Μνημόνιο συνεργασίας για ανάπτυξη νέων τεχνολογιών σε νησιωτικές περιοχές
19 Φεβρουαρίου 2020
Συνάντηση στο Επαρχείο Ικαρίας και Φούρνων των αθλητικών σωματείων των νησιών μας
20 Φεβρουαρίου 2020

Ιδρύεται η κοινότητα «Slow Food» στην Ικαρία

Μοιράσου το άρθρο:

Μπήκαν οι βάσεις για την ίδρυση της κοινότητας Slow Food Ικαρίας, μέχρι τον Ιούνιο του 2020 η καταστατική πράξη θα είναι έτοιμη και τα πρώτα μέλη της κοινότητας θα ξεκινήσουν την δράση τους.
“Το Slow Food δεν είναι μια κλασική οργάνωση ούτε μια μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ – ONG), αλλά ένα διεθνές κίνημα που δουλεύει σαν παγκόσμιο δίκτυο και μέσα από αυτό το δίκτυο που ενώνει όλες τις τοπικές κοινότητες, αποκομίζει το μεγάλο του πλούτο.

Το παγκόσμιο συνέδριο στην πόλη Τζένγκ Ντου ( CHNGDOU ) στη Κίνα 23.11.2017, έβαλε τις βάσεις για ένα νέο οργανωτικό μοντέλο: Αυτό που ονομάζεται ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Slow Food .
Από την ελληνική λέξη ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ( λατινική λέξη COMMUNITAS, για τις άλλες γλώσσες) που σηματοδοτεί την ικανότητα να έχουμε από κοινού τις εμπειρίες, να μοιραζόμαστε τους ίδιους προβληματισμούς, τις γνώσεις, τους ανθρώπινους και φυσικούς πόρους, έχοντας τη δυνατότητα συνεχούς συνεργασίας και επαφής, χάρις στη μεγάλη βοήθεια που μας παρέχει σήμερα το διαδίκτυο .

Στο επίκεντρο αυτής της ιδέας, είναι το κοινό καλό, που στην περίπτωσή μας είναι συνδεδεμένο με την διατροφή, το περιβάλλον, την κοινωνικότητα, την πνευματικότητα.
Μέσα στις κοινότητες αυτές, έχουμε ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ . Έχουμε δηλαδή την αίσθηση και τη βεβαιότητα ότι δεν είμαστε αποκομμένοι και απομονωμένοι φοβούμενοι ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Αυτός ο φόβος έχει μεγάλες επιπτώσεις στις τελικές μας προσπάθειες για μια καλή και σωστή διαχείριση τού μόχθου μας, με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να μη είναι ούτε καλό, ούτε καθαρό ούτε δίκαιο, όπως η ιδρυτική διακήρυξη του Slow Food International πρεσβεύει, αλλά να είμαστε έρμαια των αετονύχιδων και κάθε λογής εξαθλίωσης .
Οι κοινότητες Slow Food, απαρτίζονται από μια ομάδα φυσικών προσώπων που δεν είναι υποχρεωτικά μέλη του διεθνούς κινήματος Slow Food αλλά αποδέχονται τις αξίες του και τη διακήρυξη του Τζενγκ Ντου 2017 ότι δηλαδή, ξεκινώντας από το κυριότερο: Η διατροφή
μας, πρέπει να είναι καλή, καθαρή και δίκαιη για όλους μας.
Μέχρις ότου και ένα μόνο άτομο πάνω στη Γη δεν θα έχει τα αυτονόητα για τη συντήρηση του και την αξιοπρέπειά του, εμείς θα αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να τα αποκτήσει.
Η ίδρυση της κοινότητας αποσκοπεί:
• στην ανάδειξη και αξιοποίηση ενός τοπικού αγροδιατροφικού και κτηνοτροφικού προϊόντος τοπικής και βιολογικής προέλευσης ,
• στη διατήρηση και διαφύλαξη της βιοποικιλότητας του τόπου δράσης,
• τη δημιουργία και καλλιέργεια κήπων,
• δημιουργία τοπικών αγορών με τα προϊόντα της τοπικής Κιβωτού (Arc of taste) και οχυρών Presidia Slow Food όπως: απίδι, κάστανο, μήλο, κρασί, κρέας, βερίκοκο, καθούρα,
• ανάδειξη μουσικών παραδοσιακών χορών και οργάνων και πανηγυριών με την πρωταρχική τους πολιτισμική και παραδοσιακή υπόσταση .
• σωστή βάση στον τουριστικό τομέα με τη διασύνδεση των προϊόντων με την κατανάλωση
• ένταξη των προϊόντων σε σε εστιατόρια και σχολεία.
• μεταφορά των προϊόντων με όσο το δυνατόν λιγότερη οικολογική επιβάρυνση.
• επεξεργασία θεματικής ενότητας για περιβαλλοντική εκπαίδευση , αλλά κυρίως για θέματα σωστής και υγιεινής διατροφής στα σχολεία και σε ενήλικες. (Από το σπίτι ξεκινάει η εκπαίδευση. Αλλά πρώτα, απαιτείται ενημέρωση των γονέων, αν αγαπάμε τα παιδιά μας.)
Τι σημαίνει να είμαστε μέλη μιας κοινότητας.
Σημαίνει να δουλεύουμε με φίλους που πιστεύουν στις αξίες του κινήματος. Το Slow Food θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή, στον αγώνα για ένα καλύτερο κόσμο με ειρήνη και αλληλεγγύη στους καταπιεσμένους του πλανήτη.
Σημαίνει συνειδητοποίηση στον τρόπο που καταναλώνουμε και παράγουμε το φαγητό μας.
Σημαίνει να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, να αγκαλιάσουμε ένα σύστημα παραγωγικής αξιοπρέπειας φιλικής ως προς το περιβάλλον και τα ζώα.
Σημαίνει μεταξύ μας συνεργασία σε καθημερινή βάση, σε μια κοινωνία που έχει οδηγό της τη γνώση, τις καλές σχέσεις, την εξωστρέφεια, και την συμμετοχή.
Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση. Μόνο έτσι μπορούμε να βάλουμε και το δικό μας πετραδάκι για την κλιματική αλλαγή και την αειφορία”.

Για περισσότερες πληροφορίες: Σταύρος Ραντάς [email protected]

Μοιράσου το άρθρο: