Το πρόγραμμα εμβολιασμών στα νησιά – Τι ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους
11 Ιανουαρίου 2021
Έφτασαν στη Σάμο τα πρώτα εμβόλια για τον κορονοϊό
11 Ιανουαρίου 2021

Είδαν επί τόπου τα προβλήματα από τον σεισμό και δρομολόγησαν λύσεις

Μοιράσου το άρθρο:

Kυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους Γ.Γ του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστο Τριαντόπουλο, Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο και του Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη επισκέφτηκε την Σάμο τη Δευτέρα το πρωί με σκοπό την ενημέρωση για τις εξελίξεις που αφορούν την αποκατάσταση ζημιών και τη δρομολόγηση λύσεων ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στην Σάμο μετά τον καταστροφικό σεισμό .

Κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής τους στο νησί οι τρεις Γενικοί Γραμματείς είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν λιμάνια, εκκλησίες, το εθνικό οδικό δίκτυο τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Σάμο και να συνομιλήσουν με τους δύο Δημάρχους.

Στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν λίγο πριν αναχωρήσουν από το νησί με την παρουσία του Μητροπολίτη Σάμου, του Βουλευτή, των δύο Δημάρχων και του Αντιπεριφερειάρχη ο κ. Τριαντόπουλος μίλησε για το πολύ θετικό κλίμα που υπάρχει στην συνεργασία τους, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο, που με ταχύτητα και αποδοτικότητα θα επαναφέρει την Σάμο στην κανονικότητα της.

Ενημέρωσαν ότι ήδη εγκαταστάθηκαν οι 4 πρώτοι μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ στην Σάμο, οι οποίοι θα αλλάζουν κάθε εβδομάδα κάτι που αναμένουν οι σεισμόπληκτοι από την πρώτη στιγμή για να μπορέσουν με την σχετική έγκριση να ξεκινήσουν την αποκατάσταση των ζημιών.

“Είμαστε σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία και σαν υπουργείο Οικονομικών είμαστε εδώ για να χρηματοδοτήσουμε όπου χρειαστεί. Έχουμε, ήδη, διοχετεύσει πόρους 2,5 εκ. και πλέον προς τους δήμους και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τις επόμενες ημέρες, θα δοθεί 1 εκ. για υποδομές και τα λιμάνια”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο γη του υπουργείου οικονομικών.

“Ο κ. Τριαντόπουλος και οι γενικοί γραμματείς, εκπροσωπούν όλους τους τομείς της Κυβέρνησης που εμπλέκονται στην αναδόμηση του νησιού. Ο κ. Τριαντόπουλος ήταν μια εξαιρετική επιλογή για να συντονίσει το έργο, να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία, η καθυστέρηση που συνεπάγεται και το καλοκαίρι το νησί να βρεθεί σε νέα κατάσταση”, ανέφερε ο βουλευτής του Νομού, Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Στην αυτοψία στους οικισμούς διαπίστωσαν τις ζημιές όπως δήλωσε ο κ. Μπακογιάννης, που υπάρχουν στο δομημένο περιβάλλον αφήνοντας ανοιχτές πληγές που πρέπει να επουλωθούν. Επίσης ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας δήλωσε, ότι η πρώτη τους προτεραιότητα είναι να παρέμβουν στην περιοχή με νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα επικίνδυνα ετοιμόρροπα κτήρια, που θα θεσμοθετηθεί στις αρχές του επόμενου μήνα.

Τέλος ο κ. Κυριαζόπουλος αναφέρθηκε στις μεγάλες ζημιές στις λιμενικές υποδομές λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “μέσα από ένα πρόβλημα, όπως αυτό που προέκυψε μετά το σεισμό της 30ης του Οκτώβρη δίνονται οι ευκαιρίες για βελτίωση και γενικότερα για μία ανοικοδόμηση της Σάμου όπως στην Καλαμάτα η οποία θα γίνει παράδειγμα προς μίμηση“. Αναφέρθηκε και στην προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου για να δρομολογηθούν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών.

 

 

Μοιράσου το άρθρο: