Παρουσίαση στους Φούρνους του βιβλίου “Κορσιητών νήσοι” με την συμμετοχή της Υπ. Πολιτισμού κ. Μενδώνη
3 Αυγούστου 2019
Χίος: Πνιγμός 69χρονου και θανάσιμος τραυματισμός με όπλο 75χρονου
3 Αυγούστου 2019

Από τις 29 Ιουλίου η ανθρωπότητα ζει με πίστωση φυσικών πόρων από τον πλανήτη που μας φιλοξενεί.

Μοιράσου το άρθρο:

Με πίστωση ζει από τις 29 Ιουλίου η ανθρωπότητα (7,3 δισεκατομμύρια), αφού ήδη έχουμε καταναλώσει τους διαθέσιμους για φέτος πόρους του πλανήτη μας.
Κάθε χρόνο λοιπόν εξαντλούμε όλο και νωρίτερα την ικανότητα της Γης να υποστηρίζει τον τρόπο ζωής μας, με αποτέλεσμα αφού έχουμε υπερσπαταλήσει τους φυσικούς πόρους μας, να ζούμε με… δανεικούς από το ίδιο μας το μέλλον, από τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας. Φέτος, σε λιγότερο από 7 μήνες, η ανθρωπότητα ζήτησε από τη φύση όσα αυτή θα μπορούσε να μας δώσει σε έναν ολόκληρο χρόνο.
«Εξαντλούμε το φυσικό κεφάλαιο του πλανήτη μας, θέτοντας σε κίνδυνο τη μελλοντική δυνατότητά του να αναγεννά πόρους».
«Η ανθρωπότητα καταναλώνει το τρέχον διάστημα τους πόρους του πλανήτη 1,75 φορές ταχύτερα. Εξαντλούμε το φυσικό κεφάλαιο του πλανήτη μας, θέτοντας σε κίνδυνο τη μελλοντική δυνατότητά του να αναγεννά πόρους», προειδοποιεί η Global Footprint Network.
«Οι απαιτήσεις της ανθρωπότητας σε φυσικούς πόρους αυξάνονται συνεχώς και οι αυξανόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται επίσης ασκώντας τεράστιες πιέσεις στη βιοποικιλότητα του πλανήτη μας και απειλούν τη μελλοντική μας ασφάλεια, υγεία και ευημερία. Η απληστία με την οποία η ανθρωπότητα απομυζά τη Γη έχει αρχίσει εδώ και δεκαετίες να γίνεται ολοένα και πιο εμφανής, μέσα από ξηρασίες, έλλειψη νερού, διάβρωση εδαφών, απώλεια βιοποικιλότητας, αποψίλωση δασών και συσσώρευσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Οι συνέπειες είναι ήδη επώδυνες: παγκόσμιο κύμα «κλιματικών» προσφύγων, έλλειψη πόρων, ανυπολόγιστες οικονομικές ζημίες είναι μερικές μόνο από αυτές».
Οι καταναλωτικές συνήθειες ανά χώρα παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις και το παράδειγμα που δίνουν είναι: «αν όλος ο κόσμος ζούσε όπως οι Αμερικανοί θα χρειαζόμασταν 5 πλανήτες, όπως οι Γάλλοι 2,7 πλανήτες, όπως οι Έλληνες 2,5 πλανήτες το χρόνο.
Για να μετακινηθεί ξανά η λεγόμενη ημέρα υπέρβασης προς την 31η Δεκεμβρίου, το κύριο που πρέπει να γίνει είναι «να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», που αποτελούν αφ’ εαυτών «το 60% των οικολογικού μας αποτυπώματος», εκτιμά η WWF. «Μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 50%, θα μπορούσαμε να κερδίσουμε 93 ημέρες τον χρόνο, δηλαδή να φθάσει η ημέρα υπέρβασης στον Οκτωβρίου, μειώνοντας κατά το ένα δεύτερο την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, θα μπορούσαμε να αναβάλλουμε την ημέρα υπέρβασης κατά 15 ημέρες τον χρόνο και, μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων περί το ένα δεύτερο κατά άλλες δέκα ημέρες»

Μοιράσου το άρθρο: