Προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης στον δήμο Ικαρίας
23 Ιανουαρίου 2020
Αναγκαία η στελέχωση του Ειρηνοδικείου Ικαρίας για να μην κλείσει
24 Ιανουαρίου 2020

Η άλλη άποψη για τα Ενεργειακά θέματα

Μοιράσου το άρθρο:

Την Κυριακή 19/1 ολοκλήρωσε τις εργασίες η διήμερη πανελλαδική συνέλευση συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται γύρω από ζητήματα της ενέργειας και που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των Άγραφα SOS, του Δικτύου «Μεσοχώρα-Αχελώος SOS» και της Πρωτοβουλίας Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις Υ/Α. Στην συνέλευση συμμετείχε και ο Ηλίας Γιαννίρης εκπροσωπώντας την Ικαρία ως μέλος της πρωτοβουλίας κατά των 110 ανεμογεννητριών στο νησί. Η τοποθέτηση του ακολουθεί του κειμένου που δίνει τις πρώτες αναφορές από το διήμερο.
“Άνθρωποι από δεκάδες κινήσεις και ομάδες από όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη συμμετείχαν υπομονετικά σε μια πολύωρη διαδικασία που κράτησε σχεδόν 15 ώρες.
Σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής Αθηνών ακούστηκαν απόψεις για όλες σχεδόν τις παραμέτρους του ενεργειακού ζητήματος όπως αυτό εμφανίζεται σήμερα σε τοπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στόχος της οργάνωσης του διημέρου ήταν να ξεκινήσει μια διαδικασία ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος μεταξύ των διαφορετικών κινήσεων. Κάποιοι δραστηριοποιούνται στο κίνημα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων, κάποιοι κατά των υδροηλεκτρικών φραγμάτων, κάποιοι κατά των αιολικών πάρκων μεγάλης κλίμακας -κι όμως, καθώς προχωρούσε η συζήτηση φαινόταν πως υπάρχουν πολλά που ενώνουν όλες αυτές τις διαφορετικές κινήσεις.
“Να μην καταλήξουμε να ζουν οι άνθρωποι στα κενά που απομένουν από την κατάληψη των ενεργειακών επιχειρήσεων στο έδαφος”, ήταν κάτι στο οποίο συμφώνησαν όλοι.
Τα τελευταία χρόνια οι τοπικές κοινωνίες βιώνουν μια εκστρατεία κατάληψης των εδαφών και των νερών απ’ άκρη σ’ άκρη της Γης με σκοπό την παραγωγή ενέργειας με κάθε τρόπο. Φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τη μια, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά από την άλλη επιχειρούν να λεηλατήσουν ό,τι έχει απομείνει από το ανθρώπινο περιβάλλον και να το μετατρέψουν σε οικονομικό μέγεθος. Η μία πλευρά ισχυρίζεται ότι αφού έχουμε υδρογονάνθρακες πρέπει να παραχωρήσουμε το δικαίωμα εξόρυξης σε όποιον ενδιαφέρεται και η άλλη πλευρά λέει ότι αφού καταστρέφουμε το περιβάλλον με τους υδρογονάνθρακες πρέπει να γεμίσουμε τον τόπο με ανεμογεννήτριες και να πνίξουμε τα βουνά με υδροηλεκτρικά.
Σε αρκετά μεγάλο βαθμό λοιπόν εκφράστηκε η εναντίωση σε κάθε είδους ανάπτυξη, η εναντίωση δηλαδή σε κάθε είδους δραστηριότητα που αποσκοπεί μόνο και μόνο στην παραγωγή οικονομικών μεγεθών και αγνοεί επιδεικτικά τις τοπικές κοινωνίες. Όμως οι συμμετέχοντες στη διήμερη συνέλευση δεν στάθηκαν μόνο στην άρνηση αλλά πέρασαν και στην κατάφαση αποδεικνύοντας πως οι από-τα-κάτω έχουν τη δυνατότητα να παράγουν τον σύγχρονο πολιτικό λόγο για την ενέργεια.
Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν κινούνται πέραν του οικονομισμού και έχουν να κάνουν σε γενικές γραμμές με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε εφαρμογές μικρής και τοπικής κλίμακας, με τη δημιουργία χώρου για την εξέλιξη τοπικών κοινοτήτων παραγωγής τεχνολογιών απέναντι στην κεντρική παραγωγή τεχνολογιών, με συλλογικούς τρόπους οργάνωσης των ενεργειακών αναγκών καθώς και τον περιορισμό της βιομηχανίας παραγωγής άχρηστων αντικειμένων και ειδικά της βιομηχανίας προϊόντων μιας χρήσης.
Σε γενικές γραμμές φάνηκε πως οι κινήσεις που δραστηριοποιούνται στα θέματα της ενέργειας δεν δαιμονοποιούν τις Α.Π.Ε. αλλά τις υπερασπίζονται σε εφαρμογές μικρής κλίμακας με δημοκρατικό τρόπο, δηλαδή με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
Στη συζήτηση παρουσιάστηκαν επίσης απόψεις που συνδέουν το ζήτημα της ενέργειας με το κλίμα αλλά και με τη διάλυση του κοινωνικού ιστού όπου έχουμε ενεργειακή επίθεση ή ακόμη απόψεις που συνδέουν το ζήτημα της ενέργειας με τον πόλεμο και τις διεθνείς εξελίξεις.
Η συνέλευση επεξεργάστηκε τρόπους ενδυνάμωσης του οικολογικού κινήματος για την ενέργεια τονίζοντας την ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ κινήσεων και ομάδων. Οι συμμετέχοντες θα συνεχίσουν να αναζητούν τρόπους επικοινωνίας και διαλόγου για την παραγωγή ενός πολιτικού λόγου για την ενέργεια σύγχρονου και απαλλαγμένου από αγκυλώσεις και γι’ αυτό τον λόγο κατατέθηκαν προτάσεις συγκεκριμένες.
Η επεξεργασία θέσεων και προτάσεων θα πραγματοποιηθεί μέσω της επικοινωνίας των συμμετεχόντων και σύντομα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα συμπεράσματα του διημέρου”.
Πηγή:aftoleksi
Πρωτοβουλία κατά των 110 ανεμογεννητριών στην Ικαρία
“Το 2011 δόθηκε άδεια από τη ΡΑΕ για 110 ανεμογεννήτριες 330 ΜW στο Μυτηλιναίο. Αυτό σημαίνει ισοπέδωση της κορυφογραμμής στα 2/3 της Ικαρίας και καταστροφή του αρχέγονου δάσους του Ράντη. Αμέσως υποβάλαμε εμπρόθεσμη ένσταση στον υπουργό Περιβάλλοντος. Ποτέ δεν πήραμε απάντηση. Ο νόμος λέει ότι αν δεν απαντήσει ο υπουργός η ένσταση θεωρείται ότι έχει ….απορριφθεί. Το έχω ξαναπεί και σε άλλες συναντήσεις, ότι πρέπει να κινηθούμε κατά αυτής της διάταξης του νόμου.
Μετά την απόφαση της ΡΑΕ η μετοχή του Μυτιληναίου εκτινάχθηκε στα ύψη.
Αμέσως βγάλαμε ενημερωτικό φυλλάδιο. Διάφορες συλλογικότητες ανέλαβαν πρωτοβουλία και διοργανώθηκαν αρκετές συγκεντρώσεις. Σήμερα ο κόσμος της Ικαρίας είναι γενικά αντίθετος και άλλες μεγαλύτερες συλλογικότητες έχουν αναλάβει τον αγώνα. Η Ικαρία είναι ενεργειακά αυτόνομη κατά 80-90% γιατί κατασκευάστηκε από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες ένα (πανάκριβο) υβριδικό. Επίσης, πρόσφατα εγκατέστησαν μια ανεμογεννήτρια, όπου ο δήμος παρενέβη ώστε να αναγνωριστεί η ιδιοκτησία ως δημοτική.
Είμαστε υπέρ της ενεργειακής αυτονομίας και οι 110 ανεμογεννήτριες προορίζονται για το ρεύμα της Αθήνας.
Ο επιχειρηματίας χρησιμοποιεί την έγκριση της ΡΑΕ για το χρηματιστήριο και μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιάσει τεχνική ή περιβαλλοντική μελέτη. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε 5 περιοχές ανεμογεννητριών στη χώρα που είναι άνω των 250 MW, και αυτό περιλαμβάνει και την Ικαρία. Σήμερα το καλώδιο διασύνδεσης φτάνει μέχρι τη Μύκονο, όπου δεν πρόκειται να δείτε ανεμογεννήτριες.
Υπάρχουν άλλες λύσεις που είναι προτιμότερες ενώ οι ανεμογεννήτριες είναι η χειρότερη μορφή ΑΠΕ. Η γεωθερμία που είναι μη στοχαστική γίνεται απλά με μια γεώτρηση 70-100 μ. Από πέρσι ο φίλος μας Στέφανος από τη Λαμία έχει τζάμπα θέρμανση για 10 χρόνια στο σπίτι του από μια τέτοια εγκατάσταση στον κήπο του πριν 10 χρόνια, και από πάνω από τη γεώτρηση έχει ντομάτες και μαρούλια. Όλες οι θερμοπηγές μπορούν να παρέχουν τηλεθέρμανση, και στην Ικαρία ο Άγιος Κήρυκος και τα Θέρμα. Φωτοβολταϊκά μπορούν να μπουν στις ταράτσες της Αθήνας, αντί να ζητάει η Αθήνα ρεύμα από τις Ικαρίες. Σε όλα τα ρέματα της χώρας που τρέχουν μέσα στα χωριά μπορούν εύκολα με ένα υδραυλικό και έναν ηλεκτρολόγο να τοποθετηθούν γεννήτριες ρεύματος από παροχέτευση μέρους του ρέματος, χωρίς φράγμα, όπως έκαναν παλιά οι νερόμυλοι, σε υδατοπτώσεις ύψους 10 μέτρων. Το ρεύμα αυτό θα μπορούσε να τροφοδοτεί το δημοτικό φωτισμό του κάθε χωριού.
Προτάσεις και λύσεις υπάρχουν. Η κατεύθυνση όμως είναι τέτοια που ευνοεί μεγάλα και διαπλεκόμενα συμφέροντα με στόχο το κέρδος και όχι τη λύση των προβλημάτων. Είμαστε αλληλέγγυοι στην Τήνο, στα Άγραφα, στη Μεσοχώρα κατά της εκτροπής του Αχελώου κι αλλού. Ζητάμε και την αλληλεγγύη των κινημάτων για την Ικαρία. Ευχαριστώ.”

Μοιράσου το άρθρο: