Ανακοίνωσή της Νομ. Επιτρ. ΣΥΡΙΖΑ Ικαρίας για την στήριξη υποψηφίων στην Περιφέρεια β. Αιγαίου και στην Ικαρία
20 Μαΐου 2019
Μαθητές από 5 χώρς μέσω του Erasmus+ στον Καρά Τεπέ
20 Μαΐου 2019

Ανακοίνωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευδήλου Ικαρίας για το πρόγραμμα “Χαρτογράφηση – Ταυτοποίηση Μελιού Νησιωτικής Ελλάδας”

Μοιράσου το άρθρο:

Διανύουμε την τελική φάση τριετούς συνεργασίας με το Γενικό Χημείο του Κράτους στα πλαίσια Προγράμματος με θέμα: “Χαρτογράφηση – Ταυτοποίηση Μελιού Νησιωτικής Ελλάδας”, με σκοπό τη “Στήριξη της υγιούς διαδικασίας παραγωγής και διάθεσης τοπικών προϊόντων”.
Την περασμένη εβδομάδα (8-15 Μαΐου 2019) η κα Κυριακή Μπεργελέ, εκπρόσωπος της επιστημονικής ομάδας του Γενικού Χημείου του Κράτους, επισκέφθηκε τα νησιά μας για αυτοψία – επιβεβαίωση των στοιχείων που ήδη είχαμε σταδιακά προσκομίσει, αλλά και για συγκέντρωση – καταγραφή νέων.

Έγιναν φυσικοχημικές και γυρεοσκοπικές αναλύσεις καθώς και οργανοληπτικές εξετάσεις 30 δειγμάτων αυθεντικού φυσικού μελιού Ικαρίας και Φούρνων, από διαφορετικούς παραγωγούς, διαφορετικά σημεία των νησιών και διαφορετικούς τρύγους.

Τα συνολικά αποτελέσματα των εξετάσεων ενθουσίασαν τους ειδικούς επιστήμονες του Τμήματος Τροφίμων της Α’ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους, αλλά και εμάς.
Το εξαιρετικής ποιότητας μέλι μας, σε όλες του τις ποικιλίες, ξεπερνά κατά πολύ τις αντίστοιχες νομοθετημένες προδιαγραφές και οι οργανοληπτικές του ιδιότητες το καθιστούν απολύτως αναγνωρίσιμο και διακριτό σε σχέση με τα “πειραγμένα” μείγματα μελιού και τις παραπλανητικές ετικέτες που διακινούνται στην αγορά.
Στα πλαίσια της περιοδείας του κλιμακίου, έγιναν συναντήσεις – συζητήσεις με είκοσι παραγωγούς / ενδιαφερόμενους για το Πρόγραμμα. Ελήφθησαν πάνω από 300 δείγματα μελισσοκομικών φυτών και γύρης, και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τα οποία βρίσκονται ήδη στα εργαστήρια της Α’ Χημικής Υπηρεσίας του Γ. Χ. του Κράτους, στο μικροσκόπιο και της κας Στέλλας Ιωσηφίδου, εξειδικευμένης επιστήμονος, η οποία πρώτη ασχολήθηκε με τις αναλύσεις μας και η οποία κατά την εν λόγω περιοδεία εκπροσωπούσε το Γενικό Χημείο του Κράτους σε Ευρωπαϊκό Επιστημονικό Συνέδριο στη Μάλτα, με θέμα το λάδι. Θα πραγματοποιήσει όμως την αμέσως επόμενη προγραμματισμένη επίσκεψη στα νησιά μας, κατά την άνθηση της θερινής μελισσοκομικής χλωρίδας.
Διαπιστώσεις και προβλήματα…
– Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε και να προβάλουμε προς κάθε κατεύθυνση το έργο των επιστημόνων και της Διεύθυνσης της Α΄ Χ.Υ. Αθηνών του Γ. Χημείου του Κράτους, που εργάζονται ευσυνείδητα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ξεπερνώντας συχνά τον εαυτό τους, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της Υπηρεσίας τους, μιας Υπηρεσίας χρήσιμης και αναντικατάστατης, η οποία όμως συνεχίζει να παραμένει υποστελεχωμένη.
– Σημειώνουμε μια σοβαρή κεντρική παράλειψη: Η χώρα μας δε διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό και δόκιμη – πιστοποιημένη μέθοδο οργανοληπτικής εξέτασης – δοκιμής μελιού, όπως διαθέτουν ανταγωνίστριες χώρες. Λείπει δηλαδή ένα βασικό εργαλείο αναγνώρισης, ανάδειξης και προβολής του ασυναγώνιστου, παραδοσιακού, ύψιστης διατροφικής αξίας, φυσικού αυτού προϊόντος.

– Επαναλαμβάνουμε την ανάγκη για πιστοποιημένα εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικών ειδικοτήτων, προσαρμοσμένων στις τοπικές ανάγκες, τόσο με την κλασσική μορφή τους, όσο και με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας (e-learning κτλ).
– Οφείλουμε να σταθούμε στην παραδειγματική προσφορά στους ακριτικούς Φούρνους της Ικαρίας, του βορειοελλαδίτη δημοδιδασκάλου κ. Β. Κυριακίδη, «αναπληρωτή» από δεκαετίας, ο οποίος καθημερινά καταθέτει γνώσεις, δημιουργικές ιδέες και ψυχή. Κύρια ανταμοιβή του, η αγάπη, ο σεβασμός και το χαμόγελο μικρών και μεγάλων.
– – Απευθυνόμενοι προς τους/τις υποψηφίους/-ες των προσεχών εκλογών, ελπίζουμε να υπάρξουν ευήκοα ώτα και συνακόλουθες δρομολογήσεις λύσεων.
– Για το Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού και την Ομάδα Μελισσοκόμων Ικαρίας
Η Πρόεδρος Η Γραμματέας
Θάλεια Φράγκου Φωτεινή Σπανού

Μοιράσου το άρθρο: