Τσίκνησαν σε όλη την Σάμο
1 Μαρτίου 2019
Δίκασε τους άρχοντες του νησιού ο… Καδής
4 Μαρτίου 2019

Εκδηλώσεις στις Ράχες Ικαρίας “Προσφυγικές ροές στο χτες και στο σήμερα” 3 και 5 Μαρτίου

Μοιράσου το άρθρο:

Η Κίνηση Πολιτών Ραχών Ικαρίας διοργανώνει εκδηλώσεις με θέμα «Άνθρωποι που φεύγουν, άνθρωποι που έρχονται. Προσφυγικές ροές στο χτες και στο σήμερα» αρχής γενομένης την Κυριακή 3 Μαρτίου στις 5:30 μ.μ. στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου του Χριστού Ραχών όπου θα γίνουν τα εγκαίνια των εκδηλώσεων.
«Οι Ικαριώτες πρόσφυγες της Κατοχής αφηγούνται ζωντανά την ιστορία τους και συναντούν τους Σύριους πρόσφυγες του σήμερα μέσα από τη φωτογραφική αφήγηση του Δημήτρη Τοσίδη και του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη.
Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαθητών που έψαξαν την ιστορία των ανθρώπων του τόπου τους παρουσιάζεται με τη φωνή του δασκάλου τους.
Ένα ντοκιμαντέρ-οδοιπορικό για την προσφυγική κρίση στη Μεσόγειο προβάλλεται και σχολιάζεται από τον σκηνοθέτη του.
Η Κίνηση Πολιτών οργανώνει μια έκθεση-εκδήλωση ενάντια στην ιστορική λήθη και την αποσιώπηση της μεγαλύτερης ανθρώπινης τραγωδίας των τελευταίων χρόνων”.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Κυριακή 3 Μαρτίου
6:00 μ.μ. Παρουσίαση/ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφίας Άνθρωποι-Σύνορα/Ζωές και Γραμμές με τον Δημήτρη Τοσίδη. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και 8 Μαρτίου
Συζήτηση με τον φωτογράφο για την εμπειρία του στη φωτογραφική κάλυψη του προσφυγικού την περίοδο 2014-2018.
7:30 μ.μ. Παρουσίαση του μαθητικού πρότζεκτ Προσφυγικές ροές Ικαριωτών στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τον Φιλόλογο και Διευθυντή του Λυκείου Ευδήλου, Δήμο Μαυρίδη.
8:30 μ.μ. Ιστορική, βιωματική αφήγηση από Ικαριώτες πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή και Αφρική στα χρόνια της γερμανικής Κατοχής. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Τρίτη 5 Μαρτίου
7:00 μ.μ. Α’ πανελλαδική προβολή του ντοκιμαντέρ «Σαν το Βάρος του Νερού» του Andrea Segre. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.
9:00 μ.μ. Βιωματική αφήγηση – συζήτηση με τον Ισίδωρο Πλυτά ναυαγοσώστης, ο οποίος ήταν διασώστης στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα συλλέγονται στο χώρο της έκθεσης είδη πρώτης ανάγκης και προσωπικής υγιεινής: Φάρμακα, και τρόφιμα μακράς διαρκείας, εκτός από χοιρινό-ζαμπόν. (Σερβιέτες, πάνες, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, μωρομάντηλα, χαρτομάντηλα, χαρτί υγείας, σαπούνια, αφρόλουτρα, σαμπουάν)
Πληροφορίες έκθεσης
Χώρος: Αίθουσα πολιτιστικού συλλόγου Χριστού
Μέρες & Ώρες λειτουργίας: 3-8 Μαρτίου 6:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ.
Η έκθεση είναι επισκέψιμη για τα σχολεία όλων των βαθμίδων και πρωινές ώρες κατόπιν ραντεβού
Επικοινωνία: [email protected], 6984733455, 6936201707
Η είσοδος στην έκθεση και τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν

Μοιράσου το άρθρο: