Αυτόφωρη διαδικασία για 2 υπαλλήλους της Περιφερειακής Αρχής Χίου, για φωτιστικά χωρίς καπάκια!
24 Αυγούστου 2019
Συμπλοκή ανήλικων προσφύγων μ’ ένα νεκρό στη Μόρια
25 Αυγούστου 2019

Δίνουν μάχη οι επίγειες δυνάμεις για να περιορίσουν την φωτιά στη Σάμο

dav

Μοιράσου το άρθρο:

Σε δυο εστιες εχει περιοριστει η πυρκαγια που εκδηλωθηκε γυρω στις 5 το απογευμα στην περιοχη του Μεσοκαμπου Σαμου (περιοχή ανεμογεννητριών).
Το προσωπικό της ΠΥ Σάμου και οι Εθελοντές πυροσβέστες (σχεδόν όλων των εθελοντικών κλιμακίων του νησιού) δίνουν μάχη με το χρόνο μέχρι αυτή τη στιγμή, για να περιορίσουν τα μέτωπα, εφ’ όσον και οι καιρικές συνθήκες φαίνεται ότι έχουν γίνει καλύτερες μετα την εξασθενηση των ανεμων.
Η πυρκαγιά λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή πήρε γρήγορα διαστάσεις και με δεδομένο την απουσία των πυροσβεστικών αεροπλάνων που φέτος για πρώτη φορά δεν σταθμεύουν σε κανένα από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ωστοσο
ενημερώθηκε άμεσα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την κατάσταση στην περιοχή και αποφασίσθηκε ν’ αποσταλούν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, τα οποία επιχείρησαν για μικρό χρονικό διάστημα λόγω ότι έπεφτε σκοτάδι. Επίσης συνολικά επιχειρούν 31 πυροσβέστες με 13 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν 88 εθελοντές και 27 εθελοντικά οχήματα.
Στο νησι εφτασε ελικόπτερο Super Puma και C-130 που μετέφεραν προσωπικό της ΕΜΑΚ για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Το απόγευμα του Σαββάτου όμως ήταν δύσκολο και για τους ενοίκους ξενοδοχείων της περιοχής νότια της πυρκαγιάς (Αγία Ελεούσα – και κοντά στο Πυθαγόρειο), όπου για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τα ξενοδοχεία και οι τουρίστες μεταφέρθηκαν στην παραλία και από εκεί με σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη μεταφέρθηκαν στην Μαρίνα Πυθαγορείου και στο λιμάνι Πυθαγορείου.
Φυσικά η ΕΟ Πυθαγορείου – Σάμου με μέριμνα της ΕΛ.ΑΣ. παρέμεινε κλειστή και η εκτροπή των οχημάτων γινόταν στο «Σιδερένιο γεφύρι» και από το δρόμο που από το Πυθαγόρειο και μέσω της Ι.Μ. Αγίας Τριάδας, οδηγεί στους Μυτιληνιούς.
Οι τουρίστες περίπου διακόσιοι στον αριθμό μεταφέρθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο Πυθαγορείου, όπου εκεί τους ανακοινώθηκαν ότι τα δύσκολα πέρασαν και όλοι απόψε θα διανυκτερεύσουν σε άλλα καταλύματα, μέχρι το πρωί όπου θα μεταβούν και πάλι στα ξενοδοχεία τους εφ΄όσον η κατάσταση είναι καλύτερη.
Στο κλειστό γυμναστήριο συντόνιζαν την κατάσταση ο Περιφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κυριαζής, ο δήμαρχος  Σάμου Χριστόδουλος Σεβαστάκης, ο αντιδήμαρχος Σάμου Πάρης Παπαγεωργίου  ο αντιδήμαρχος Πυθαγορείου Βασίλης Βαλκαμλής, δημοτικοί σύμβουλοι, και άλλοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να βρεθούν άμεσα καταλύματα για τους τουρίστες.Παρόν ήταν και ο νεοεκλεγείς Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Βασίλης Πανουράκης.
Αυτή τη στιγμή, η πυρκαγιά φαίνεται ότι έχει «μαζευτεί» στην περιοχή των ανεμογεννητριών (2 μικρά μέτωπα) και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να σβήσει μέχρι το πρώτο φώς της ημέρας. Αλλά δυστυχώς υπάρχουν πολλές και έντονες αναζωπυρώσεις σε πολλά σημεία.
Να υπενθυμίσουμε ότι τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα αναχώρησαν για την Ελευσίνα, ενώ στο αεροδρόμιο Σάμου, παραμένουν τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα. Το μόνιμης στάθμευσης στη Σάμο, ένα από τη Χίο κι ένα από την Ελευσίνα.
Επίσης σε συνεχή επικοινωνία βρίσκονταν ο Βουλευτής του Νομού Σάμου κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο σχετικά με τη μεγάλη πυρκαγιά στη Σάμο στην περιοχή του Μεσοκάμπου. Ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε τον Βουλευτή Σάμου, ότι η Κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την ασφάλεια των πολιτών και επισκεπτών, όπως επίσης θα συνδράμει με αεροπορικά και επίγεια μέσα για την άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Μοιράσου το άρθρο: