Μεγάλη γιορτή παραδοσιακών χορών σήμερα 7/9 στις Ράχες Ικαρίας.
7 Σεπτεμβρίου 2018
Κάλυψη ΟΛΩΝ των κενών στην πρώτη φάση, ζητά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Ικαρίας και Φούρνων
7 Σεπτεμβρίου 2018

Ενημέρωση από την εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ στο Πετροπούλι Ικαρίας

Μοιράσου το άρθρο:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολιτική εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Κ.Κ.Ε, που οργάνωσε η Κ.Ο.Β Δάφνης Ικαρίας, στην πλατεία στο Πετροπούλι, στις 3.9.18 .
Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας της Κ.Ο.Β Δάφνης Δημήτρης Κουταλίδας. Αναφέρθηκε στο σκοπό που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο Πετροπούλι, το χωριό όπου συγκροτήθηκε ο πρώτος κομματικός πυρήνας της Ικαρίας καθώς και στην ανάγκη να τιμηθούν οι πρωτοπόροι της κομματικής οργάνωσης του νησιού μας.
Η κεντρική ομιλία έγινε από το μέλος του γραφείου της Τ.Ε. Ικαρίας -Φούρνων του ΚΚΕ Νίκο Λαρδά, όπου εκτός μιας συνοπτικής παρουσίασης της ιστορίας της Κ.Ο του ΚΚΕ στην Ικαρία μεταξύ άλλων ανάφερε:
«… Ακολουθώντας την ιστορική διαδρομή γεγονότων (γνωστά η άγνωστα) που σημάδεψαν την ιστορία του τόπου μας, συναντιόμαστε με τους ανθρώπους που συνέβαλαν σε αυτά, οι πρωταγωνιστές αυτών που διαβάζουμε στα βιβλία και ακούμε στις ιστορίες των παππούδων μας, δεν είναι κάποιοι ήρωες πέρα και έξω από εμάς. Είναι άνθρωποι σαν κι εμάς, που επέλεξαν το δρόμο του αγώνα, που επέλεξαν να αγωνιστούν για το δίκιο της τάξης τους, για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Οι άνθρωποι που βλέπουμε στις φωτογραφίες και τους τιμούμε μπορεί να είναι ο καθένας από εμάς. Χρέος δικό μας απέναντι τους είναι το να αναδείξουμε το μέγεθος, τις πτυχές της δράσης τους και του αγώνα τους. Εδώ πρέπει να οριοθετηθούμε από λογικές που παρουσιάζουν τέτοια γεγονότα ως απογυμνωμένα από τον πολιτικό μανδύα και τη γενεσιουργό τους δύναμη, που δεν είναι άλλη από την ανάγκη αντίστασης στον ξένο και ντόπιο κατακτητή. Όλοι αυτοί δεν γεννήθηκαν ήρωες με αυταπάρνηση και αποφασιστικότητα. Η ένταξή τους στην ΕΑΜική αντίσταση και στο βασικό αιμοδότη της, το ΚΚΕ, το οποίο τη γαλούχησε με τα υψηλότερα ιδανικά του αγώνα, της αυτοθυσίας και την ανάγκη για λαϊκή κυριαρχία και εξουσία, είναι αυτό που τους έδωσε την ορμή και το θάρρος. Η σημαία του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ δεν μπορούν να μπουν ταυτόχρονα δίπλα στη σημαία της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ όπως προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ!!!
Το Κόμμα μας καταγράφει την Ιστορία, αναδείχνει την ιστορική της σημασία και αξία, βγάζουμε συμπεράσματα και διδάγματα. Συνεχίζουμε το δρόμο που άνοιξαν οι κομμουνάροι του Παρισιού, οι μπολσεβίκοι στη Ρωσία.
Φέρνουμε στην επιφάνεια τις δοξασμένες στιγμές του εργατικού και λαϊκού μας κινήματος, τις μεγάλες ταξικές συγκρούσεις. Μελετάμε, συζητάμε, βγάζουμε συμπεράσματα, διδασκόμαστε απ’ όλη αυτή τη μεγαλειώδη πορεία, με τις νίκες, τις μεγάλες κατακτήσεις, τις ήττες και τα πισωγυρίσματα.
Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο των πατεράδων και των παππούδων μας, το δρόμο του αταλάντευτου, ανυπότακτου αγώνα, για τα οράματα και τα ιδανικά του σοσιαλισμού.
Συνεχίζουμε πάντα κάτω από τις ίδιες σημαίες και πάντα κάτω από τον ίδιο σκοπό, μελετώντας συνεχώς τις εξελίξεις.
Συνεχίζουμε πυκνώνοντας τις γραμμές μας και διατρανώνοντας την απόφασή μας να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων η εργατική τάξη, όλα τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα, η μεγάλη λαϊκή συμμαχία με το ΚΚΕ μπροστά, αιμοδότη αυτού του αγώνα, για μεγάλες νίκες και ανατροπές.
Αναδεικνύουμε ταυτόχρονα ότι η 100χρονη ιστορία του ΚΚΕ που έγραψαν οι ανώνυμοι και επώνυμοι αγωνιστές επιβεβαιώνει ότι ο λαός δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αδρανής και σήμερα μπροστά στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει εναντίον του οι μονοπωλιακοί όμιλοι οι εκμεταλλευτές του μόχθου του όλοι αυτοί που έχουν ενθυλακώσει τον τεράστιο πλούτο της δουλειάς εκατομμυρίων εργατών».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Σταματία Βιτσαρά την μοναδική γυναίκα του πρώτου πυρήνα του ΚΚΕ στο νησί το1924. Μια σημαντική προσωπικότητα που έδωσε η κομματική οργάνωση Ικαρίας στο επαναστατικό κίνημα της χώρας μας .
Η Σταματία Βιτσαρά – Κτιστάκη γεννήθηκε στην Ικαρία το 1897. Σπούδασε στο Αρσάκειο και διορίστηκε δασκάλα αρχικά στο Ψαχνά Ευβοίας. Συνελήφθη το 1931 με το Ιδιώνυμο και κλείστηκε στις φυλακές Αβέρωφ. Την περίοδο της Μεταξικής δικτατορίας πέρασε στην παρανομία και το 1939-41 ήταν μέλος της Παλιάς Κεντρικής Επιτροπής και υπεύθυνη του παράνομου εκδοτικού μηχανισμού της.
Στο ΕΑΜ, ανέλαβε διάφορες υπεύθυνες θέσεις στην Αντίσταση. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου έμεινε στην Αθήνα και πέρασε στην παρανομία. Παντρεύτηκε τον Βαγγελη Κτιστάκη στέλεχος του ΚΚΕ, και μέλος της Παλιάς Κεντρικής Επιτροπής που δολοφονήθηκε στην Κρήτη στις 16/6/1944. Η Βιτσαρά πέθανε από ανακοπή καρδιάς το 1948 και τάφηκε στο νεκροταφείο του Βύρωνα, όπου διέμενε παράνομη.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή του Ντοκιμαντέρ της Κ.Ε. για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.
Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχαν ταμπλό με εκθεσιακά υλικά (του ΚΚΕ αλλά και προσφορά από τον φωτογράφο Χρήστο Μαλαχία) καθώς και βιβλιοπωλείο της Σ.Ε.

Μοιράσου το άρθρο: