται εις γνώση των πολιτών,του Δήμου Χίου και των δημοτικών Παρατάξεων, τουΥπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και του βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Ο Πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, Τα μέλη στου συμβουλίου,
Μαμαλής Γεώργιος Βλάχος Κωνσταντίνος
Δαμίρης Κωνσταντίνος
Επιτροπάκης Χρήστος
Καρασούλης Δήμος
Πατελίδας Γεώργιος
Φραγκάκη Χρυσάνθη

ΗΧΗΡΟ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΥΜΙΑΝΩΝ

Δημότες και δημότισσες των Θυμιανών, Χιώτες και Χιώτισσες,
Ενδιαφερόμαστε για το όφελος της περιοχής που εκπροσωπούμε και γι’ αυτό παλεύουμε.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας και για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, δηλώνουμε ΗΧΗΡΟ ΟΧΙ σε οποιαδήποτε δομή (ανοιχτή, κλειστή, ασύλου, καραντίνας) που θα οδηγήσει τον τόπο μας σε αδιέξοδα.
Μακριά από εμάς οι όποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Θα μας βρουν στην Πρώτη Γραμμή…

Ομόφωνα ο Πρόεδρος και το τοπικό συμβούλιο

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΙΟΥ

Αξιότιμοι κύριοι,
Από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη
Μηταράκη αλλά και του Δημάρχου Χίου κ Σταμάτη Κάρμαντζη πληροφορούμαστε ότι θα
λειτουργήσει άμεσα νέα διακριτή δομή προσωρινού περιορισμού (δομή-καραντίνα) των
προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας έκτασης 500 έως 1.000 τ.μ..
Εκφράζουμε την έντονη αντίθεση μας αφού μια τέτοια ανεύθυνη απόφαση αποτελεί
σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ζωή καθώς:
 Στο νησί μας οι δυνατότητες περίθαλψης είναι ήδη περιορισμένες, ενώ η
αεροδιακομιδή είναι ιδιαίτερα δύσκολη κατά τον αρμόδιο Υφυπουργό Πολιτικής
Προστασίας . Με ποια λογική ο αρμόδιος Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ζητά
καθημερινά να μην έρχεται κόσμος στα νησιά γιατί σε περίπτωση που νοσήσει η
υγειονομική αντιμετώπιση θα είναι δυσκολότερη από ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα
και παράλληλα δημιουργείται δομή όπου θα συνωστίζονται πρόσφυγες –
μετανάστες; Τι θα συμβεί εάν νοσήσουν παράλληλα πολλοί άνθρωποι;
 Το υγειονομικό δυναμικό του νησιού είναι ήδη επιβεβαρυμμένο
από τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.
Οποιαδήποτε επιλογή χώρου περιορισμού στην λογική της δομής- καραντίνας εντός
του νησιού, θα έχει τα ίδια προβλήματα και κινδύνους με την ήδη υπάρχουσα δομή.
Αντιλαμβανόμενοι τις τραγικές υγειονομικές επιπτώσεις τόσο για τους πολίτες της Χίου,
όσο και για τους πρόσφυγες-μετανάστες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καλούμε όλους τους
αρμόδιους θεσμικούς φορείς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην
καταδικάσουν καμία ανθρώπινη ζωή .

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου
Παντελής Λεγάτος

 

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ

Αξιότιμοι κύριοι,

Οι καταστάσεις που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες είναι αναμφίβολα πρωτόγνωρες για τη χώρα μας αλλά και για όλο τον κόσμο με επιπτώσεις σε όλους τους τομείς.

Εμείς ως νησιώτες  ακρίτες   ήδη έχουμε εδώ και χρόνια  επιπλέον επιφορτιστεί με την αντιμετώπιση του προσφυγικού μεταναστευτικού αναλαμβάνοντας να σηκώσουμε μεγάλο δυσανάλογο βάρος στις πλάτες μας. Στις ιδιαίτερες αυτές λοιπόν συνθήκες προστέθηκε και η πανδημία του covid-19 με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη δημιουργίας χώρου καραντίνας για τους πιθανούς νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί μας. Υποστηρίζουμε όμως ότι η εξεύρεση του χώρου αυτού πρέπει να πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις (υγειονομικές συνθήκες, απόσταση από το αστικό  κέντρο και κατοικημένες περιοχές, ασφάλεια και φύλαξη για τη διασφάλιση τήρησης της καραντίνας κτλ). Σε καμία περίπτωση η δομή αυτή  δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα μόνιμο κάτι το οποίο πρέπει να αποσαφηνιστεί και να οριστεί ρητά. Επιπρόσθετα, ορθό θα ήταν να ξεκινούσε παράλληλα και άμεσα η αποσυμφόρηση των νησιών μας από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εδώ. Τέλος, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη στελέχωσης όλων  των υγειονομικών δομών μας τόσο σε προσωπικό όσο και σε υγειονομικό υλικό προκειμένου να είμαστε καλύτερα οχυρωμένοι απέναντι στην πρωτοφανή αυτή κρίση που ευχόμαστε να λάβει τέλος. Αναμένουμε τις ενέργειές σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Ο.Ε.Β.Ε. Χίου

Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων

Σύλλογος Επαγγελματιών  Καρφά-Αγίας Ερμιόνης-Μέγα Λιμνιώνα

Αξιότιμοι κύριοι,

Το αίτημα του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. ΝότηΜηταράκη για την εύρεση χώρου προσωρινού περιορισμού (δομή-καραντίνα) των παράνομα αφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών, αλλά και για την αντιμετώπιση της πανδημίας, φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση μόνο στη Χίο.

Μετά από συνέντευξη του ίδιου του Δημάρχου Χίου  κ Σταμάτη Κάρμαντζη στο www.politischios.gr αλλά και μετά τις δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού προκύπτει ότι αναζητείται ιδιωτικός χώρος 500-1.000 τ.μ. για τις ανάγκες των μέτρων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης κορονοϊούεντός του πληθυσμού των προσφύγων/μεταναστών.

Έντονη φημολογία έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες για την ήδη αποφασισμένη επιλογή του χώρου, παρόλα αυτά τηρείται σιγή ιχθύος από το Δήμαρχο Χίου ενώ του έχει ζητηθεί επισταμένως ενημέρωση επί του θέματος.
Σε περίπτωση που οι φήμες αποτελούν γεγονός, εκφράζουμε την έντονη αντίθεση μας αφού μια τέτοια ανεύθυνη απόφαση αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ζωή.

Στο νησί μας οι δυνατότητες περίθαλψης είναι ήδη περιορισμένες ενώ η αεροδιακομιδή είναι ιδιαίτερα δύσκολη κατά τον αρμόδιο Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας .

Το υγειονομικό δυναμικό του νησιού είναι ήδη επιβεβαρυμμένο από τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στη ΒΙΑΛ.
Οποιαδήποτε επιλογή χώρου περιορισμού στην λογική της δομής- καραντίνας εντός του νησιού, θα έχει τα ίδια προβλήματα και κινδύνους με την ήδη υπάρχουσα δομή.
Δεν είμαστε αρμόδιοι αλλά θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά όλες οι προτεινόμενες λύσεις (π.χ. πλωτά μέσα και μεταφορά στην ενδοχώρα).

Αντιλαμβανόμενοι τις τραγικές υγειονομικές επιπτώσεις τόσο για τους πολίτες της Χίου, όσο και για τους πρόσφυγες-μετανάστες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλώνουμε ότι όλοι μαζί θα αγωνιστούμε πάση θυσία να το αποτρέψουμε .

Καλούμε όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην καταδικάσουν καμία ανθρώπινη ζωή .

Ακολουθούν οι υπογραφές των Συλλόγων

ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΧΙΟΥ

Ο Φορέας Τουρισμού Χίου, θέλοντας να πάρει θέση στην κυβερνητική πρόθεση για δημιουργία νέας προσωρινής δομής προς χρήση ως καραντίνας για νεοεισερχόμενους μετανάστες-πρόσφυγες αλλά και μετέπειτα ως λειτουργία γραφείων για την παροχή ασύλου, δηλώνει τα εξής:
1. Δηλώνουμε αντίθετοι στην λειτουργία οποιασδήποτε νέας δομής για την προσωρινή διαμονή νεοεισερχόμενων μεταναστών-προσφύγων ή χρήση ως γραφείων σε περιοχές πλησίον του αστικού ιστού της πόλης αλλά και σε περιοχές όπου στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται τουριστικές επιχειρήσεις και καταλύματα οποιασδήποτε μορφής.
2. Κρίνουμε αναγκαία τη θωράκιση της δημόσιας υγείας και τη λειτουργία προσωρινού χώρου για χρήση ως «χώρου καραντίνας» υπό τις προϋποθέσεις:
α. της δέσμευσης λειτουργίας του εν λόγω χώρου αποκλειστικά ως χώρου καραντίνας για την προστασία της δημόσιας υγείας και για εξ’ αρχής σαφώς ορισμένου χρονικού διαστήματος
β. την μετακίνηση των νεοαφιχθέντων στην ενδοχώρα μετά το πέρας της χρονικής περιόδου που θα ορισθεί ως διάστημα καραντίνας από τους ειδικούς, δεδομένου ότι οι δυνατότητες περίθαλψης στο νησί είναι ήδη περιορισμένες, ενώ η αεροδιακομιδή είναι ιδιαίτερα δύσκολη,
γ. της ρήτρας για άμεση παύση λειτουργίας του εν λόγω χώρου αμέσως με την άρση των περιοριστικών μέτρων στην Επικράτεια .
δ. την συμφωνία για μέγιστη χωρητικότητα 100 ατόμων.
ε. την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αποκλειστικά στον χώρο αυτό και τη δέσμευση για παροχή κατάλληλου- ειδικού εξοπλισμού που απαιτείται ώστε να μην επιβαρυνθεί στο ελάχιστο το υφιστάμενο σύστημα υγείας του νησιού
ζ. την παράλληλη αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ, δεδομένου ότι η παρούσα κατάσταση «επιτρέπει» υπέρμετρο συνωστισμό και είναι αδύνατο για τους ανθρώπους που διαμένουν εκεί να ακολουθούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Μοιράσου το άρθρο: